Unsplash_
Sundhed

5 ting der sker, når du sidder for meget ned

22. marts 2024
Af Jo Brand
Arkivfoto: Unsplash
Kroppen er skabt til at bevæge sig, men mange af os sidder ned det meste af dagen. Hvad gør det ved os? Her er fem ting, der sker i kroppen.

1.

Når man sidder stille, slapper musklerne af, og det fører til svækkelse blandt andet af muskler i baller og ben, der er vigtige, når det kommer til at stabilisere kroppen. Hvis disse muskler er svage, stiger risikoen for skader for eksempel på grund af belastning, når du træner.

2.

Sidder man meget ned, kan det føre til at ens hoftebøjermuskel bliver forkortet, hvilket blandt andet kan give problemer med ens hofteled.

Derudover kan det også føre ryg-, nakke- og skulderproblemer med sig, som når man for eksempel sidder foroverbøjet over en computer i for lang tid.

3.

Hvis man sidder ned i lange perioder ad gangen, samles blodet i benene, hvilket kan øge risikoen for åreknuder.

4.

Når man sidder ned, slapper musklerne som sagt af og optager derfor meget lidt sukker fra blodet, hvilket kan øge risikoen for type-2-diabetes.

Et mindre nyere studie offentliggjort i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise, viser at bare fem minutters gåtur hver halve time kan modvirke effekterne af for meget stillesidning og hjælpe til at sænke blodtryk og blodsukker.

5.

Undersøgelser har vist, at det at sidde ned i lange perioder er forbundet med blandt andet hjertesygdom.

Og en undersøgelse fra American Cancer Society viste, at kvinder, der sad mest, havde en 34 procent større risiko for at dø af en hvilken som helst årsag i løbet af de 14 år, undersøgelsen varede, sammenlignet med dem, der sad mindst. De tilsvarende tal for mænd var 17 procent.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 10.

Læs også