https://imgix.femina.dk/media/article/womanizer-wow-tech-1e3-lykjsfs-unsplash.jpg
Sundhed

10 tantra-tips, du kan låne, når du skal have sex

1. februar 2021
af Sara Skaarup
Foto: Unsplash og Shutterstock
“Skal vi elske eller bare kneppe?” Ifølge tantrikerne handler god sex for både kvinder og mænd om nærvær og tid. Her er ti tips fra tantraverdenen, som alle kan låne eller lade sig inspirere af.

1. Alle sanser på dæk

Sådan gør I: Zoom ind på at aktivere både hørelse og føle-, syns-, lugte- og smagssansen som optakt til eller del af sex.

Giver du for eksempel din partner blindfold på, skærpes de andre sanser. Leg med forskellige former for berøringer: Kilde, klappe, nive, ae, klemme.

Find effekter i hjemmet, der kan nuancere oplevelsen endnu mere: En fjer, en grydeske, et groft reb og silke føles meget forskelligt mod huden. Parfume, røgelse, duften af hav eller gran – jazz, techno eller R&B – alle dele er med til at danne det erotiske rum, vi træder ind i.

Det gør det godt for: Sex er en sanselig affære, og både indtryk, vi får via at smage, dufte, føle, høre og se, påvirker os erotisk.

Bruger I bevidst alle fem sanser, sender I automatpiloten på standby ved at skrue op for mangfoldigheden i indtrykkene. Resultat: En dybere, rigere oplevelse.

2. Klap i, og lad kroppen tale

Sådan gør I: Sid på knæ over for hinanden på et blødt underlag. Hav en meter mellem jer. Luk øjnene et par minutter, og mærk jer selv hver især. Hvordan har du det? Hvad rumsterer i hovedet? Spænder det nogen steder i kroppen, hvilken følelse fylder dig?

Nu åbner I øjnene. Her kan uret sættes til 10 minutter i samme position, se på hinanden. Hvis du får en impuls til at bevæge dig, sige lyde eller røre din partner, så gør det, men kun, hvis det er en impuls indefra.

Der er ingen drejebog for, hvad der sker nu, bare at kontakten skal være ordløs. Forbindelsen kan udvikle sig til elskov, heftig brydning, eller at man bare sidder og ser på hinanden i 10 minutter og lader følelserne komme og gå.

Det gør det godt for: Ordløs kontakt er en måde at bypasse de fleste pars favoritkommunikationskanal: Det talte sprog. At give ordet til kroppen er en måde at vække kroppen på.

Når vi lytter efter impulser, træner vi vores forbindelse til os selv, kroppen og vores intuitive sprog – elementer, der er vigtige under elskov.

I kropskontakten uden ord er det også muligt at udtrykke følelser på andre måder, end vi er vant til. Og endelig kan par i øvelsen skiftes til at være den toneangivende og den passive, den kraftfulde og den, der følger.

https://imgix.femina.dk/shutterstock_1.jpg

3. Se hinanden i øjnene

Sådan gør I: Dette er en før sex-øvelse. Sid direkte over for hinanden. Tag eventuelt din partners hånd. Se hinanden ind i øjnene.

For at undgå, at blikket flakker, så fokusér dit blik i din partners venstre øje. Det er helt okay at komme til at græde eller grine. Øvelsen har effekt allerede efter 30 sekunder.

I kan også sætte uret til to minutter, for trænede måske fem. Den kræver ingen forberedelse og er uhyre simpel, men kan for nogle være både overvældende og svær i starten. Øvelsen vinder ved at blive gentaget.

LÆS OGSÅ: "Det er sundt at slanke sig" - og to andre myter om kroppen

Det gør det godt for: Den bevidste øjenkontakt skærper med det samme et pars intimitet. Via øjnene forbinder vi os til den anden hinsides de roller og skærmydsler, der kan præge vores daglige liv sammen.

Tantrikerne taler nogle gange om sjælelig kontakt gennem blikket. Øvelsen er god for alle par, der føler sig langt fra hinanden, ikke har set hinanden eller diskuterer konstant.

At se hinanden i øjnene gør sex efterfølgende langt mere forbundet, engageret og intim.

4. Sæt tid af

Sådan gør I: Skemalæg tid til jer to. Gerne mindst en aften eller to hver uge og en weekend om måneden.

