DIY

Sådan skal din adventskrans se ud i julen 2019

af Kathrine Graa 18. november 2019
Foto: Nick Degn/Stöj Foto, m.fl.
Nu nærmer julen sig og dermed er det tid til at finde adventskransen frem. Her løfter vi sløret for, hvad årets store tendens indenfor adventskranse er.

Er du den, der sirligt hjemmefletter en adventskrans hver eneste jul? Eller den, der bliver bedste venner med den lokale blomsterbinder? Eller måske du bare er den, der tyer til den enkle og flotte lysestage for lidt julestemning? Uanset hvilken adventstype du er, får du her lidt inspiration til, hvordan din adventskrans skal se ud i julen 2019.

 

De tørrede blomster er stadig hotte

Lad os starte med den gode nyhed: Der er ikke så meget, der har ændret sig siden julen 2018. Det er lidt som om, at trendsene de sidste par år er smeltet sammen. Men én ting er sikkert: Du skal stifte kendskab til de tørrede blomster. Det siger boligredaktør på femina og Mainlifestyle, Mette B. Seerup:

- Det er blomster og bær, der trender i adventskransen. Der er rigtigt mange tørrede blomster.

Bær, grene og blomster, der tørrer pænt

Ifølge Mette skal du holde dig langt væk fra gran, men til gengæld finde blomster, der tørrer pænt. Her kan du bruge hortensiaer, sankthansurt, eucalyptusgrene eller mariebær.

- Generelt gælder det om at finde nogle blomster, der tørrer pænt. Det passer godt ind i den der jordfarve-tendens, der også er i indretningen lige nu. Når det kommer til lys, kan du finde lange, slanke lys, som dem man brugte i 80’erne, forklarer Seerup.

 

LÆS OGSÅ: Julens farvetrend: Her er årets julefarve 2019

Fad eller stage er et nemt alternativ

Hvis du ikke er så meget til en bundet krans, er der alternativer:

- Alternativt kan du finde et flot fad og putte blomster og lys i. Ellers er der også mange brands, der laver lysestager til fire lys. Ferm LIVING har for eksempel lavet en i marmor, der er rigtigt flot, siger Mette B. Seerup.

Hvis du ikke har tid, lyst eller evnerne til selv at binde en adventskrans, kan du altid smutte forbi den lokale blomsterbinder - de ved også, hvilke blomster, der passer sammen og som tørre pænt. Hvis du er mere til en stage, kan du finde en masse flotte her og her.

 

Inspiration: Smukke adventskranse, du selv kan lave:

DEN BLÆREDE

Sig det med blomsterDe dyblilla toner sniger sig så småt ind i boligen igen. Overfør dem til din adventskrans, og mix med grålige toner, så får du et smukt og rustikt udtryk. Har du god tid og et lidt større ambitionsniveau, så kast dig ud i denne smukke sag. Du skal bruge:Hortensiaer i mørkelillaStjerneskærm i lillaTidslerRødt græsEgeblade, der er farvet gråligeAgapanthus zaaddoosOlivengrene2 vindhekseplanter2 gråbladede planter af typen Dusty MillerEukalyptusgrene med bærHalmkransVindseltråd Sådan gør du:Klargør alle dine snitblomster ved at klippe et godt stykke af længden, og placér dem i vand. Klip bladene af vindhekse og gråbladsplanter. Bind farvede egeblade hele vejen rundt om halmkransen.Bind din krans med de forskellige blomster. Lad hortensia dominere. Mix godt med de grå blade og totter af vindhekseplanterne. Få vejledning i, hvordan du binder en krans, på femina.dk/krans. Til sidst stikker du lysspyd i kransen – 4 eller 6, eller hvor mange du synes er pænt. Lad spyddene gå igennem kransen, så den hviler på spyddenes ender. Brug kertelys i spyddene. TIP: Ønsker du en mere holdbar krans, kan du bruge en våd oasiskrans i stedet for en halmkrans. Gør kransen våd, og stik alle snit-blomsterne heri. Blomsterne suger vand fra underlaget og holder på den måde længere. Lysholdere fra Nordiq, kertelys fra Kunstindustrien, halmkrans og vindseltråd fra Panduro Hobby.

