Teenager lies with the phone in front of cooling fan.
Sundhed

Hede sommernætter – derfor påvirker varmen din søvn

27. juni 2011
Mia Qvist Scheelsbeck
Foto: All Over Press
Nætterne kan være varme om sommeren, og kroppen slukker selv sin temperaturregulering

Vågner du også op kl. 4 om natten badet i sved og med dynen kastet ned på gulvet, når den danske sommer giver varme nætter? Det er der en ganske god grund til: Kroppen vælger nemlig - ganske upraktisk - at slukke for sin temperaturregulering i løbet af natten.

Hvorfor justerer kroppen sig ikke efter temperaturen?

Den primære grund til, vi har det så varmt om natten, er, at kroppens termostatregulering selv er gået til ro, og den kan derfor ikke regulere sin egen temperatur. Det betyder, at kroppen tager imod den temperatur, der er i rummet, forklarer Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel.

Varme giver dårligere søvn

Du vågner af varmen, er din søvncyklus nået til søvnfasen: REM-søvnen. Vi gennemgår først søvnfaserne, let søvn og dyb søvn, før vi når til REM-søvnen. Det betyder, at man typisk vil opleve at vågne op på grund af varmen efter nogle timer.

Det er mest behageligt for kroppen at sove, når der er 18 grader varmt. Er temperaturen på 24-25 grader, får man en dårlig søvn, og man vil opleve at vågne oftere. Når man enten er på ferie sydpå, eller når den danske sommer er virkelig varm, vil man generelt opleve at sove dårligere, vurderer Mikael Rasmussen.

Gode råd til varme sommernætter

Vi råder til, at man sørger for god udluftning i soveværelset i løbet af dagen, og at man mørklægger værelset for at undgå solens varme stråler.

Er det meget varmt, så sov uden dyne. Sørg også for at klæde dig på til, at det bliver en varm nat, siger Mikael Rasmussen.

Vågner man om natten og er helt varm og svedig, kan et koldt bad være en god løsning. Det gør, at kroptemperaturen falder hurtigt, siger han.

Vi har samlet 6 simple råd, der kan hjælpe dig til en bedre søvn i de varme nætter.

  • Sov med en sommerdyne.
  • Sov i det rette sengetøj.
  • Anskaf dig en god topmadras.
  • Drik noget koldt.
  • Træk gardinerne for.
  • Hold soveværelset køligt.

Læs også