https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/2015/juli/pigesertv612.jpg
Sundhed

Børns favorit-tegnefilm påvirker deres spisevaner

23. juli 2015
Af Redaktionen
Foto: Pantherstock
Hvilken tegnefilmsfigur holder dit barn mest af? Ny forskning peger på, at børn er mere tilbøjelige til at spise usund mad, hvis de ser tegnefilm med én særlig slags karakterer.

For første gang har forskere undersøgt, om der er sammenhæng mellem børns tendens til at spise usund mad og de tegnefilmsfigurer, de ser i tv.

Teorien var, at hvis børn ofte ser buttede, 'æggeformede' og måske fedladne figurer i tv, så er chancen for, at de selv griber til usund mad bagefter større end ellers.

Og konklusionen, som forskerne fra University of Colorado Boulder kom frem til, var, at der er en sådan sammenhæng.

Buttede tegnefilmsfigurer giver usunde madvaner

Efter at have studeret omkring 300 børn i forskellige aldre så man et klart mønster:

Når børn har set en tegnefilm med en buttet figur, er de næsten dobbelt så tilbøjelige til at gribe ud efter kaloriefyldt mad end børn, som har set tegnefilm med 'sundere' figurer.

Forskerne konkluderede også, at selvom mange af tegnefilmsfigurerne er fantasifulde og langt fra virkeligheden, laver børn stadig koblingen til virkeligheden og opfatter f.eks. den æggeformede helts krop, som de ville opfatte et menneskes.

Lær dit barn at få sunde madvaner

Men vent lige et øjeblik, før du slukker for dit barns yndlingstegnefilm, fordi figurerne er overvægtige.

Undersøgelsen viste nemlig også, selvom børn ofte ser buttede tegnefilmsfigurer i tv, så træffer de typisk også sundere madvalg, hvis de jævnligt bliver mindet om, hvad gode spisevaner er.

- Børn træffer ikke nødvendigvis beslutninger baseret på tidligere erfaringer og viden, men befinder sig mere i øjeblikket. Men hvis vi jævnligt minder dem om de sundere valg, når de står i situationen, så er der større sandsynlighed for, at det sætter sig fast, og at de vælger det sundere alternativ, siger forskningsleder Margaret C. Campbell i en pressemeddelelse.

https://imgix.femina.dk/madret.png

Læs også