hund
Sundhed

5 ting der sker i kroppen, når du har hund

19. februar 2024
Af læge Jerk W. Langer
Arkivfoto: Unsplash
Alle kæledyr har en positiv indvirkning på os, men særligt hunden, der skal luftes hver dag.

1

Hunden giver selskab og kan modvirke følelsen af ensomhed eller social isolation, især hos mennesker der bor alene.

Samværet med en hund kan frigive oxytocin fra hypofysen, et hormon der er forbundet med tilknytning og nærhed. Stresshormonet kortisol falder også.

2

At være i nærheden af en hund kan aktivere det parasympatiske nervesystem og have en beroligende effekt.

Studier peger på lavere blodtryk, især i stressende situationer. Serotonin og dopamin frigives, som er signalstoffer i hjernen, der er forbundet med humør, nydelse og velvære. At sove med en hund i samme rum synes at bedre søvnkvaliteten.

3

Ud over glæden ved at have en hund, får man også masser af motion som en bonus.

Man går i gennemsnit fem timer om ugen med hunden, hvilket skaber betydeligt mere daglig bevægelse end for mange mennesker uden hund, som fagtidsskriftet Scientific Reports rapporterer.

Regelmæssig fysisk aktivitet med en hund, såsom gåture eller leg med bold, øger pulsen og styrker kredsløbet.

4

Hundeejere spiser generelt sundere og har bedre blodsukker. Dog er hundeejere også oftere rygere, ifølge fagtidsskriftet Mayo Clinic Proceedings, som har fulgt 1.769 personer over en årrække. Så der skal nok gøres en indsats blandt mange hundeluftere vedrørende rygning.

5

Børn, der vokser op i et hjem med hund fra fødslen, har sjældnere høfeber, astma og andre allergier, ifølge forskning der fulgte 9.000 børn i seks år.

Hunden kan bringe bakterier ind i hjemmet, som stimulerer og modner barnets immunsystem i en retning, der ikke er allergisk.

Tilstedeværelsen af hunde kan øge produktionen af immunoglobulin A, et antistof der spiller en afgørende rolle i beskyttelsen mod infektioner og styrkelsen af immunsystemet.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 5, 2024. Dette er en redigeret version.

Læs også