Yoga er for alle kropstyper
Sundhed

Er du plus size? Så er disse 11 yoga-råd særligt til dig

9. august 2017
af Christina Forsberg
foto: Shutterstock og Instagram
Yoga er for alle – det HAR vi slået fast. Men derfor kan det stadig være en krævende og udfordrende fysisk aktivitet – ikke mindst for større kroppe. Men med disse 11 gode tip er du godt på vej.

Yoga kan være lidt af en nyser for alle – da det er kroppens vægt, du udnytter i de forskellige stillinger. Derfor er yoga selvfølgelig også ekstra hårdt for personer med mange kilo på kroppen. Men dette betyder ikke, at det ikke er ligeså givende og sundt for en plus size person at dyrke yoga som for en mindre person – du skal bare forberede dig godt. Og huske at mester kræver øvelse. Og måske lidt mere øvelse jo større du er. Men læs disse gode råd – så er du godt klædt på til at give dig i kast med yogaens givende univers.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan kommer du i gang med yoga hjemme i stuen

YOGA: 11 gode tips

1. Bare gør det

Det første og vigtigste trin er at få startet og lagt en plan. Og følge planen! Det tager måske nogle uger, hvis ikke længere, før du føler dig godt tilpas med det. Lov dig selv, at du giver det nok tid til, at du virkelig kan opleve fordelene, som angiveligt skulle være mindre stress-fornemmelse, lavere hjerterytme og blodtryk og hjælp mod depression, angst og rygsmerter.

2. Tag det roligt & lyt til din krop

Uanset om du starter på et yogahold eller med videoer, så er det vigtigt kun at gøre, hvad du kan. At overanstrenge dig kan gøre mere skade end godt. Du vil gerne skubbe dig selv, men lyt til din krop. Hvis en stilling gør ondt, så modificer den. Stillingerne er meget hårdere, end de ser ud til, så vær stærk, men forstå, når du er gået for langt og stop op.

3. Gør mere for hver gang

Prøv at holde stillingerne længere og længere for hver yoga-lektion. Din krop vil hurtigt være med, og belønningen kan bl.a. være, at du oplever, at yogaen hjælper bedre på smerter, end medicin kan gøre - særligt ved nedre rygsmerter.

4. Kend dine begrænsninger

Du kan ikke lave hver stilling, første gang du prøver. Måske kan du ikke en eneste af dem! Forstå, hvad du kan og ikke kan – og accepter det! Fortvivl ikke over, at du måske må lave en modificeret udgave af en stilling. Som plus size-person er der ting inden for yogaen, du ikke kan. Opgiv ikke modet.

5. Find en yoga-ven

Du vil få mere succes og være bedre i stand til at holde dig på kursen, hvis du har en til at skubbe dig. Dette gælder særligt for plus size-personer. Det vil til tider være svært og synes helt umuligt. At have en ved din side, der kan skubbe dig, kan være nøglen til din succes.

Læs også: Yoga: Syv myter, du godt kan aflive

6. Opgiv ikke modet

Det vil være svært. Du vil sikkert have lyst til at give op. Det kan være hårdt at se på, hvor ”nemt” det er for alle andre. Forstå, at denne rejse handler om dig. Som plus size-person er hver eneste bevægelse bare mere udfordrende. Yoga bruger kroppens vægt som modstand, så jo mere du vejer, desto hårdere er det. Husk, at du gør mere arbejde for hver gang, og hold hovedet højt!

7. Start eventuelt derhjemme

Dette gælder ikke for alle, men er du meget bevidst om, hvordan du ser ud, så kan du evt. starte derhjemme. Find en god video og et spejl, og kom i gang. Så snart du har fat på det mest basale og føler dig fortrolig, kan du starte i et yoga-studie.

8. Modificer, når det er nødvendigt & og gør, hvad du kan, når du ikke kan

Der vil være stillinger, som det bare er fysisk umuligt at lave. Der kan være modifikationer, som din instruktør kan vise dig, så du stadig får de samme resultater. Og er der noget, du ikke kan gøre? Så erstat disse stillinger med nogle, du godt kan udføre.

Læs også: Yoga for begyndere

9. Brug det rigtige udstyr

Husk, at yogamåtter og det rigtige træningstøj kan hjælpe dig med at forbedre din form, og få mere ud af hver stilling.

10. Før journal over din fremgang

Skriv ned, hvad du er i stand til at gøre til hver session. Skriv, hvad der var svært og hvilke stillinger, du fandt nemmere. At forstå dine mål og hvor langt du er kommet, er en vital del af din succes.

11. Hav det sjovt

Yoga er måske ikke sjovt, når du starter, men med øvelse og tålmodighed, kan det være sjovt! Gå ind i den rigtige tankegang, og så vil du få ligeså meget ud af yoga’en som du selv lægger i det!

Kilde: Lifehack

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også