Hår

5 glattejern-tips, vi ville ønske vi havde kendt til

1. november 2019
af Angelica Martinsen, kk.no
Foto: Panthermedia
Bliver dit glattejern brugt flittigt? Regel nummer et er, at du skal beskytte dit hår med varmeprodukter. Der findes flere gode tips, som kan skåne dit hår, når du glatter det. Du finder dem her

Lige siden ikonet Cher rockede sit superlange og -glatte hår i 70’erne, har “Cher-håret” været en fast del af modebilledet. Stjerner som Kim Kardashian (og resten af søskendeflokken) og Sandra Bullock har kastet sig ud i den tidløse trend; der er bare noget ved looket, der gør, at det aldrig mislykkes. Håret passer perfekt både til en festkjole eller et par joggingbukser.

 

 

 

Men det er nu engang sådan, at selvom glattejernet kan være din bedste ven, er den én af dit hårs værste fjender. Når alt kommer til alt, så slider og glatter vi jo vores hår med et jern varmt nok til at stege en pizza. Men her kan vi hjælpe! Herunder finder du de mest typiske brølere, vi begår, når vi glatter vores hår - og svar på, hvad du bør gøre i stedet. 

 

Du bruger en alt for høj temperatur

Vi har gået i fælden flere gange, end vi tør indrømme; du står ti minutter for længe i badet og har pludseligt meget travlt, og så føles det jo så meget hurtigere lige at skrue op for temperaturen på glattejernet.

- Hår kan ikke tåle mere end 185 grader. Det har man forsket på, så det er altså vigtigt at holde sig indenfor den temperatur, siger Miriam Andresen, som er stylist, frisør og ejer af frisørsalonen Amnt i Oslo.

Dit glattejern er en dinosaur

Det er trist, men sandt: Du kan gøre alt nok så rigtigt, men når det kommer til at glatte håret, så afhænger det altså meget af, hvilken slags glattejern, du bruger. Måske det er på tide at bytte det gamle ud til fordel for en ny.

- Det kan være godt engang imellem at skifte sit glattejern, da der hele tiden kommer nye glattejern med bedre teknologi på markedet, fortæller Miriam Andresen.

Du laver gentagelser

Du kan med fordel blive mere bevidst omkring om det er nødvendigt at glatte håret en ekstra gang, eller om du i virkeligheden bare gør det af gammel vane.

En god måde at gøre hele glatte-processen mere effektiv og spare dig for tid og ikke mindst håret for slitage, er at dele dit hår i sektioner. Hvis du går helt tilfældigt til værks, bliver dit hår aldrig glat, da glattejernet ikke kan glatte tykke lokker ud. Og du påfører tilmed unødvendig varme på dit hår, ved at køre jernet over håret igen og igen. Del i stedet håret i flere dele og læg sektionerne over skulderen, efter du har glattet det.

Du gør aldrig glattejernet rent

Tænk på, hvor meget skidt, snavs og produktrester, som samler sig i glattejernets små revner og sprækker efter så mange års brug.

Som tommelfingerregel er det godt at rense jernet efter omtrent hver tiende gang, du bruger det. Tør en klud med varmt vand eller antibakteriel væske forsigtigt over varmepladerne, når glattejernet er helt afkølet. Et godt tip er at bruge vatpinde for til komme ind i de vanskelige områder.

Du glatter håret, mens det er vådt

Det skal hverken ose eller ryge, når du bruger dit glattejern. Som oftest kan det tyde på at du har været for hurtig til at glatte efter hårvask.

-Det er et tegn på, at der enten er fugt i form af vand eller stylingsprodukter i dit hår. Er det vand, kan det begynde at koge, og det er ikke godt for håret, har Renate Robertsen, som er tekniker hos Wella, tidligere sagt til KK.no.

En anden vigtigt ting at huske på, er, at håret beholder den oprindelige form det har, når det bliver tørt og afkølet. Så selvom man skulle tro, det er mere effektivt at hoppe over sidste del af føntørringen og gå direkte til glatningen, er det ikke rigtigt.

- Hvis man bruger et varmværktøj på fugtigt hår, kan det gøre, at håret vil finde tilbage til sin oprindelige form. Hvis du har krøllet hår og glatter det, når det er fugtigt, så vil glatningen ikke holde, eftersom håret ikke er helt tørt, fortæller Robertsen.