Gun_Britt_Zeller
Sundhed

Hun har denne sygdom: "Så på en måde er min træning også min medicin"

5. januar 2024
Af Line Marie Laursen
Foto: Heidi Maxmiling
Frisør Gun-Britt Zeller, 73, træner hver eneste morgen, så hun er stærk, frisk og klar til sin lange arbejdsdag (jeps, glem alt om at gå på pension!). Til gengæld er der plads til brød og champagne i weekenden.

Hvad motiverer dig til at være sund?

– At jeg skal kunne holde til en lang dag på arbejde. Jeg er ikke gået på pension, men arbejder fra klokken 11 til 19 hver dag – og holder meget af det. Men min krop skal kunne holde til det store pres, det er at stå op en hel dag med armene løftet, så derfor træner jeg hver morgen, inden jeg tager i salonen.

– Det er mest vægttræning, hvor jeg løfter tunge vægte, men jeg dyrker også jævnligt reformertræning og Burn & Build-hold, som er en kombination af vægttræning og konditionstræning på løbebånd i mit træningscenter PWR. 8 Studio.

– Jeg har knogleskørhed, så på en måde er min træning også min medicin. Den hjælper mig til en stærk krop, så jeg ikke falder sammen.

Hvordan begynder en god dag?

– Jeg står op klokken 7 og tager til træning, så er man ligesom i gang med dagen. Bagefter kører jeg hjem, går i bad og drikker en juice, før jeg kører på arbejde. Det gør mig så glad at arbejde sammen med alle de unge mennesker – og det er bestemt også sundt at være glad.

Er der en sundhedstendens, du har taget til dig?

– Ja, bl.a. det med at faste fra morgenstunden. Jeg spiser ikke mad før klokken 12. Det fungerer godt for mig i forhold til at holde min krop.

– Jeg vil ikke være slankere, slet ikke, men man forbrænder ikke på samme måde, når man bliver ældre, så min morgenfaste giver et godt udgangspunkt for at holde min vægt.

– Jeg drikker også sunde juicer og tager kollagen- og proteinpulver for at have nogle gode byggesten til kroppen og for at holde et godt energiniveau dagen igennem.

Slækker du aldrig på rutinen?

– Jo da! Træning og faste hører primært til i mit liv i hverdagene, i weekenden er der plads til både brød og champagne. Her slapper jeg af og tænker ikke så meget på at være sund.

Har du en favorit-sundhedsapp?

– Nej, jeg regner med, at jeg efterhånden er rimelig fornuftig selv uden hjælpemidler. Jeg kan dog godt lide telefonens skridttæller, hvor jeg følger med i, hvor langt jeg går. Jeg går lange ture i weekenden, f.eks. i skoven for at finde svampe. Det gør jeg fra juni til december. Jeg elsker det.

– Det gør noget godt for min mentale sundhed at lede efter svampe, for man kan ikke tænke på andet – og så går man også hurtigt 10 kilometer uden at tænke over det.

Natteravn/morgenmenneske?

– Jeg er nok lidt en natteravn af natur, men jeg er blevet et morgenmenneske, efter jeg begyndte at træne om morgenen. Altså, jeg har ligesom tvunget mig selv til at kunne stå tidligt op.

– Havde du spurgt mig for otte år siden, så trænede jeg også helst om aftenen.

Hvordan får du dig selv ud af et mørkt hul?

– På denne tid af året, har jeg det sværest. Det er så mørkt døgnet rundt, morgen, eftermiddag og aften – og der er utrolig lang tid til sommer og lyse tider. Der er virkelig et stort skift i Danmark fra sommer til vinter.

– Så netop nu er min træning ekstra vigtig, for jeg kan mærke, at den hiver mig op, og jeg får det meget bedre af det. Når jeg så kommer på arbejde, bliver jeg jo også straks i bedre humør. Det gør jeg altid.

Artiklen blev udgivet i femina uge 50, 2023.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også