https://imgix.femina.dk/storage_1/media/article/1320_josins.jpg
Sundhed

Brystkræft: Ville du vælge dine bryster fra?

16. maj 2013
Af Tine Bendixen
Angelina Jolie har lige fået fjernet begge sine bryster, fordi hun havde stor risiko for at udvikle brystkræft. Josina Bergsøe fik konstateret arvelig brystkræft for tre år siden, ville hun have gjort det samme?

Josina Bergsøe fik sidste år sammen med sin søster Josephine Bergsøe FEMINAs kvindepris for deres kamp for kræftsyge kvinders ret til at være skaldede. Søstrene er arveligt disponerede for at få brystkræft. De fik begge sygdommen stort set samtidig for tre år siden. Deres mor har også haft det. Fordi familien er i en højrisikogruppe, vil Josephines to døtre og Josinas ene få tilbudt mammografi fra de er 30 år. Josina Bergsøe, der er bestyrelsesmedlem i forskningsfonden A Race Against Breastcancer, kender ikke sin egen risikoprocent.

- Jeg synes, det er nemmere at forholde sig til valget og risikoen, når der er sat procenter på. Forestil dig lige: Hvis du skulle ud at flyve og vidste, at der var 87 procents risiko for, at flyet faldt ned og du kradsede af – ville du så flyve med eller ej?

Læs også: 10 seje kvinder, der har haft brystkræft

Josina Bergsøe stiller spørgsmålet og giver indirekte svaret: Jolie har gjort det indlysende.

- Hvis jeg som Angelina Jolie var bærer af BRCA 1 eller BRCA 2, som medfører en meget stor sandsynlighed for at få sygdommen, er der nok ingen tvivl om, at jeg ville have sagt ja til at få brysterne fjernet profylaktisk. Hvis jeg var 75 og fik det at vide, tror jeg ikke, jeg ville gide tænke over det, for så var sandsynligheden for at dø af alderdom nok alligevel større. Men hvis jeg nu fik at vide, at jeg havde det gen, ville jeg tænke: Så lad os endelig få fjernet det andet bryst også. Jeg har også prøvet at få fjernet et bryst, det er ikke verdens ende, siger Josina Bergsøe til FEMINA.dk

Hun kender mange danske kvinder, der har taget samme valg som Angelina Jolie.

- Det er da trist at sige farvel til et par bryster, som overhovedet ikke fejler noget i det øjeblik, du siger farvel til dem. Det er lidt tarveligt. For TÆNK nu, hvis lige præcis det sæt, du havde, hørte til blandt dem, der ikke kom til at fejle noget og skulle have lov til at blive siddende hele livet? Lige præcis derfor er det også vigtigt at holde snuden i sporet og samle sammen til forskning, siger Josina Bergsøe.

Josina Bergsøe tror, Angelina Jolies personlige beretning medfører et boom.

- Masser af de kvinder, der bærer BRCA generne, men har været i vildrede, vil vælge at gøre som Angelina Jolie. Pludselig tager de stilling til noget, de ellers har tumlet med oppe i hovedet. Det sker hver gang, en af de kendte melder sig på den måde. Så sker der et ryk, siger Josina Bergsøe til FEMINA.dk

Læs også: 5 ting du (måske) ikke vidste om brystkræft

Læs også