myter om yoga
Sundhed

Yoga: 7 myter, du godt kan aflive!

20. november 2013
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Det er enten for hårdt eller for kedeligt. For dyrt eller for besværligt. For de unge, for frelst, for lidt, for meget – eller bare helt forkert. Her er en flok af de mest populære yoga-myter, vi godt kan lægge fra os.

Det ser lidt besværligt ud, ikke? Benene på nakken, kroppen bøjet sammen i alverdens umulige stillinger … og sammen med en flok religiøse eller hippie-agtige typer. Ja, og så er det i øvrigt også alt, alt for dyrt at tilmelde sig yoga-holdene.

Myter er der nok af. Brian degn, ejer af www.minonlineyoga.dk, afliver hermed nogle stykker af dem.

Man skal være smidig, for at starte yoga!
"Slet ikke! yoga er for alle, uanset niveau, og lige som så meget andet andet, øger man sværhedsgraden, jo bedre trænet man er. men at tro, at man skal være særligt smidig, når man begynder at dyrke yoga, svarer til at mene, at man skal kunne tale spansk, inden man begynder til spanskundervisning på aftenskolen."

Yoga er ikke for mænd!
"Det er jeg selvfølgelig ikke enig i. Det handler vist mere om myternes effekt end om yogaens. Men bortset fra det, er en ud af fire deltagere på vores firmahold faktisk mænd. Og går man tilbage i tiden til yogaens oprindelse, var det mænd, der stod bag.

Brian Degn

Underviser i yoga
Stifter af www.minonlineyoga.dk

"

Yoga er ikke træning!
"Den kan de fleste, der har prøvet at dyrke yoga vist være med til at aflive. Yoga giver i den grad styrke, smidighed og flexibilitet, og det kan virkelig give sved på panden og ømme muskler … hvis det altså er dét, man går efter."

Yoga er religiøst!
"Ja, og en burger er altid fastfood? Sådan kan man selvfølgelig ikke sige det. Yoga ses af og til afbildet i forbindelse med religiøse settings, men det er langt mere kulturelt betinget. Yoga handler om at skabe balance i livet. Ved at være mindre anspændte oplever vi verden anderledes og bliver mere harmoniske i vores kommunikation - og mere effektive i vores aktivitet. Dét er ikke religiøst ... "

Yoga er for de unge!
"Vi kan nok godt blive enige om, at motion er for alle og ikke er forbeholdt de unge. Dét ser vi jo også alle vegne. Så yoga er selvfølgelig for alle, der har lyst, uanset alder. Min egen far er 69 og dyrker yoga, og det har han gjort, siden begyndte som 55-årig."

Yoga tager lang tid!
Nej, det behøver ikke tage ret lang tid, men det kan være svært at overbevise folk om. Af en eller anden grund har folk en idé om, at det er meget langsommeligt. Glem alt om yoga i flere timer ad gangen, for det er slet ikke nødvendigt. Tyve minutter kan gøre det. Nemt, endda.

Yogafolk er frelste og fanatiske!
Selvfølgelig findes de. Ganske som inden for mange andre træningsformer er der fanatikere, men der er virkelig langt imellem. Langt de fleste af dem, der dyrker yoga er altså er mr. & mrs. average

Læs også