https://imgix.femina.dk/media/15366174c13645439e5e36533da08593.jpg
Sundhed

Gode råd om grød?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Min datter på seks en halv måned får i øjeblikket grød morgen og eftermiddag og flaske til frokost, og inden hun går i seng. Hun gylper utrolig meget

Min datter på seks en halv måned får i øjeblikket grød morgen og eftermiddag og flaske til frokost, og inden hun går i seng. Hun gylper utrolig meget og kan gylpe både grød og mælk op tre timer efter, hun har spist. Vi bruger lang tid på at bøvse hende af, og hun sover nogle gange kun halvanden time om eftermiddagen, fordi hun vågner og skal gylpe (jeg tror, det er årsagen).
Jeg vil gerne have, hun skal i gang med mos, men det virker hun ikke så interesseret i. Kan jeg give grød tre gange og så slutte af med flasken inden sengetid? Jeg kunne godt bruge et par gode råd i denne "overgangskosttid". Vores sundhedsplejeske har vi ikke den store tillid til - derfor denne henvendelse
Rikke Henriksen

Kære Rikke
Det er ærgerligt, at du ikke har tillid til din sundhedsplejerske. Spørg på kommunen, om der er mulighed for at skifte til en anden. Dit spørgsmål besvares bedst, hvis man kender til din datters vækst, trivsel og udvikling. Har hun for eksempel taget godt på trods sin gylpen? Eller har det knebet for hende at følge med i væksten?
For de fleste børn med gylpetendens hjælper det, når de får mere fast føde. Så hvis din datter har taget passende på, er det på tide, at hun bliver sulten efter mere "rigtig mad". Det betyder, at du ikke skal skrue op for mere vælling eller grød, men hellere give hende grønsager, kød og frugt. Du kan prøve at give hende lidt grønsagsmos om eftermiddagen (fx gulerødder, broccoli eller avocado) med en lille dessert af frugtmos (banan, pære, abrikos eller æble). Helst når hun ikke er for træt. Lad hende sidde i den høje stol, når I spiser. Hun kan langt hen ad vejen spise det samme som jer (hvis I spiser sundt og godt) fx grønsager, kød og frugt, men med mindre salt og med lidt ekstra planteolie. Vil du læse mere om spædbørnsernæring, kan du købe bogen "Mad til spædbørn og småbørn" på apoteket.
Hvis dit barn er lille og tyndt og har svært ved at tage på, synes jeg, du skal drøfte spørgsmålet med din praktiserende læge.

Else Guldager, sundhedsplejerske

Læs også:Sundhedsplejerske

Er min babys kostplan ok?
Den første grød

Læs også