Kvinde i badekar med håndklæde om håret
Krop & velvære

5 fejl, du (måske) begår i badet

26. juli 2018
af Karen Munk Ebbesen, redigeret til web
Foto: Panthermedia
De fleste synes, at det er skønt med et dejligt varmt og langt bad. Men der er faktisk mange af os, som begår fejl, som er usunde for vores hud, når vi bader, .

5 fejl, som mange af os begår i badet

Elsker du at bade? Står du gerne og længe under bruseren og lader det varme vand plaske ned over skuldrene, inden du slukker for vandet og rækker ud efter kropssæben? Trykker en god klat sæbe ud i håndfladen, inden du fordeler den mellem hænderne og begynder at sæbe dig ind. Snart dækker det hvide skum det meste af din krop, og mens det bliver skyllet af, masserer du huden med en svamp eller en børste.

Denne situation er ikke uvant for de fleste, men faktisk er der flere ting i denne baderutine, der er usunde for din hud.

- Den store fordel ved badet er, at man kommer af med de døde hudceller, som ligger på hudens overflade og venter på at falde af. Hver eneste dag dør tusindvis af hudceller, og derfor bør man gå i bad hver eneste dag, siger han og fortæller, at de døde hudceller suger vand til sig som svampe, og derfor falder af af sig selv, når man står under bruseren, forklarer Jørgen Serup, der er professor og overlæge ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Samtidig understreger han, at man ikke dør af ikke at komme i bad hver dag.

- Hvis man ser på det med historiske briller, så døde folk jo ikke som fluer, før vi begyndte at gå i bad så ofte, som vi gør i dag. Men man kommer jo til at lugte noget så gevaldigt og bliver temmelig uhumsk, hvis man slet ikke bader, så i dagens Danmark er det en social nødvendighed at gå i bad. Og så er der jo også noget velvære i at bade.

- I forhold til din sundhed er der faktisk ikke nogen ulemper i at gå i bad – der er bare en masse godt at sige, siger Jørgen Serup.

At bade med for meget sæbe

Vi kan altså roligt fortsætte med vores daglige morgenbad uden at være bekymrede for, om kroppen har godt af det. Så langt, så godt.

Det gælder dog kun, så længe vi også følger hudlægens andre opfordringer, for mange af os har badevaner, som er meget hårde ved vores hud, og som faktisk kan give os eksem.

Når vi står under bruseren, vil det for mange være naturligt at sæbe sig ind på størstedelen af kroppen, så man er dækket af et velduftende skumlag, inden man igen tænder for vandet og lader det blive skyllet af. Det er dog slet ikke nødvendigt – og kan for mange være direkte skadeligt for huden, advarer Jørgen Serup.

- Man har kun brug for sæbe på visse områder, hvor man der er behov for at være 100 procent ren. Det er omkring skridtet og endetarmen, i ansigtet og i armhulerne. På resten af kroppen har man ikke behov for sæbe. Det er derimod en effektiv vask, hvis man bruger sine hænder til at gnubbe huden i tre til fem minutter i stedet.

- Du har ikke brug for sæbe på maven og ryggen. Sæbestofferne er hårde ved hudens naturlige fedtstoffer, og når du bruger for meget sæbe, affedter du derfor din hud, og det kan i sidste ende føre til, at du får eksem.

LÆS OGSÅ: Skal du bade morgen eller aften?

Det er svært at komme med et præcist mål for, hvor meget sæbe, der er for meget, men hudlægen vurderer, at halvdelen af befolkningen ikke kan tåle at bruge sæbe på kroppen hver eneste dag. Det vil kunne ses i symptomer som tør og krakeleret hud, og nogle vil endda få eksempletter.

Derfor bør man altså nøjes med at bruge sæbe på de særligt udsatte områder – mellem benene, i ansigtet og under armene. Det kan også være nødvendigt at bruge sæbe i hudfolder, for eksempel i lysken eller på maven. Kvinder med store eller hængende bryster kan også have brug for at bruge sæbe under brysterne, men for de flestes vedkommende er det nok at bruge sæbe på omkring 10 procent af kroppen.

Hvis du er en af dem, der kan lide fornemmelsen af den skummende sæbe på huden, og du ikke kan forestille dig at undgå denne følelse som en del af badeseancen, tænker du måske, at du kan tage en genvej ved at vælge en anden type sæbe, end den du bruger i dag. Men det gør desværre ikke den store forskel i forhold til din huds velvære.

Mens mange af os har en overbevisning om, at det er bedst for huden, at vi bruger parfumefri kropssæbe, er det faktisk ikke så vigtigt.

- Hvis man ikke har allergi, er det ligegyldigt. Parfumen er kun hård ved allergikeres ud, og det er trods alt kun en meget lille procentdel af danskerne, der har parfumeallergi, siger Jørgen Serup.

Der findes dog sæber, som ikke udtørrer huden nær så meget, som almindelig kropssæbe fra supermarkedet. Det er såkaldte glycerinsæber, som kan fås på apoteket. Disse er primært til folk med følsom hud, men også helt almindelige mennesker kan have fordel af at bruge denne typer sæber, som ikke efterlader huden med den samme tørhed.

5 x gode badetips

Vi har samlet fem af de mest hyppige fejl, man kan begå, når man står under bruseren. Se, om du begår nogle af dem herunder.

  1. Du bader for sjældent

Du dør ikke af ikke at gå i bad hver eneste dag, men din hud har faktisk behov for det. Når du står under bruseren får du skyllet de døde hudceller af – og det er der behov for at gøre hver eneste dag.

  1. Du bruger for meget sæbe

For mange er det en vane at vaske sig med sæbe på hele kroppen, men det er faktisk usundt. Man bør kun bruge sæbe på de områder, hvor der er behov for 100 procents renhed – og det er mellem benene, i armhulerne og i ansigtet. Hvis du bruger sæbe på resten af kroppen, får du tør hud og risikerer at udvikle eksem.

  1. Du bader for varmt

Hvis du bader i vand, der er varmere end 50 grader, risikerer du at give din hud varmeskader. Er vandet varmere end 60 grader, bliver huden skoldet. Du bør derfor altid bade i vand, der er koldere end 50 grader.

  1. Du er for hård ved din hud

Du bør ikke bruge svampe eller børster i badet. Det er rigeligt at bruge hænderne til at gnide de døde hudceller af, og huden han få skader, når du bruger redskaber som svampe og børster. Bruger du dem uden for badet, bliver det kun værre, og du risikerer at give dig selv eksem.

  1. Du bruger cremen forkert

Det bedste tidspunkt at smøre dig ind i fugtighedscreme er, når du netop er kommet ud af badet, og din hud stadig er fugtig. Du skal ikke gå ind i soveværelset og smøre dig ind, men blive i det fugtige badeværelse. Huden tørrer enormt hurtigt, når du forlader badeværelset, og hvis du først smører cremen på tør hud, har den ikke den optimale effekt.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også