krukker
Stil

9 tips til blomster og krydderurter i krukker og potter

12. april 2018
af Bente Halkjær
Foto: Tia Borgsmidt
Uanset om du har en altan med plads til én person eller en stor have med flere terrasser, kan du få frodig middelhavsstemning med planter i krukker. Hold farvefest med røde, pink og orange blomster, gå efter et roligt look med dæmpede blå og hvide toner – eller dyrk en hel køkkenhave i dine krukker.

SÅDAN INDRETTER DU HAVEN OG ALTANEN MED KRUKKER OG POTTER

OASE I BLÅT OG HVIDT Blå og hvide blomster giver en kølig og rolig stemning.
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-1.jpg
Det giver en god effekt både at sætte planter på jorden og samle en lille gruppe på et gammelt havebord. Her står akeleje, hortensia, vårfloks og japansk astilbe på bordet, mens den ene zinkkasse er fyldt med et væld af blomstrende planter og grøntsager, og hornvioler blomstrer i den anden.
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-2.jpg
1. Høj og pjusket. Den japanske Washington-astilbe er en flerårig plante med fine pjuskede fjeragtige blomsterstande. Planten trives bedst i fugtig jord, så her skal du være flittig med vandkanden. 2. Akelejen spreder sig. Akeleje er en flerårig plante med de fineste blomster. Når blomstringen er omme, sætter den dekorative frøstande fyldt med frø, som du kan samle og så. Du kan også lade planten selv stå for spredningen og se, hvor de nye små planter dukker op.
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-3.jpg
3. Hortensia med farvespil. Hortensiaer holder sig flotte i flere måneder. Det er meget tørstige planter, så det er vigtigt at vande godt. Hortensiaerne er fra serien Magical. 4. Hornviol holder. Hornviol er en robust plante, som du allerede kan plante ud i krukke nu. Dér vil den blomstre i månedsvis. Mange smider hornviolerne ud, når sæsonen slutter, men planten er værd at gemme, for den kommer igen til næste år. SE OGSÅ: 5 gode planter til dine krukker FEMININ FARVEFEST Pink, rød og orange – med de farver vil din krukkehave gøre dig glad selv på gråvejrsdage.
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-4.jpg
Det er dejligt at blive mødt af et væld af farvestrålende blomster ved døren. Her er krukkerne fyldt med stolt kavaler, hortensia og hjørneklap. Og rose, hortensia, stueappelsin og cypresvortemælk
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-5.jpg
1. Løvemund i fuldt flor. Løvemund findes i mange flotte farver. Det er nemmest at købe dem i potter og plante dem ud. Du kan også så frøene indenfor i det tidlige forår, men de er lang tid om at udvikle sig. 2. De blomstrer, til frosten kommer. Stolt kavaler blomstrer, lige til frosten sætter punktum for sæsonen. Vil du gerne dyrke dem igen næste år, kan du lade et par af blomsterne sætte frø, som du samler ind og gemmer – så kan du så dem direkte på voksestedet næste forår.
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-6.jpg
3. Flerfarvet. Hjørneklap har blomster i flere flotte farver på samme plante. Planten blomstrer længe, for blomstringen begynder nedefra og arbejder sig opad. 4. Helt magisk. Hortensiaer kan ændre farve i løbet af sommeren. Denne her startede sit krukkeliv som blå, men begynder nu at få det fineste grønne skær. Senere vil røde toner tage over. LÆS OGSÅ: Terrasseinspiration: 40 fede terrasser

KØKKENHAVE I KRUKKER

Hvis du ikke har en køkkenhave, kan du sagtens fylde krukkerne med spiselige planter i stedet.

https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-7.jpg
Opstammede træer giver en dejlig fornemmelse af have, også selv om man kun har en altan. Her står et oliventræ sammen med et par kurve med rabarber og jordbær. Du skal ikke forvente at blive selvforsynende med oliven. Men jordbær- og rabarberplanter giver en sikker høst. Tip: Sæt dine krukker i grupper i stedet for at stille en enkelt potte hist og pist – oplevelsen bliver større, når planterne står sammen. LÆS OGSÅ: 5 tips til altanen
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-8.jpg
1. Jordbær på vej. Hvis du har plads og elsker jordbær, er det oplagt at dyrke flere sorter med forskelligt modningstidspunkt, så du kan plukke jordbær så lang tid som muligt. Her er det sorten Sonata med fine hvide blomster og små grønne jordbær på vej. 2. Grønne fristelser. Det er næsten synd at plukke løs af de spændende salater og krydderurter i kurven. Her står bl.a. mynte, timian med små violette blomster, kruspersille og smalfliget fløjlsblomst, hvorfra både bladene og de gyldne blomster, der dukker op senere, kan spises.
https://imgix.femina.dk/1814-krukker-i-haven-9.jpg
3. Rappe rabarber. Rabarber har smukke store blade, og der findes flere sorter med flotte røde stilke. Her sorten Barbro. 4. Urter og kål. Kålplanter er så dekorative, at de fortjener en plads på terrassen. Prøv for eksempel den røde Scarlet-grønkål. Krydderurter kan sagtens stå sammen i en stor kurv. Hvis de vokser meget, kan du altid plante dem i hver sin krukke.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_6.png

Læs også