Coopertest: Sådan tester du din løbeform med en cooper-test.
Sundhed

Coopertest: Test din løbeform - hvis du tør!

7. juli 2021
af Karen Pallisgaard, Redaktionen
Udgivet første gang 06. august 2013. Foto: Shutterstock
Cooper-testen kan være en god og nem metode til at tjekke din løbeform. Herunder kan du se, hvordan du selv kan finde frem til, hvad dit kondital er.

Hvis du trænger til lidt afveksling i træningen, kan det være, du skulle tage at prøve en Cooper-test.

En temmelig krævende løbetur, kan man sige.

Cooper-test eller VO2-Max-test?

Den amerikanske læge Kenneth Cooper var i 1960’erne en af motionsbevægelsens pionerer og blev bl.a. kendt for sine såkaldte Cooper-tests, hvor man med enkle midler kunne tjekke sit kondital, skriver The Cooper Institute.

Konditallet er den lidt gammeldags betegnelse for kroppens evne til at optage ilt. Normalt (og hos professionelle) måles det ved en VO2-max-test, men det kan også måles med en coopertest.

Ved at få foretaget en VO₂-max-test, som er en træningstest, hvor du giver alt, hvad du har i dig på et løbebånd eller en motionscykel, imens du er tilkoblet en maskine, der er i stand til at analysere den luft, du udånder, kan du få et fingerpeg om, hvor du står.

VO₂-max-testen bør blive foretaget af profesionelle på et laboratorium.

På den måde vil du, hvis du måler afstanden nøjagtigt op og foretager testen samme sted nogle måneder senere, få et rimeligt billede af din formudvikling.

Du kan dog også teste dit kondital selv ved brug af coopertesten.

Cooper-test, hvad er det?

En Cooper-test er kort sagt en løbetest på 12 minutter, der kan være med til at tjekke din løbeform. Distancen, man er i stand til at løbe på 12 minutter, er et godt mål for ens kondition, ifølge netdoktor.dk

Der er nemlig sammenhæng mellem ens løbehastighed og iltoptagelse, hvilket betyder, at det i princippet koster lige så meget energi (ilt) for to personer at løbe med samme hastighed uanset alder, køn og kropsvægt.

Du får det bedste resultat ved en Cooper-test, hvis du har løbet før, skriver netdoktor.dk.

Det forholder sig sådan, fordi en uerfaren løber højest sandsynligt vil få et dårligere kondital med Cooper-testen, da man disponerer sit løb dårligere og dermed bliver træt før de 12 minutter er gået.

https://imgix.femina.dk/2021-09-28/cooper_test_saadan_maaler_du_din_loebeform.jpg

Hvor skal man løbe en coopertest?

For at udføre en Cooper-test, skal du først og fremmest finde en flad strækning, hvor du kan løbe. Det kunne eksempevelvis være en atletikbane.

Hvordan udføres en coopertest?

Derefter er det en god idé at varme op i 5-10 minutter for derefter at gå i gang med at udføre Cooper-testen.

Selve Cooper-testen forgår således, at du i 12 minutter skal løbe så hurtigt og så langt, du kan. Dernæst skal du registrere den tilbagelagte strækning så nøjagtigt som muligt.

Det kan være ved hjælp af GPS, cykelcomputer eller en afstandsberegner på nettet.

Da Cooper i sin tid lavede testen, brugte han forsøgspersoner i alderen 30-40 år. Derfor skal du korrigere for tallene med 1/2 % i tillæg pr. år i det opnåede kondital. Hvis du er under 30 år, skal du trække 1/2% fra.

Cooper-test

Distance og tilnærmet kondital:

1.600 m = 25

2.000 m = 34

2.200 m = 36

2.500 m = 45

2.800 m = 52

3.000 m = 56

Kondital under 30 er dårligt, 30-45 middel, 36-45 godt og over 45 super godt.

Hvis du ikke selv ønsker at regne dit kondital ud, kan du på netdoktor.dk indtaste din løbedistance, alder og køn, og så bliver dit kondital automatisk udregnet med en tabel over, om det er godt eller dårligt.

Læs også