Sundhed
15. september 2020(Opdateret 15.09.20)

Derfor får du mavesmerter og luft i maven

Får du ofte ondt i maven og bliver oppustet? De stikkende mavesmerter og ubehaget kan være på grund af flere ting – især kost, motion og toiletvaner. Her får du ekspertens bud – og masser af gode råd – til at undgå mavesmerter og luft i maven.
Af: af Katrine Bøg, redigeret af redaktionen
Luft i maven, mavesmerter, gode råd

Foto: Shutterstock. Udgivet første gang den 15. august 2014.

Det er ikke sjovt at have problemer med maven, og især ikke hvis det bliver fulgt af stikkende smerter og luft i maven. Men det er faktisk ret almindeligt at have maveproblemer.

Mere end hver tredje danske kvinde har dagligt maveproblemer som løs eller hård mave, oppustet mave eller halsbrand. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet. Hos mændene er det kun 23 procent, der har problemer med maven. Men hvorfor er kvinder og mænd forskellige på det punkt?

Vi har spurgt læge Søs Wollesen, som til daglig rådgiver sine patienter om kost og ernæring. Læs hendes svar her.

Luft i maven? Kig på din kost

En af de væsentligste grunde til, at vi får stikkende smerter og luft i maven, er, at vi spiser både forkert og for lidt, siger Søs Wollesen.

- Der er stor forskel på, hvad og hvor meget kvinder og mænd spiser – det er let at se, hvis vi for eksempel sammenligner vores frokosttallerkener. En mand vil typisk tage lidt mere mad end en kvinde, og han vil typisk vælge noget mere solidt.

Søs Wollesen forklarer, at mange kvinder typisk vil nøjes med at spise en salat og en grovbolle. Men det er ikke en god strategi, siger hun. Der er nemlig ikke nok næring i den kost, og det kan give mavesmerter, hvis man ikke får nok.

- Vi skal gøre som mændene og øse noget mere mad op på vores tallerkener, og så skal vi vælge noget mad med gods i, for eksempel rugbrød, kød, brune ris og selvfølgelig grøntsager. Så vil tarmene få noget at arbejde med, og fordøjelsen vil helt automatisk komme i balance.

Undgå mavesmerter med 9 gode råd

  • Sørg for at drikke væske nok. Det anbefales, at man drikker 1,5 liter væske hver dag.
  • Få nok kostfibre – mindst 25-35 gram dagligt.
  • Spis hver dag mindst 75 gram fuldkorn, for eksempel rugbrød, groft knækbrød, havregryn, fuldkornspasta eller fuldkornsris.
  • Spis mindst 600 gram frugt og grønt hver dag. Mindst 300 gram skal være grøntsager, og halvdelen af dem skal være grove. Grove grøntsager kan for eksempel være kål, broccoli og bønner.
  • Er det svært for dig at nå op på det antal kostfibre, du skal have, så tal med din læge om at indtage loppefrøskaller som supplement.
  • Det anbefales, at man køber ind efter Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet.
  • Drik kaffe efter behov. Det virker afførende og har en god virkning i en sund og varieret kost.
  • Få mælkesyrebakterier, enten i form af A-38, yoghurt eller kærnemælk eller i form af kosttilskud. Tal med din læge om mælkesyrebakterier som kosttilskud.
  • Spis flere måltider om dagen. Det anbefales, at man i stedet for tre store måltider spiser tre hovedmåltider og tre mellemmåltider, så maven har lidt at arbejde med. Det stimulerer nemlig tarmen, at der kommer noget derned.

Kilde: Sundhed.dk

Ny kost kræver tilvænning for maven

Ifølge undersøgelsen døjer hele 40 procent af de adspurgte kvinder med luft i maven. Det er også en gene, som flere af Søs Wollesens patienter henvender sig med.

- Mange kvinder kommer til mig, fordi de pludselig oplever, at de har meget luft i maven, og at deres afføringsmønster ændrer sig. En af forklaringerne viser sig ofte at være, at de hopper fra den ene kur eller livsstilsændring til den anden.

