Julekort DIY
Bolig

6 kreative ideer: Lav selv julens sødeste kort

5. november 2018
af Eva-Marie Wilken, redigeret til web
Foto: Martin Sølyst
Julekort, gavekort og til og fra-kort – det er ikke særlig svært at gøre lidt ekstra ud af julens kort og glæde dem, du har kær. Se bare her, hvor du får seks ideer, du selv kan lave.

6 kreative ideer til julens kort

Julen nærmer sig, og er der noget mere hyggeligt end at modtage et hjemmelavet kort med posten eller på julegaven? Her har vi fundet seks ideer på fine kort til julen, som du nemt selv kan lave.

Nemme små juletræer

https://imgix.femina.dk/juletraeskort.jpg

Ja, det er dyrt at sende julekort med posten – men hvis du alligevel synes, at du vil forkæle et par mennesker med en personlig hilsen, så er julekortet her supernemt at lave. Klip smalle, aflange trekanter af mønstret eller farvet papir. Fold et stykke karton midtover som et kort og lim trekanterne på forsiden som små juletræer. Lim lidt glimmer i toppen af hvert træ – og kortet er klar.

Et personligt gavekort

https://imgix.femina.dk/kobolut.jpg

Er en af gaverne helt flad og lille i år – som i kontanter eller et gavekort – så kan du gøre den mere personlig ved at lægge den i en hjemmelavet kuvert. Vi brugte papirrester og gavepapir til de tre kuverter foruden ”snefnug” af hvidt papir fra hulmaskinen. Spræt en gammel kuvert op og tegn den af på bagsiden af dit papir. Klip ud og lim sammen i overlapningerne. Dekorér kuvertens forside med hvide trekanter og papirsnefnug. Eller luk kuverten med et gammeldags laksegl og snor.

LÆS OGSÅ: Fingernemt: Lav selv en fin kuvert

Til dig fra mig – med glimmer

https://imgix.femina.dk/til-og-fra-maerker.jpg

Hjemmelavede til og fra-kort på årets pakker gør gaverne ekstra personlige. Manilamærker har en sød, lidt nostalgisk form. Lim glimmer på færdigkøbte af slagsen og brug dem som til og fra-kort – eller lav dem helt fra bunden af farvet karton. Brug et rigtigt manilamærke som skabelon. Manilamærker fås bl.a. i hobbyforretninger.

Engel i sneen

https://imgix.femina.dk/engelkort.jpg

Snefnug af karton daler ned over den kære engel på kortet her. Snefnuggene laver du med en hulmaskine, og til selve englen skal der saks og blyant til. Fold et stykke karton i A5-størrelse. Klip en firkant karton i en anden farve på ca. 10 x 8 cm. Lim den på kortet. Klip en cirkel, Ø ca. 2 cm, og to små afrundede firkanter af sort karton til fødder. Brug den sorte cirkel som skabelon til hovedet og tegn kroppen som et rektangel. Klip skuldrene til, så de runder. Klip et rektangel, der er lidt større og bredere end kroppen med hovedet. Tegn en sky med flad bund og tre buer i hver side på rektanglet og klip ud – nu har du vingerne. Saml delene på kortet. Lim vingerne fast først, derefter de andre dele. Lim snefnug på til sidst.

LÆS OGSÅ: Lav din egen julepynt af stofrester

Juletræet folder sig ud ...

https://imgix.femina.dk/kort-med-juletrae.jpg

…når man åbner kortet – og det er nemmere at lave, end man skulle tro. Læg 20-30 ark silkepapir sammen. Markér på det øverste ark en lodret linje midt på papiret og klips eller sy arkene sammen i linjen, så de bliver til en lille bog. Tag fat øverst i højre hjørne af første side og fold siden ind til midterlinjen. Fold siden ind en gang til, så den bliver som en smal kegle. Fortsæt med de efterfølgende sider på samme måde. Når du er færdig med højre halvdel af bogen, gør du det samme med venstre side af bogen, bare spejlvendt. Klip de spidse ender forneden af til sidst, så bogen får form som et juletræ. Fold et stykke karton midtpå og lim træet fast i folden. Klip en lille stjerne af guldkarton og lim den fast i toppen af træet.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du dine egne snefnug til juletræet

Splitflag som til og fra-kort til pakkerne

https://imgix.femina.dk/splitflag.jpg

De søde til og fra-kort har et gammeldags udtryk, og vi har da også fået idéen til dem i en gammel illustreret børnejulebog. Klip kartonstrimler på ca. 3 x 17 cm. Klip split i enden. Skriv direkte på kortene eller lav et word-dokument, hvor du med passende afstand skriver f.eks. ”Glædelig jul” – vi brugte skriften ”French Script” i størrelsen 22 punkt. Print ordene ud på farvet papir eller karton, klip dem ud og lim dem på kortene.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også