Downsize garderoben
Stil

Femina tester: Kan man downsize garderoben til kun 37 stykker tøj?

7. september 2017
af Dorte Mosbæk, redigeret til web af redaktionen
Foto: Martin Tanggard
Tænk, hvis det tøj, der hænger i skabet, er nøje udvalgt og altid passer perfekt og sammen, så du sparer tid og undgår både tøjkriser og impulsshopping. I en måned testede feminas artikelredaktør idéen om at downsize garderoben til 37 ”perfekte” stykker tøj. Læs her, hvordan det gik - og hvordan du selv downsizer.

Femina tester downsize af garderoben

Jeg har længe syntes, at mit skab var mildest talt overloaded, uoverskueligt, og at jeg alligevel brugte lidt for lang tid på at finde det rette outfit hver dag. Som om det forkerte hang på bøjlerne – eller noget var i i dårligt/forkert selskab. Kender du det der med, at de her bukser er helt perfekte, hvis du liiige køber et par nye støvler til?

Så da en læser en dag opfordrede en af os på redaktionen til at teste konceptet capsule wardrobe, var jeg helt klar. Man udvælger 37 stykker tøj – inklusive overtøj og sko, men minus undertøj og strømper, sportstøj og accessories – og bruger KUN det i tre måneder. Konceptet er, at alt derfor passer sammen, hører til i ”I love"-kategorien – og at både tøj- og shoppekriser herefter er minimeret. Man må nemlig kun shoppe ved sæsonskifte efter cirka tre måneder. For mig var hele projektet en meget stor udfordring i sig selv, så jeg valgte kun at teste det i én måned.

Oprydningsfasen

Det føles lidt som at skulle pakke til en skøn storbyferie, hvor man gerne vil have alt sit bedste tøj med – og det føles også lidt for bekendt, at der ikke er plads til alt i kufferten. Jeg tømmer mit skab fuldstændig, sorterer i bunker og tænker lidt bedrøvet på alt det FINE tøj, jeg også vælger FRA, men hånden på hjertet – der er jo en grund til, at det er over et år siden, jeg sidst har haft det på: Dén krøller, dén er FOR prikket, dén har en forkert nuance af beige, dén er ikke varm nok, bukserne sidder ikke ordentligt osv., osv.

Det går op for mig, hvor stor en del af min garderobe der bare består af ophobet slasketøj, som jeg daffer rundt i haven i eller om aftenen.

Det meste af det, jeg vælger til, er sjovt nok ret gammelt, men noget, jeg har brugt gennem mange år allerede. Men det er netop også en af grundpillerne i konceptet – at komme ind til kernen af sin stil og derved undgå fejlkøb, der stikker af.

Man starter med at hænge det tøj, man bare elsker og ville tage på NU, ind tilbage i skabet. Herefter er der en ”måske”-bunke, som godt kan pakkes ned og sættes væk. Alt det, som bare ikke passer til sæsonen, pakker du ned, men dog knap så langt væk. Og så er der alt det ”forkerte”, som skal videre til andre gode formål.

LÆS OGSÅ: Vi downsizer som aldrig føre: "Folk render ikke rundt og er lykkelig, bare fordi de har mange ting"

Overgangsfasen

De næste par uger betragter jeg som en overgangs/startfase. Har jeg udvalgt de rigtige stykker tøj, og kan jeg overhovedet gennemføre dette projekt? Allerede efter et par dage må jeg konstatere, at NEJ, jeg har ikke udvalgt det rigtige tøj – pudsigt nok har jeg en anden stil, når jeg skal ”vælge” den, end når jeg står foran spejlet om morgenen. Der er et clash mellem virkeligheden og det look, jeg drømmer om, men som bare ikke er realistisk, når man skal ud ad døren på cykel med to små unger i småregn.

Jeg har for eksempel udvalgt en pæn sort kjole ud fra teorien om, at den kan dresses op og ned – men i virkeligheden får jeg den bare ikke på til hverdag, for den er lige 10 procent for stram til en cykeltur, og de lækre ruskindsstøvler på høj hæl er heller ikke lige førstevalget om morgenen, selv om jeg ville elske at gå med dem til hverdag. Men de forbliver dog som en del af det udvalgte, for de kan komme med i tasken på kontoret og er stadig flotte til jeans.

Derudover er der et par andre stykker tøj, som bare ikke rigtig passer med alt det andet, hvilket giver for få kombinationsmuligheder – så det bliver hængt væk og erstattet af noget mere brugbart fra den reservehylde, som jeg stadig har hængende til ”nødsituationer”.

