A_vitamin
Hudpleje

Alle taler om denne hudplejeingrediens

13. februar 2024
Af Maria Frederikke Munch Thorgaard og Julie Kraase Brandt
Foto: Unsplash
A-vitamin er hudplejeingrediensen, alle taler om. Med god grund, for den har videnskabelig evidens bag sig og kan bl.a. give glattere hud og mindske pigmentforandringer.

Hvad kan A-vitamin?

– Hudpleje med A-vitamin er som en multivitaminpille for alle hudtyper, siger kosmetolog og stifter af klinikken Dare To Care i København, Line Friis, og uddyber:

– Vitaminet er en af de mest veldokumenterede hudplejeingredienser, og den kan normalisere hudtilstande som eksem, psoriasis, akne og pigmentering.

– A-vitamin får talgproduktionen i balance, elastin og kollagen styrkes, og pigmentforandringer mindskes. A-vitamin findes naturligt i huden på celleniveau, men fordi det bliver nedbrudt af solen, og dermed mindskes naturligt i huden med alderen, giver det mening at tilføre det i hudpleje.

Hvordan virker det?

Den nemme forklaring er, ifølge Line Friis, at A-vitamin får styr på hudens overflade ved at styrke hudens immunforsvar, fugtbalance og få styr på eventuel betændelse, og når det er på plads, kommer alt det andet af sig selv.

Hvordan gør jeg det sikrest?

Måske har du hørt, at A-vitamin gør huden ekstra lysfølsom, rød eller – endnu værre – giver smertefuld, afskallende hud. For at undgå dette og opnå et varigt resultat skal opstarten, ifølge Line Friis, være stille og rolig:

– Brug en lav dosis hver dag, to gange dagligt og med solcreme over i dagtimerne. På den måde stimuleres huden hele tiden til at reparere sig selv. Starter du med en høj dosis A-vitamin, kan huden ikke nå at lave sin modreaktion, og så er det, at den bliver lysfølsom, tør og får pigmentforandringer, siger kosmetologen.

Vigtigt at huske!

– Undgå peelende syre, f.eks. glykolsyre og salicylsyre, når du bruger A-vitamin. Gå i stedet efter pleje med peptider og B- og C-vitamin, anbefaler Line Friis:

– Peptider virker mod linjer og rynker, og antioxidanter som B- og C-vitamin beskytter huden og hjælper dermed A-vitaminet. Vælg i øvrigt mørk emballage med pumpe, så holder vitaminet sig bedst. I en krukke, der står åben, fordamper vitaminet hurtigt, og effekten mindskes.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 4, 2024. Dette er en redigeret version.

Læs også