Gør haven klar til ferien
Have

Gør haven klar til ferien

17. juni 2016
af Redaktionen
Foto: Iben & Niels Ahlberg, Floradania, Hanne Gabel Christensen
Ferien nærmer sig, og vi glæder os til en tiltrængt pause i hverdagen og til at opleve nyt. Her er, hvad du kan gøre, inden du rejser, så huset og haven også efter ferien kan være det dejligste, du har.

Hjælp haven inden ferien

Det er skønt at rejse på ferie i lang tid, men på den sidste dag i ferien inden hjemrejsen kan man godt miste modet ved tanken om den jungle eller ørken, der venter hjemme i haven. Det er især græsplænen, krukker og drivhus, som kan komme til at lide under manglende pasning. Her er nogle gode tips til, hvordan du forbereder haven på at være alene hjemme.

Gør haven klar til ferien

* Vand og lug nyplantninger, stauder, roser, rododendron og hele køkkenhaven, og pil visne blomster af.
* Klip blomsterknopperne af stauderne og roserne, hvis de lægger an til blomstring, mens du er væk, så »overføres« energien til det næste hold knopper.
* Tynd ud i urtehaven f.eks. gulerødder og salat.
* Tynd ud i frugten, som blommer og fersken.
* Giv vin, fersken og espalierfrugttræer en sommerbeskæring, men vent med at klippe hækken, til du kommer hjem, medmindre de nye skud rager så langt ud, at de generer.
* Klip plænen, men ikke for tæt, da den så lettere vil tage skade, hvis der kommer tørke.

Drivhuset

Gør haven klar til ferien

Vand drivhuset meget grundigt igennem, gerne over flere gange i løbet af en dag, så vandet trænger dybt ned i jorden. Nip også sideskud på tomat- og agurkeplanter.Høst alle agurkerne, også dem der endnu ikke er  færdigudviklede. Hvis frugterne bliver hængende, tærer det nemlig hårdt på agurkeplantens kræfter, så den ikke har overskud til at udvikle nye frugter.

Staudere klarer sig som regel fint om sommeren - også når du er på ferie. F.eks. storkenæb.

Terrassen

Ryk krukkerne lidt ind i skyggen, hvis det er muligt, og vand grundigt flere gange, indtil der bliver ved med at stå vand i underskålen i mindst 30 min. efter, du har vandet. Etabler så en eller anden form for automatisk vanding. Du kan evt. installere et automatisk vandingsanlæg, som det der bruges i drivhuse, men du kan også nem lave dit eget vandingssystem. Husk altid at fjerne underskålene fra potter og krukker, der står udendørs, så du undgår, at planterne drukner i regnvejr. Står der sommerblomster i krukkerne, så nip alle blomsterne af (hvis du nænner det), så der kun er knopper tilbage – det vil øge blomsterrigdommen, til du kommer hjem igen.

Gør haven klar til ferien

 

Automatisk vanding

Hvis du vil etablere nem automatisk vanding, kan du give hver enkelt plante en flaske vand. Her er det lettest at bruge flasker med skruelåg, hvor du prikker huller i låget, så vandet kan sive ud. Fyld flasken med vand og sæt den på hovedet i krukken. Krukkerne må ikke stå i underskåle, da der så er risiko for, at de kommer til at soppe i vand.

Gør haven klar til ferien

 

Gør det af med myrerne i haven inden ferien.

Stueplanter

Står planterne i en varm vindueskarm, bør du enten skygge let med en persienne eller lignende eller flytte planterne lidt ind i rummet, så de stadig får lys, men ikke udsættes for solens direkte stråler. Vandingssystemet til krukkeplanter udendørs kan også nemt bruges til stueplanter. Det er bedst er at stille dem i en stor balje, i køkkenvasken eller på badeværelsesgulvet.

Du kan også give planterne en livline i bogstaveliste forstand, hvis du er væk i en kortere periode. Brug snoede bomuldssnore som væger til at transportere vandet. Her skal du være opmærksom på, at bunden af vandreservoiret skal være over overkanten af potterne, og at vægerne ikke må hænge, da vandet så kan dryppe af uden for potteklumpen. Husk, vægen skal helt i bund i potten! 

Gør haven klar til ferien

 

Med en undervandingsmåtte, som du kan købe i de fleste havecentre, kan du vande planterne i køkkenet - læg måtten på afløbspladen ved vasken, og placer potterne på måtten. Er der ingen afløbsplade ved din køkkenvask, kan du placere en bagerist over selve vasken og lægge undervandingsmåtten på den og stille planterne der. Husk i alle tilfælde, at måtten skal nå helt ned i bunden af vasken, så den sidste dråbe kan suges op, og at proppen i vasken skal være helt tæt!

Læs også