Det bliver bedre med alderen
Sundhed

Din krop topper i 20'erne. Men disse ting bliver faktisk bedre med alderen

6. september 2022
Af Line Felholt
Foto: Unsplash
Fysisk topper vi i 20’erne. Efter det går det ned ad bakke med kroppen. Men der er heldigvis ting, der bliver bedre med alderen. De er primært mentale.

Frem til 20’erne bliver du bedre på en lang række fysiske områder. Folk i 20’erne er f.eks. de mest attraktive datingmæssigt, viser forskning.

De husker også andres navne bedre. Har de stærkeste muskler. Den bedste balanceevne. Er de bedste maratonløbere.

Ja, faktisk topper hjernen allerede i 18-årsalderen, og dine knogler var stærkest, da du var 30 år.

Håber du på områder, hvor du er blevet bedre med alderen, finder du dem ikke i kroppen. Det kan vi lige så godt slå fast med det samme.

– Biologisk-fysiologisk set kan du vælge et hvilken som helst organsystem i kroppen, og du vil finde, at det bliver forringet med alderen. Det gælder alt i din krop, slår biomediciner Nicklas Brendborg fast.

Han er forfatter til bestselleren “Gopler ældes baglæns”, som handler om, hvordan man får et langt, godt liv.

Han ville gerne remse de ting op, der styrkes med alderen, men i allerbedste fald er der kun ting, der ikke forværres med alderen. Dog ikke i vores del af verden. Desværre.

– Når man har studeret jægersamler-samfund, der lever isoleret fra omverdenen, kan man se, at der er ting, som ikke forværres med alderen, hos dem.

Men det skyldes, at de har en sundere livsstil. F.eks. får de ikke blodtryksproblemer.

Deres blodtryk forbliver stabilt gennem livet, hvor det hos os nærmest uundgåeligt stiger med alderen, siger Nicklas Brendborg.

Din krop ældes i forskelligt tempo

Brysterne hænger lidt mere, men ellers ser du egentlig meget godt ud. Er det sådan, du har det?

Så er der måske en naturlig forklaring på det. For forskning viser, at brystvæv ældes hurtigere end resten af din krop.

Det kan være en mulig forklaring på, hvorfor brystkræft er så udbredt.

Men det er ikke det eneste, der er at sige om tempoet for din aldring.

For forskning viser også, at kroppen ikke ældes i en lige linje fra vugge til grav. Den ældes især i tre forskellige faser, nemlig når du er 34, 60 og 78 år.

I det store hele ser det altså ikke opmuntrende ud for menneskers aldring. Uanset hvor på kloden, vi kigger.

– Den fysiologiske funktion, immunforsvaret, knoglerne, hjernen – det går den modsatte vej for det hele.

Det er sådan set en meget god tommelfingerregel: At alt bliver værre med alderen. Fysisk set, fastslår Brendborg.

Der er dog også andre ting, der gør sig gældende. Noget, man kunne sammenfatte som: Erfaringer.

Det er dem, der gør, at international forskning viser, at du som 40-årig kvinde tjener mest, at du som 40-50-årig er bedst til at identificere følelser, at 50-årige er de bedste ledere, og at 70-årige har det bedste ordforråd.

Det er formentlig også dine erfaringer, der gør, at vi her i Danmark i vores helt egen Nationale Sundhedsprofil kan måle, at otte ting statistisk set bliver bedre med alderen.

Bl.a. at andelen af danskere med dårligt mentalt helbred falder med alderen, at vi er mindre generet af at være nedtrykte, deprimerede eller ulykkelige med alderen, og at stressniveauet falder.

– Når ordforrådet bliver større med alderen, er det et godt eksempel på noget, vi bliver bedre til, fordi vi har samlet erfaring i løbet af vores levetid.

Større erfaring, større ordforråd. Ligesom større erfaring, større indkomst. Det tager tid at kravle op ad erfaringsstigen, ligesom det tager tid at kravle op ad karrierestigen, forklarer Nicklas Brendborg.

Fordelen ved erfaring er, at vi samler den hele livet igennem.

Hvor det fysisk biologiske topper relativt tidligt, topper eller stopper indsamlingen af erfaringer aldrig.

Det er måske også grunden til, at vi nok bliver mere udadvendte med alderen. Måske som et resultat af, at livserfaring gør os mere selvsikre.

– Det ser ud til, at vi måske bliver mere ekstroverte med alderen. Ligesom vi formentlig også bliver mere ordentlige og organiserede. Vi får mere “styr på tingene”, siger Nicklas Brendborg.

Det ser ud til, at vi måske bliver mere ekstroverte med alderen. Ligesom vi formentlig også bliver mere ordentlige og organiserede

8 klare fordele ved at blive ældre

1. Bedre mentalt helbred

Andelen af danskere med dårligt mentalt helbred falder med alderen. Andelen er størst blandt kvinder i aldersgruppen 16-24 år og mindst blandt de 65-74-årige.

2. Gladere

Andelen af danskere, der har været meget generet af at være nedtrykte, deprimerede eller ulykkelige inden for de seneste 14 dage, falder med alderen. Flest kvinder er det i aldersgruppen 16-24 år, færrest i alderen 65-74 år.

3. Mindre stresset

Andelen af danskere med højt stressniveau falder med alderen. Andelen er lavest blandt de 65-74-årige kvinder og højest i aldersgruppen 16-24 år.

4. Færre hovedpiner

Andelen af danskere, der lider af allergi, hyppig hovedpine, migræne og psykiske lidelser, falder med alderen.

5. Mindre generet af smerter

Andelen af danskere, der har været meget generet af smerter eller ubehag inden for de seneste 14 dage, er mindst i aldersgruppen 65-74 år.

6. Mere afslappet

Andelen af danskere, der har et usundt kostmønster og gerne vil spise mere sundt, falder med alderen, ligesom andelen af danskere, der ikke er fysisk aktive og gerne vil være det, også falder med alderen.

7. Sidder mindre ned

Andelen af danskere, der har mindst otte timers total stillesiddende tid på en typisk hverdag, falder med alderen.

8. Nyder eget selskab

Andelen af danskere, der ofte er uønsket alene, er størst blandt de 16-24-årige og mindst blandt de 65-74-årige.

Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2017.

Læs også