 

EVENTYRLIGT BLOMSTERBINDERI 

En krans, der tager tid – til gengæld vil den helt sikkert belønne med beundrende kommentarer og blikke. Du skal bruge4 bloklys i forskellige højderHortensiaRoser (menta)DaddelgreneKristtjørnViburnum – blue muffinsEukalyptus – cinereaGrønne, runde dekorationsbær – Kaaps groen albifloraHalmkransVindseltrådMessingmalingPensel Sådan gør duKransen er bundet af små totter blomster og bær, den er piftet med små sirlige guldmalede kristtjørn blade. Mange af materialerne er trådede, så det tager lang tid blot at klargøre kransen. Mal ca. 50 små kristtjørnsblade med guldmaling. Sæt dem på ståltråd to og to. Læg de forskellige blomster i bunker foran dig. Bind kransen ved at lægge små totter af blomster, bær og guldblade skiftevis på halmkransen, og fæstn med vindseltråd. Fortsæt, til du er hele vejen rundt. Sørg for at komme godt ned i siderne. Placér kransen direkte på bordet eller på et smukt underlag. Placér lysene i midten. Messingtavle brugt som underlag fra Madam Stoltz og lys fra Diederich Lys. Tip: Lad blot kransen tørre op. De fleste materialer vil være smukke tørre. Ønsker du at holde kransen frisk, skal du i stedet for at binde om en halmkrans, stikke blomsterne i en oasiskrans og vande dagligt. Oasiskranse kan bestilles hjem via din lokale blomsterhandler.

 

LYSER I FLOK

En rigtig hyggespreder med masser af levende lys og snebær, der både kan bruges som adventskrans og som alternativt kalenderlys. Du skal bruge4 halvkraftige greneGrene med snebærMessingfadJuletræslysPapirlerKrogede greneVindseltråd Sådan gør duKlip 4 grene, så de i længden er lidt længere end fadets sider. Klip små totter af snebær, og vikl snebærtotter omkring grenene med vindseltråd. Lim grenene på hver side af messingbakken, så de danner en firkantet krans. Rul 24 små kugler af papirler, kast dem hårdt ned i bordet, så de bliver flade, og stik et lys i hver lerklump. Lad dem tørre, og sæt dem i fadet. Lysene kan nemt skiftes ud, når de er brændt ned. Fad fra Madam Stoltz, lys fra Diederich Lys og papir-lim fra Panduro Hobby. Tip: Tænd en fjerdedel af lysene ad gangen, eller sørg for, at der er 24 lys i fadet, og brug fadet som kalenderlys. Få en trin-for-trin guide til, hvordan du laver det fine lysfad her

Farverig lykke

Det skal du bruge:Halmkrans. Guldspray .Tynd ståltråd. Limpistol. 4 kronelys. Lysholdere (fås hos Panduro)Tørrede blomster: Eukalyptus, evighedsblomster, siv, brudeslør, kogler på stilke og tidselblomster. Spray tidselblomster, kogler og eukalyptus med guldspray. Gør det udendørs på et stykke pap, og lad dem tørre et par timer. Klip alle de tørrede blomster, så stilkene har samme længde (ca. 10 cm), og bind dem omkring halmkransen med den tynde ståltråd. Sørg for at lave små grupperinger af de forskellige blomster, og lad gerne kransen stritte lidt. Lim de fire lyseholdere fast på kransen med limpistol, placér de fire lys, og kransen er klar til brug. 

 

Den nye røde

Gå efter en orange udgave af den røde farve og dyrk det enkle look, og du vil få en stilren, men julet krans. Du kan enten hænge den op eller stille den på bordet.