Ryd op i dit skab
Stil

Ryd ud i dit skab: 7 typer tøj, du bør skille dig af med

6. maj 2020
af Redaktionen. Udgivet første gang februar 2017
Foto: Pantherstock
Dit klædeskab er er fyldt med tøj, men du har ikke noget at tage på. Lyder det velkendt? Men løsningen er faktisk lige til: Ryd ud! Med en grundig sortering af tøjet får du et overblik, der kan afværge selv den værste tøjkrise.

Sig farvel til kloner, fejlkøb på ferien og alt det andet tøj, du ikke kan nænne at sige farvel til.

Hvis du følger denne guide fra Cosmopolitan, vil du få et skab fyldt med tøj, du rent faktisk elsker at gå i.

Ryd ud i dit skab: 7 typer tøj, du bør skille dig af med

1. Kloner

Undertøj, strømper, toppe og andet basistøj må du gerne have meget af, da du bruger og skifter det dagligt. Men behøver du virkelig 17, næsten identiske, gule sweatre? Har du mange udgaver af en bestemt slags tøj, så tag alle stykkerne ud af skabet. Vurdér derefter hvert enkelt stykke, og priotér hvilken/hvilke du vil beholde. Når først du tager et kritisk kig på alle dine sweatre, vil du helt sikkert finde ud af, at du har en enkelt eller to favoritter - og det er dem, du skal beholde.

2. Engangsforestillingen

Tøj, du kun har brugt en enkelt gang (eller aldrig har brugt!), fortjener et dobbelttjek, for der er sandsynligvis en grund til, at det forholder sig sådan. Overvej, om der er en sammenhæng i dine købsmotiver for de ting, der bare ligger og samler støv: Har du købt meget af det på udsalg, er du forelsket i farven rød (selvom den ikke klæder dig), eller bliver du ved med at overbevise dig selv om, at tøj med flæser passer til din stil, selvom det ikke er tilfældet? Når du bliver opmærksom på, hvorfor du ikke bruger bestemte ting mere end en enkelt gang, kan du bedre undgå fejlkøb i fremtiden. Og overvej så lige, om det ikke er på tide at skille dig af med de turkise jeans, du købte for to år siden på vinterudsalg - men som stadig har prismærke på.

LÆS OGSÅ: Stylistens tøjtips: Sådan ved du, hvad du skal gemme

3. Hjemme-hygge-tøjet

Forvaskede t-shirts, fnuggede joggingbukser og hullede gamacher hører under denne kategori, og for mange af os er samlingen af hjemme-hygge-tøj gigantisk. Grunden er sikkert, at vi tænker: "Der er ingen grund til at smide det ud, for det er behageligt, og ingen ser mig i det alligevel". I teorien er det rigtigt, men ofte føler man sig bare bedre tilpas de dage, hvor tøjet matcher og ser pænt ud - og den følelse kan man altså (i hvert fald i højere grad) også have på de dage, hvor man ikke skal uden for en dør, hvis man giver hjemme-hygge-tøjet en kritisk og grundig gennemgang. Behold kun det pæneste af det behagelige tøj, der hverken er hullet, har gule mærker under armene eller som fnugger.


4. Tøj, du engang elskede

Din garderobe indeholder med garanti et par stykker tøj, du engang elskede, men som du aldrig bruger mere. Måske har din stil ændret sig over tid, eller du er blevet mere bevidst om, hvilke farver og snit der klæder dig. Uanset hvad, er det på tide, at du skiller dig af med det. Det har haft sin "time to shine" .

5. "Dit andet jeg-tøj"

Dine helt stramme og lavtaljede jeans er flotte. Det samme er dine bluser med bådudskæring, og den der nederdel i uld med slids, du engang købte. Men måske er tøjet ikke så flot til dig? Eller måske er det, men du får det ikke på, fordi det egentlig ikke passer til din stil? Nogle gange har vi en idé om, hvem og hvad vi gerne vil udstråle med vores tøj - men måske er det ikke altid, den stemmer overens med virkeligheden. Så. Find ud af, hvad din stil er, og hvad der passer til dig: Hvad kan du lide? Hvad føler du dig tilpas i, og hvad klæder dig? Når du ved det, undgår du at ligge inde med tøj, der passer til "dit andet jeg".

LÆS OGSÅ: Feminas modestylist: "Jeg har selv dårlige tøjdage"

6. Tøj, der ikke står til at redde

Alt med pletter, huller, forvredne syninger og fejl (som du ikke kan fikse eller aldrig vil få fikset) skal ud. Det er aldrig en fed følelse at have et sæt tøj på, hvor du ved, der er en plet et bestemt sted, eller hvor du skal have en blazer eller jakke over for at dække et hul.

7. Fyld

Du står nu tilbage med en noget mindre garderobe, men den skal alligevel have et sidste kritisk blik. Du har nemlig helt sikkert noget tilbage, som passer i kategorien "fyld". Tøj, du ikke særligt godt kan lide, og som du ikke har lyst til at have på. Vær ikke bange for at skille dig af med det, selvom det måske kan virke voldsomt, at din garderobe er skrumpet betydeligt. Men glæd dig i stedet over, at dit favorittøj og dine gode basisfund hænger tilbage, og det kan du style på kryds og tværs, så du undgår tøjkriser i fremtiden.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også