hvor ofte bør man egentlig bade
Skønhed

Hvor ofte bør vi egentlig gå i bad?

4. september 2020
af Amalie Solnørdal Nærø
Foto: PantherMedia
Det afhænger ikke kun af, om du føler dig beskidt – men i høj grad også af hvilken hudtype, du har.

Hvor ofte vi går i bad, varierer en del. Nogle tager et langt og varmt bad hver morgen inden de tager på arbejde, mens andre nøjes med et truckerbad.

Nogen går ovenikøbet i bad flere gange om dagen, specielt hvis de har trænet. Her til sommer bliver det måske også til et par ekstra bade for at vaske solcreme og sand af. Men er det egentlig sundt for huden?

Forskning.nu skriver i en ny artikel, at det for blot et par generationer siden var normalt, kun at gå i bad en gang om ugen – eller sjældnere.

Artiklen påpeger også, at vi har overlevet i tusindvis af generationer uden sæbe og bad, så er det egentlig nødvendigt at bade hver dag?

Dag Sollesnes Holsen, der overlæge på hudafdelingen på Haukeland Universitetssygehus i Norge forklarer, at det er vanskeligt at give et generelt svar på, hvor ofte vi bør gå i bad.

Og det er fordi både hudtype og alder er afgørende for, hvor ofte det føles nødvendigt at bade, og hvor meget vand og sæbe huden kan tåle.

LÆS OGSÅ: 5 fejl, du (måske) begår i badet

Afhænger af hudtypen

Tør og fedtet hud trænger oftere til forskellige behandlinger i badet.

https://imgix.femina.dk/panthermedia_b76888667_4928x3264.jpg

Dag Sollesnes Holsen forklarer, at man kan antage at en tredjedel af befolkningen har en tør hudtype, som tørrer ud og kan reagere med eksem, hvis man går i bad dagligt eller flere gange dagligt.

- Denne gruppe bør også vælge skånsomme sæber med en lavere pH-værdi, og de kan have glæde af at smøre sig ind i en fedtholdig fugtighedscreme efter badet, siger han og fortsætter:

- Så er der omtrent en tredjedel af befolkningen, der har en fedtet hudtype, hvor huden både tåler og kræver hyppigere vask eller vedligeholdelse, fordi der er mere fedtstof som afgives – noget som kan give ubehag, hvis der går for længe mellem badene. Denne gruppe kan kun drage lidt nytte af eller have behov for fugtighedscreme.

Hudlægen forklarer også, at den sidste tredjedel af befolkningen ligger et sted mellem de to yderpunkter. De fleste med normal hud, kan godt tåle at gå i bad dagligt, men kan også godt klare sig med mindre i korte perioder.

Alder kan spille en rolle

Din alder kan også spille ind. Måske har du oplevet at huden er blevet tørrere, end den før har været.

-Hos de fleste af os medvirker alderen til, at huden producerer mindre talg/fedtstoffer - altså fremstår huden tørrere og mere ømskindet, end man har været vant til tidligere, når vi kommer lidt op i alderen, siger Dag Sollesnes Holsen.

Det kan også være en idé, at tænke over hvilke tidspunkt i løbet af døgnet, du vælger at bade.

LÆS OGSÅ: Hvad er bedst: Bad om aftenen eller om morgenen?

At bade om morgenen før en krævende dag på jobbet, kan være en fin måde ubevidst at arbejde med kreative løsninger. Et aftensbad kan derimod være positivt for dem, som kæmper med at finde ro om aftenen.

Professor Thomas Ternowitz ved hudafdelingen på Stavanger Universitetssygehus er positiv overfor aftensbade. Til det norske kvindemedie KK.no har han tidligere udtalt:

- Min anbefaling er, at du bader én gang om dagen, og helst om aftenen. Hvis du foretrækker at bade om morgenen, anbefaler jeg, at du vasker underlivet, før du går i seng.

Læs også