Efter to uger

Det går faktisk rigtig godt. Vejret er gavmildt mod mine tynde bluser, og jeg synes selv, at jeg går varieret klædt og endda stadig har følelsen af, at der er noget, jeg ikke har brugt endnu. Til gengæld har jeg stylet mit tøj på nye måder – taget en løs T-shirt over en skjorte og brugt en lidt lang jakke som en slags cardigan.

Idéen om, at man – når garderoben er rigtigt sammensat – ikke har brug for at shoppe og dermed forenkler sit liv og tænker mere på kvalitet frem for kvantitet, fungerer så bare ikke helt for mit vedkommende. Jeg tænker faktisk endnu mere på at få købt de sidste pieces, som bare binder det hele sammen, men det er nok, fordi jeg ikke helt er der endnu.

Efter et par uger når jeg til en morgen, hvor skabet føles gabende tomt, fordi det er lidt tid siden, jeg har vasket. Og der er jeg meget tæt på at gribe noget fra den bunke, der er lagt væk, men jeg hopper i stedet i den kjole, som jeg nok har tænkt som ”festkjolen” – prøver at dresse den lidt ned med sneakers og grå strømper og en cardigan. Og det var vel egentlig også det, der var meningen – men jo, jeg skal lige have en vask sat over i aften.

Ups. Jeg har snydt lidt og købt en frakke. Det skete bare, men jeg havde heller ikke rigtig noget (ordentligt) overtøj, så jeg synes ikke helt, det er snyd. Den er dejlig, og til mit forsvar skal det siges, at jeg tænkte meget over, om den nu kunne bruges til alle de underdele, jeg har udvalgt.

Jeg har også købt et bælte i H&M … det var jo bare et bælte! Omvendt er det en lille ting, der igen får mig til at tænke over nye måder at bruge mine overdele på. Jeg har aldrig sat et bælte i taljen på en tynd bluse, men det forsøger jeg en dag, og så er der da lidt nyt under solen.

LÆS OGSÅ: Ryd ud i dit klædeskab: 7 typer af tøj, du bør skille dig af med

Efter en måned

Nu går det snart ikke længere med konceptet, eller i hvert fald ikke med mit udvalg af tøj. Jeg fryser, og jeg kan ikke følge med vaskebunken. Må erkende, at jeg har brug for mere tøj for at kunne håndtere hverdagen med cykelture, børn, skiftende vejr – men omvendt har jeg slet ikke behov for at gå tilbage til 30 slaskede T-shirts og ditto bukser. Jeg er begyndt at glæde mig ret meget til at få bare NOGET af resten af min garderobe tilbage, men skræmmende nok har jeg fuldstændig glemt hovedparten af det, jeg havde. Da jeg endelig beslutter mig for, at forsøget er officielt slut, er der total gensynsglæde med de andre gode venner fra den gamle garderobe.

Erkendelsen for mig er, at et ryddeligt skab og en forholdsvis minimeret garderobe er helt optimal, men jeg kan simpelthen ikke klare mig med kun 37 stykker tøj.

Min mand har dog opfordret mig til at teste konceptet på vores toiletskab …

Downsize dit eget klædeskab:

  • Konceptet kaldes capsule wardrobe (”indkapslet garderobe”) eller 33-3 (33 stykker tøj i 3 måneder), og idéen er, at du indkredser din stil og herefter din mængde af tøj og bytter ud cirka hver tredje måned alt efter sæson.
  • Om det er 33, 37 eller måske 43 stykker tøj, er ikke afgørende. Du behøver selvfølgelig ikke at følge konceptet slavisk, men kan tilpasse det til dit liv og din garderobe. Hele idéen er processen om at gå fra noget, der ligner maksimalisme, til at leve mindre materialistisk og med mindre fokus på shopping.
  • Mange mener, at 37 stykker tøj er ideelt – fordelt på cirka 9 underdele (bukser og nederdele), 15 overdele, 9 par sko og 4 kjoler/jakker. De fleste, som praktiserer konceptet, regner ikke undertøj, nattøj, ”arbejdstøj”, sportstøj, accessories, strømper og smykker med.
  • Der findes mange blogs om emnet og sågar også apps, der kan hjælpe dig på vej. Læs mere på Uselesswardrobe.dk, Un-fancy.com, Bemorewithless.com
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_0.png

Læs også