https://imgix.femina.dk/media/22aa49c006ed48e18b56f44bd1f6738a.jpg
Sundhed

Allergifremkaldende stoffer – hvad er det

21. september 2010
af Uddrag fra ’Sund baby uden kemi’ af Lene Midtgaard, forlaget Lindhardt og Ringhof, 249,95 kr.
Foto: Colourbox
Specielt parfume og det antikrøl og konserverende formaldehyd kan give allergi.

Parfume

Parfume er en af de mest almindelige årsager til kontaktallergi.

Ifølge Videncenter for Allergi er antallet af allergitilfælde over for parfume steget i løbet af de sidste 10 til 15 år. Flere og flere produkter bliver nemlig tilsat parfume, samtidig med at det enkelte produkt indeholder højere koncentrationer af
parfume.

De typiske symptomer på parfumeallergi er rødme, svie og kløe. Symptomerne forsvinder som regel igen, når man holder op med at udsætte huden for de duftstoffer, man er allergisk overfor. Allergien kommer ofte igen, hvis huden atter udsættes for duftstofferne.

De naturlige duftstoffer er ikke mindre allergifremkaldende end de kemisk fremstillede duftstoffer, som det ellers ofte er argumentet hos helsekostbranchen. Ifølge Videncenter for Allergi giver naturlige ekstrakter faktisk oftere anledning til allergi end de syntetisk fremstillede - fx giver naturekstraktet oak moss (egemos) hyppigt anledning til allergi.

Ud af de ca. 2500 duftstoffer, der er kendskab til i dag, er 100 p.t. kendt som allergifremkaldende. EU's Videnskabelige Komité har udpeget 26 duftstoffer som værende særligt allergifremkaldende. Det betyder ikke, at andre duftstoffer ikke kan give allergi, men at det er videnskabeligt bevist, at disse 26 duftstoffer kan give allergi ved kontakt med huden, og det skal fremgå af varedeklarationen, hvis plejeprodukter eller kosmetik indeholder stoffer fra listen.

Formaldehyd
Formaldehyd findes i forskellige produkter som fx antikrølmiddel i tekstiler og konserveringsmiddel i plejeprodukter. Men du kan også finde formaldehyd i fx møbler, maling, syrehærdende lakker, rengøringsmidler og tobaksrøg.

Du kender måske godt lugten af formaldehyd. Det er en ubestemmelig kemisk lugt ved nyindkøbt tøj eller anden tekstil, fx et tæppe der lugter underligt. Når varen bliver pakket ud, frigives formaldehydet til omgivelserne og kan hænge i luften.

Formaldehyd kan være allergifremkaldende. I milde tilfælde mærker man ophovnet hud, røde pletter og eksem. I sværere tilfælde knopper og blærer, der bliver til sår. Allergien påvirker hovedsageligt ansigt og hænder, hvor det giver eksem, og ca. 2 % af alle allergikere lider af formaldehydallergi.

Formaldehyd mistænkes desuden for at være kræftfremkaldende og påvirke gener og immunsystem.

Formaldehyd kendes også under navnet formalin, som er en vandig opløsning af formaldehyd. I kosmetik stammer formaldehyd ofte fra et andet stof - et såkaldt formaldehydfraspaltende stof. Både formaldehyd og formaldehydfraspaltende stoffer kan fremkalde allergi.

Er du allergisk over for formaldehyd og formaldehydfraspaltende stoffer, skal du gå uden om disse stoffer, som skal stå i varedeklarationen:

• Benzylhemiformal
• 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
• 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane
• D iazolidinyl urea
• D MDM hydantoin
• Formaldehyd
• Imidiazolidinyl urea
• Methenamine
• Paraformaldehyd
• Sodium hydroxymethylglycinate
• Quaternium-15

Kilde: 'Sund baby uden kemi' af Lene Midtgaard,
forlaget Lindhardt og Ringhof, 249,95 kr.

Se også:
Klør næsen?
Luft ud og undgå allergi

Læs også