- Det kan være, de følger 5:2-fastekuren i en periode og måske springer over til LCHF-kuren efter noget tid. Jeg er slet ikke til de kure, og jeg kan kun fraråde, at man følger dem. Især hvis man zigzagger fra den ene til den anden, siger hun

Ifølge sundhed.dk kan det godt give en periode med luft i maven og måske også ubehag og mavesmerter, hvis man fra den ene dag til den anden øger sin mængde af kostfibre markant. Hvis du oplever smerter og ubehag, kan du måske tænke over, at det er en proces, hvor fordøjelsen langsomt bliver bedre og bedre.

Du kan vælge at begynde langsomt og gradvist spise flere og flere kostfibre i stedet for at øge indtaget til den anbefalede mængde med det samme. Det kan mindske ubehaget og mavesmerterne.

Sådan undgår du stikkende smerter i maven

Mange kvinder er blevet kulhydratforskrækkede og undgår brød og kornprodukter, siger Søs Wollesen. I stedet forsøger de at dække kroppens behov for fibre gennem grøntsager, og det går ud over fordøjelsen. Men vi skal ikke være så bange for at spise en rugbrødsmad. Det slår Søs Wollesen fast.

Der er god grund til at passe på fordøjelsen, for konsekvensen af en dårligt fungerende mave kan nemlig blive udposninger på tarmen eller skjult forstoppelse.

- Mange lider af skjult forstoppelse uden at være klar over det. De kommer af med lidt afføring hver eller hver anden dag, men ikke det hele. Det betyder, at de konstant har en ophobning af affaldsstoffer i tarmene, og det kan give symptomer som træthed, hovedpine og ledsmerter, siger Søs Wollesen.

Spis fuldkorn for at holde mavesmerterne væk og undgå luft i maven

Gode toiletvaner giver mindre luft i maven

Sundhed.dk anbefaler, at man passer på sine afføringsvaner. Det gør man ved at gå på toilettet når man skal og ikke undertrykke trangen, når den melder sig. Desuden skal man huske at give sig god tid på toilettet. De har tre gode råd til at gå på toilettet:

1. Sid midt på toilettet med let svaj i ryggen, så halebenet bliver skubbet tilbage

2. Læn dig fremover og tag en dyb indånding, før du presser

3. Er toilettet højt i forhold til længden på dine ben, kan du benytte en skammel under fødderne

Kilde: Sundhed.dk

Motion er godt for mavesmerterne

Kroppen har brug for motion, og det gælder også maven og tarmene. Bevægelse stimulerer nemlig tarmene. Det er vigtigt, at du holder din krop, og dermed også din mave, i gang, hvis du har tendens til at få luft i maven eller har mavesmerter.

Ikke nok med, at det er godt for din krop at bevæge sig, og at det afhjælper mavesmerter, så er det også sundt for dit mentale helbred at være fysisk aktiv.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bevæger sig i minimum en halv time om dagen. Hvis du deler den halve time op, skal hver del bestå af mindst 10 minutters aktivitet.

Der er mange måder at få motion på, som ikke kræver 30 minutter i fitnesscentret hver dag. Tag for eksempel cyklen til arbejde, og lad bilen stå. Løb en tur om morgenen, eller sørg for at få gået 10.000 skridt.

Derudover skal du mindst to gange om ugen træne med høj intensitet i mindst 20 minutter ad gangen for at vedligeholde din kondition og dine muskler. Du skal også lave aktiviteter, der hjælper dig til at øge dine knoglers styrke og din bevægelighed.

Husk at dyrke motion for at holde maven i gang og mavesmerterne væk

Tal med din læge, hvis du har store mavesmerter og/eller gener med fordøjelsen. Det er vigtigt, at du ikke bare indtager afføringsmidler, medmindre det er nødvendigt, fordi nogle af dem er vanedannende. Derfor skal du altid tale med lægen først.

Bliv inspireret til trænings- og yogaøvelser i vores artikler her:

Læs også