Løb - med yoga øvelser undervejs
Sundhed

Få det optimale ud af løbeturen: Lav disse to yoga-øvelser undervejs

12. april 2017
af Christina Bølling, redigeret til web af redaktionen
Foto: Thea Rytter
Måske lyder det som et mærkeligt mix. Men faktisk er der mange fordele ved at kombinere løb med visse yoga-øvelser! Og nej, det behøver ikke at tage længere tid – disse to øvelser kan nemlig integreres i din løbetur.

Kombinér løb og yoga-øvelser

Løb er skønt og enkelt, men faktisk kan du få endnu mere ud af din løbetur, hvis du tilføjer elementer fra yogaens verden.

– Overraskende mange trækker vejret lidt tilfældigt, mens de løber. Det er ærgerligt, for der er et kæmpe potentiale gemt i bevidst vejrtrækning. I yogaen er der stort fokus på at trække vejret på en bestemt måde i såvel de fysiske øvelser som i afspænding og meditation. Man ”leger” med ind- og udånding – og nogle gange med pausen imellem. Det gør man bl.a. ved at tælle hvert trin og dermed bevidst øve sig i at kunne strække sin vejrtrækning. Som følge af bevidst vejrtrækning løber du mere effektivt, uden at du bliver voldsomt træt, fortæller Susanne Lidang, der både er yogalærer og løber – og forfatter til bogen ”Yoga for løbere”.

LÆS OGSÅ: Her er 4 yoga-øvelser, der kan forbedre dit sexliv

Prøv selv med disse to øvelser, som får dig til at trække vejret og være mere tilstede:

1. Få bedre styr på åndedrættet

Tæl, mens du løber! Giv hjernen en pause og et fokus ved at tælle dine ind- og udåndinger. Prøv for eksempel med 3 ind, 3 ud. Således at du løber tre skridt, mens du ånder ind gennem næsen, og tæller til tre, når du ånder ud, og så løber tre skridt. Det er ikke så vigtigt, at du holder munden lukket på udåndingen – det vigtigste er, at du trækker vejret!

– For mig virker det godt at tælle til 3 ind, og 4 ud, så jeg tager et ekstra løbeskridt på udåndingen. På den måde får jeg virkelig tømt lungerne, og samtidig varierer det, hvilken fod jeg sætter i jorden, når jeg lander, siger yogalærer Susanne Lidang.

Husk: Det er på udåndingerne, vi giver slip. Det er her, musklerne er i afslappet tilstand. Derfor er det en god idé at blive bevidst om, hvilken fod du sætter i jorden, når du lander – leg med at skifte hver gang, så det skiftevis er højre og venstre fod, du sætter i jorden på udåndingens sidste løbeskridt. Det gør du ved at gøre udåndingen en tand længere end din indånding.

LÆS OGSÅ: Træn op til 5 km løb på 10 uger

2. Fra løb til løbeflow

Du kan også opnå et bedre løbeflow ved at være opmærksom og nærværende, nysgerrig og interesseret i de for løbet så vigtige elementer:

- Vejrtrækning

- Kropsholdning

- Hofternes arbejde

- Føddernes afsæt

Næste gang du er ude at løbe, så tænk på hvert punkt og gå på opdagelse i det, når du løber. Fungerer det, som det skal? Er der noget, der skal justeres på? Og er det muligt at lukke ned for andre forstyrrende tanker imens?

LÆS OGSÅ: Yoga - 10 former du skal kende

Endnu mere yoga for løbere

Udover god vejrtrækning og tilstedeværelse, så er der ekstremt mange andre fordele ved at kombinere løb med yoga.

– Løb er monotont. Den samme bevægelse igen og igen, og når du løber, tager du rundt regnet 10.000 skridt i timen, hvilket betyder, at selv den mindste lille skævhed i din løbestil bliver gentaget igen og igen. Hvis kroppen skal kunne klare den ensformige vægtbærende belastning, skal der en virkelig god kropsholdning til. Det vil sige stærke mave- og rygmuskler og smidige sener og stabile led. Det får du ved at dyrke yoga, fortælle Susanne Lidang.

Derudover kan nævnes større skadeforebyggelse, mindre stivhed, bedre holdning, mindre muskelømhed og større udholdenhed som bare nogle af fordelene ved at ar kombinere de to motionsformer. Og selvom du ikke har ekstra tid til yoga i ugens løb, så kan det sagtens lade sig gøre. Susanne Lidangs nye bog bygger nemlig på basale yogaøvelser, som kan kombineres med din løbetur! Win- win. ”Yoga for løbere” udkommer i denne måned.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også