Hvis I har det stramt med at skrive sex i kalenderen, så kald det kærestetid. Det vigtige er nemlig ikke, om og hvor meget I knalder, det vigtige er at skabe lommer i hverdagen til at komme tæt på hinanden. Og I kan jo altid knalde, alt det I vil, uden for den skemalagte tid også.

Det gør det godt for: Hvis I vil passe på jeres kærlighed og have et fedt sexliv, kræver det tid. Ikke bare til selve akten, men til, at I kan være sammen som kærester uden børn og uden at diskutere eller gøre noget praktisk imens.

Mange par ønsker forbedringer i deres sexliv, men prioriterer det reelt ikke.

Det er urealistisk, hvis man forventer, at der sker noget vildt magisk på en hverdag kl. 23.30, når man rammer puden dødtræt med hovedet fuld af morgendagens pligter. Det, man giver opmærksomhed, vokser.

5. Gør jer umage med rammen

Sådan gør I: Skab et lækkert rum for jeres elskov.

Det handler om at kreere en ramme, der er med til at ophøje sex fra noget hverdagsagtigt til noget særligt.

Selvfølgelig er det fedt, hvis I har chance for at tage på luksushotel indimellem og føle jer som konge og dronning, men da størstedelen af livet foregår hjemme, er det her, I skal øve jer i at skabe sensuelle vibes: I de vante omgivelser.

Måske har du lyst til at smuldre 10 hvide roser ud i dobbeltsengen. Brug din fantasi, og gå efter, hvad du selv synes er smukt eller erotisk og kan få dig og din partner til at føle jer særlige.

Måske er det tid til at samle alle husets tæpper, købe et skind, rede et leje i stuen og sætte fyrfadslys omkring. I kan gøre det sammen, eller den ene kan gøre det som en overraskelse til den anden.

Det gør det godt for: Mange par tænker, at god sex skal komme af sig selv. Men det gør en forskel, om man gider at gøre sig umage.

At skabe et smukt rum manifesterer, at I er vigtige for hinanden. Forberedelsen er i sig selv med til at tage sex ud af det sædvanlige setup. En form for rituel handling, der stiller sindet ind på det, der skal ske.

I et nyt setup kan I også nemmere gøre noget andet, end I plejer.

6. Tag det slow

Sådan gør I: Sæt farten ned – ganske enkelt, men ikke nødvendigvis let, hvis I er vant til noget andet. Nærm dig langsomt. Kærtegn ømt og uden hast. Penetrér langsomt.

Tag jer god tid til hver eneste bevægelse og berøring, som var I på månen og bevægede jer i et vægtløst rum. Hvor langsom kan du være, når du stryger din elskede fra nakken, ned over ryggen og videre til ballerne?

Mind hinanden kærligt om, at langsomt er lækkert, hvis den ene glemmer det undervejs.

Det gør det godt for: ”30 procent langsommere” er et slogan, som nogle tantraskoler kører med, når det kommer til sex.

Særligt kvinder har tit glæde af, at tempoet sænkes. Når vi sætter farten ned, mærker vi mere. Der er bedre tid til at opleve de indtryk, vi tager ind gennem berøring – og til at have skærpet opmærksomhed på alle signaler fra partneren.

Det kan være pirrende og svært at holde det langsomme tempo, efterhånden som ophidselsen stiger. Kan I finde på andre måder at hæve intensiteten på end øget fart?

Mærk bølgen af lyst, når I måske ikke kan holde til langsomhed længere og sætter farten op.

7. Suspender orgasmen

Sådan gør I: Aftal, at I ikke får udløsning/orgasme som del af samleje eller seksuelt samvær, og se, hvad det gør ved jeres kontakt.

Hvis I sædvanligvis har orgasmeorienteret sex, som de fleste har, vil det potentielt føles frustrerende, når I skærer akten af lige før ”belønningsøjeblikket”. Så tænk sex på en anden måde, som en kontaktøvelse frem for orgasmeaktivitet.

Mere berøring på kroppen frem for kønsorganer er én af vejene. Tag gerne pauser undervejs, lig lidt sammen. Mærk, hvordan intensiteten stiger og falder for igen at tage til i styrke.

Nu hvor målet ikke er at komme, kan det i stedet være at nyde undervejs. At slappe af. At mærke sig selv. At øve sig i at tage imod. At øve sig i at give og mærke, hvor ens partner er i processen.

