fie
Sundhed

"Der er ikke nogen grund til, det skal gøre ondt. Men vi er bare lidt ligeglade"

9. november 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Marie Hald
Da folketingsmedlem Fie Hækkerup (S) fik en medicinsk abort, følte hun sig utryg. Smerterne var meget voldsommere, end hun var blevet stillet i udsigt, oplevede hun. Nu råber hun op.

- Når man har menstruation. Når man har sex første gang. Når man skal have sat sin spiral op. Når man føder. Når man aborterer.

Fie Hækkerup remser alle de situationer op, hvor hun mener, vi som samfund har vænnet os til, at kvinder har smerter i underlivet.

- Vi negligerer det, siger hun.


Da hun selv fik en medicinsk abort i sommer, følte hun også, at hendes smerter blev negligeret. Det fortæller hun i det nyeste afsnit af femina update-podcasten.

Inden hun fik aborten havde hun ellers fået at vide, at det ville føles som menstruationssmerter. Men de smerter, hun oplevede, var de værste, hun har oplevet i sit liv.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Fra sin plads i Socialdemokratiets folketingsgruppe arbejder hun derfor på at sætte fokus på de smerter, som man kan opleve ved en medicinsk abort og på den smertedækning, man bliver tilbudt - i en tid, hvor der ellers er meget fokus på abort, fordi det i år er 50 år siden, den blev indført.

Men hvis det står så slemt til, hvorfor er der så ikke flere, som har råbt op?

Fie Hækkerup tror blandt andet, det skyldes, at mange mennesker har stærke holdninger til abort.

- Det er en meget hård debat. Derfor tror jeg, der er mange, der tænker, ”nu har jeg i forvejen været igennem noget, der var hårdt og sårbart. Jeg har ikke brug for at skulle forsvare og forklare,” siger Fie Hækkerup.

Derfor bliver det sådan noget ”tag dig nu sammen”-agtigt, oplever hun.

Men der er jo ikke nogen grund til, at det skal gøre ondt at få en abort, mener hun.

- Vi er bare lidt ligeglade, siger hun.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:


Læs også