https://imgix.femina.dk/2022-08-05/20010101-082419-pf-3661x2386ma.jpg
Prævention

Flere kvinder vælger p-pillen fra

5. august 2022
Af Silje Qvist
Foto: Steenvinkel-Nordenhof Rikke/Ritzau Scanpix
Præventionsformens storhedstid er slut. På bare 10 år er forbruget af p-piller faldet med 40 procent

Den lille hvide hormonpille er ikke længere lige så populær blandt kvinder. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at på bare ti år, at forbruget faldet med 40 procent, skriver DR.

Da p-pillen kom på det danske marked i 1966, var det ellers til stor begejstring for kvinderne. Pillen var en revolution inden for præventionsformer. Med pillen fik kvinder afgang til et præventionsmiddel, de selv kunne styre, og som ikke krævede noget af den mandlige partner.

Men nu ser det ud til, at pillens popularitet er i tilbagegang. Det kan skyldes den øgede opmærksomhed omkring pillens bivirkninger, der er kommet over de seneste par år.

I 2011 købte 399.280 kvinder p-piller. I 2021 er vi nede på 238.330 kvinder.

I Region Hovedstaden er der flest kvinder, der har fravalgt hormonpræventionen, og i Region Nordjylland er der færrest fravalg.

En “sikker” løsning

P-pillen blev særligt populær, fordi den er enormt effektiv. Husker man at tage p-pillen hver dag, inden for nogenlunde samme tidspunkt på dagen, er den en meget sikker præventionsform. 99 procent sikker, plejer man at sige.

Pillen forhindrer ægløsning, og at ægget sætter sig fast og bliver befrugtet.

Der kommer dog et “men”. For selv om pillen er så sikker, er der de seneste år kommet et øget fokus på, at pillen også kommer med bivirkninger. Både fysiske bivirkninger, men særligt også psykiske bivirkninger.

Eksempelvis kan p-piller give hovedpine og øge risikoen for blodpropper. De kan også påvirke det mentale helbred og øge risikoen for depression, humørsvingninger og nedsætte sexlysten. Det sker alt sammen, fordi p-pillen regulerer den naturlige cyklus.

Ikke farlig

Hertil er vigtigt at understrege, at det for mange kvinder ikke er farligt at være på pillen. Det vigtigste ifølge overlæge på fødeafdelingen ved Amager og Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen, at man får de rette informationer, når man beslutter sig for at bruge et præparat.

“Det er vigtigt, at den sundhedsprofessionelle, der administrerer de hormonelle præventionsformer, sørger for, at du får den type prævention, der passer til dig,” siger hun til DR.

Læs også