LÆS OGSÅ: Du behøver ikke penge for at være lykkelig. Du kan nemlig træne dig til det

Det er det godt for: Mange par i lange eta-blerede forhold oplever, at deres sex med tiden bliver rutinepræget. Begge gør mere eller mindre det samme hver gang, sex bliver målrettet: I ved, hvordan I skal få hinanden frem til orgasme, og det er så det, I gør. Ikke mange overraskelser dér.

Ved at tage målet ud af ligningen bliver I tvunget til at gå nye veje. Det føles nok usikkert, når I fraviger jeres vanlige opskrift. Netop dette åbner for en sårbarhed, der gør, at I kan opleve nye niveauer af sanselighed og nærvær.

8. Hvornår er jeg smukkest for dig?

Sådan gør I: Åbn en flaske bobler, og inviter din partner til modeopvisning. Nu skænker du et glas til jer hver og åbner dit klædeskab.

Herpå prøver du dit smukkeste tøj på og vender og drejer dig, mens din partner nyder synet og fortæller dig, hvad du i vedkommendes øjne skinner allermest i.

Det tøj tager du på. Og de beklædningsgenstande, han eller hun generelt roste mest, bruger du fremefter mere i det daglige. Øvelsen kan selvfølgelig gøres begge veje.

Det gør det godt for: Modeshows-seancen åbner for flirt mellem etablerede partnere.

Du får chancen for at vise dig frem i al din skønhed og blive beundret for den. At lade din partner påvirke, hvordan du klæder dig, viser, at det betyder noget for dig, at din partner er tiltrukket af dig.

Du kan også lære, hvornår du i hans eller hendes øjne er allermest dig selv og allermest uimodståelig. Måske bliver du endda overrasket. Og selvfølgelig kan du tage din favoritbuksedragt, som din partner så ikke var fan af, på en anden gang.

Viljen til at glæde den anden er et vidnesbyrd om interesse. Samtidig er denne øvelse en leg, og det er altid godt at lege sig ind i en erotisk forbindelse.

https://imgix.femina.dk/shutterstock_3_.jpg

9. Stil ind på det sensuelle

Sådan gør du: Inden du mødes med din elsker, er det en god ide at sætte tid af til at tage kontakt til dig selv. Hvad vil det sige? Det vil sige at søge at bringe dig selv i en tilstand, hvor du er åben for kærlighed.

Det kan du gøre ved at tage et langt bad, lytte til musik, der gør dig glad, eller som du forbinder med noget sensuelt. Er der tanker og pligter, der larmer, så skriv dem evt. ned. Så kan du samle dem op senere, uden at de “føler sig glemt” og derfor sniger sig med ind i mødet.

Det gør det godt for: Man skal være til stede i sig selv for at kunne mødes optimalt med en anden. Forud for et erotisk møde går der derfor et forarbejde for den enkelte, der handler om at bringe sig selv i en åben tilstand.

Du kan ikke garantere, at du senere vil blive toptændt, men du kan gøre dit for, at dit udgangspunkt er optimalt.

10. Giv din taknemmelighed i gave

Sådan gør I: Overvej før jeres møde, hvad din partner betyder for dig og har bidraget med i dit liv. Er det en langtidspartner, du har børn med, så forsøg at se ud over de praktiske ting, økonomi og familievinklen.

Hvad har din partner givet dig som elsker? Hvad har han eller hun lært dig? Måske er det sådan, at du er taknemmelig for, at din partner stadig finder dig attraktiv efter tyve år.

Måske glæder det dig usigeligt, at din partner er tålmodig, blid, god til at finde på eller altid taler smukt til dig. Måske har din partner ligefrem lært dig at elske din krop, at nyde mere eller at have tillid og slappe af i sengen? Se hinanden ind i øjnene, mens i holder hinanden i hånden, og fortæl det til den anden.

Det gør det godt for: Selv om øvelsen måske ikke er fræk i sig selv, kan det at dele det, man er taknemmelig for hos den anden, være en meget rørende oplevelse, både at forberede og at gennemføre.

Særligt for par, der har været sammen længe. Måske har du endda lidt glemt, hvorfor din partner er den, du vælger at elske med? Handlingen understreger, at I stadig kan se hinanden som elskere og ikke blot tager hinanden for givet. At sige tak er at genforny sit engagement som elskere, og taknemmelighedsudveksling et andet grundlag for at have sex, hvor den dybe påskønnelse er til stede.

Læs også