Hudpleje

Smuk sommerhud - sådan

af Caroline Fibæk 28. maj 2010
Foto: Istockphoto
Det er vist ikke nogen hemmelighed, at du kan spise dig til ægte skønhed, indefra – men en god peeling skader ikke

1. Karotiner:Karotiner er en bestemt gruppe af antioxidanter, hvoraf den mest kendte er betakarotin. Karotiner er gode til at give kulør og kan, indtaget i rigelige mængder, give huden et gyldent skær. Gode kilder til karotin er bl.a. gulerødder og babyspinat.

2. MSM:Det lyder lidt som slik, men msm er en svovlforbindelse, som er vigtig for hudens spændstighed samt bindevæv, hår og negle. Svovl er et livsvigtigt mineral, og svovl får du i kød, fjerkræ, æg, fisk og mælkeprodukter, men meget af det når at fordampe fra maden, hvis råvarerne ikke er helt friske, eller maden bliver overtilberedt ved stegning.

LÆS OGSÅ: 6 tips til at bevare sommerkuløren

3. Zink:Det er involveret i mange af hudens stofskifteprocesser, zink regulerer aktivt talgproduktionen, og dens antibakterielle effekt holder huden i balance. Samtidig reducerer det overflødig produktion af hudfedt. Zinkmangel kan desuden give skællende hud med forhorning af hudens øverste lag. Gode kilder til zink er sesamfrø, hvedeklid, pekannødder og hørfrø eller et godt mineraltilskud.

4. Silicium:Stimulerer dannelsen af proteinerne kollagen og elastin, der giver knoglerne den nødvendige styrke og bevarer elasticiteten i bindevæv, hud, årevægge og negle. Gode kilder til silicium er fuldkorn, korn, peberfrugter, bønner og ærter.

5. Fedtsyrer:De livsvigtige fedtsyrer omega-3 og -6 indgår i cellemembranerne og holder vævet blødt og smidigt. Fedtsyrer er hovedbestanddelen i de membraner, der omgiver alle vores celler, og spiller en vigtig rolle ved dannelsen og vedligeholdelsen af alle sunde celler. Du får bl.a. essentielle fedtsyrer fra hvede-kimolie, hørfrøolie, hampfrøolie samt frø, nødder, kerner og fisk.

6. Antioxidanter:De beskytter bl.a. din hud mod ældning, gør den strammere og pænere. Antioxidanter er farvestoffer - så sørg for at spise frisk frugt og grønt i alle farver, hver dag. Spis efter regnbuen. Rå kakao er den mest antioxidantholdige fødevare på jorden. Blåbær, jordbær, spinat og citrusfrugter er andre gode kilder.

LÆS OGSÅ: Få smuk hud med de rigtige mineraler og vitaminer

7. Aloe vera:Drikke-aloe vera mindsker rynker og øger hudens elasticitet, og det er samtidig dokumenteret, at aloe vera har antioxidant-effekt. Desuden viser et nyt klinisk studie foretaget af den koreanske sundhedsstyrelse, at aloe vera reducerer rynker betydeligt, og at hudens elasticitet øges væsentligt.

8. Body wrap:Lav en lækker opstrammende og nærende kropsindpakning ved at blande en pose beige ler (fra Urtegaarden) med 2 poser grøn teekstrakt, og rør det op med drikke-aloe vera. Smør kroppen ind i dette mudder, og lad det størkne. Rens af med koldt vand, og smør bagefter kroppen med en god olie, f.eks. jojobaolie.

LÆS OGSÅ: Find hudplejen til netop din alder