motion
Træning og kost

Motion: Tid til at prøve noget nyt?

11. juli 2017
af Annette Aggerbeck
Foto: Nellie Møberg
Motion til lands, til vands og ude i luften. Her får du inspiration til 3 typer motion, som du måske aldrig har overvejet, men som mange bliver helt bidt af: orienteringsløb, kajak og gående meditation.

Dyrker du motion? Betaler du for et fitness medlemskab, men får det ikke brugt? Gider du ikke løbe, fordi det er kedeligt? Der kan være mange grunde til, at vi ikke får rørt os nok. At starte på en ny form for motion kan desuden virke uoverskueligt. Men hvis du er villig til at give det en chance, kan du opdage, at det er lige dig. Det kræver ikke så meget, når først man ved lidt om, hvad det går ud på. Så her får du lidt info:

Motion i naturen

Orienteringsløb – løb med kort og kompas i skoven

Forudsætninger: Det er en fordel at være vant til at løbe, men ikke et must. Man behøver heller ikke kunne læse kort, for det lærer man. Svage ankler ikke godt, når man løber på ujævnt underlag, så det kan være en fordel at lave øvelser, der styrker anklerne, før man starter som orienteringsløber.

Sæson: Lidt forskelligt fra klub til klub. I mange klubber løber man året rundt, når det er lyst.

Pris: Afhænger af den enkelte klub, typisk fra 400 kr. om året og opefter.

Udstyr: Kort udleveres før løb, og man kan låne et kompas i starten. Nybegyndere kan løbe i almindeligt løbetøj og løbesko. Jo bedre man bliver, desto mere kræver det specielle sko f.eks. med stålpigge eller plasticdupper. Nogle orienteringsløbere har også bukser med beskyttelse på skinnebenene for at undgå rifter fra krat og buskads på de svære baner.

Gode hjemmesider: lyngbyok.dk, Dof.dk (Dansk Orienteringsforbund), Oservice.dk (kort og oversigt over klubber) og findveji.dk (hjemmeside med kort over danske skove. God begynderside, hvor man selv kan printe kort og prøve det af selv).

Kilde: Bestyrelsesmedlem og instruktør Mia Høholt Hansen i Lyngby Orienteringsklub

Find den mest effektive motion

Kajak – naturoplevelser til havs

Forudsætninger: Man skal kunne svømme 600 meter i åbent vand og aflægger derfor en svømmeprøve i løbet af introduktionskurset. Herudover er det en fordel med gode armmuskler, så man kan hive sig selv op i kajakken, hvis man falder ud.

Sæson: Slut april til slut oktober. Man kan dog også ro i vintervejr, hvis man har taget de påkrævede kurser.

Pris: Afhænger af den enkelte klub, typisk fra 1000 kr. om året og opefter.

Udstyr: Hvis du er usikker på, om kajak er dig, så kom i løbetøj, en vindtæt jakke og kondisko. Når du er sikker på, at du vil ro kajak, så anskaf dig en våddragt og neoprensko. Klubberne har resten af udstyret: svømmeveste, pagajer, skørt og kajakker.

Gode hjemmesider: kano-kajak.org (her kan du finde klubber), rungstedkajak.dk

Kilde: Instruktør Annemarie Bauer Nielsen i Rungsted kajakklub

Fup og fakta om motion

Gående meditation – ro i krop og sjæl

Forudsætninger: Ingen, bortset fra at det kræver disciplin at få gjort det. Så vælg gerne en fast rute, så du f.eks. altid gør det, når du går op ad trapperne til din lejlighed.

Sæson: Året rundt.

Pris: Afhænger af om du vil gå sammen med andre på kurser eller lære det på egen hånd med cd’er eller instruktion via nettet.

Udstyr: Intet

Gode hjemmesider: mindfullife.dk (her kan du tilmelde dig et hold eller købe en instruktionscd).

Kilde: Certificeret MBSR (Mindfulness Baseret Stress Reduktion) træner og instruktør Eve Bengta Lorenzen fra Mindfullife Institute

Læs også