Kost og helbred

Undgå snot, snue og forkølelse

Snøft, snøft. Hvorfor bliver vi forkølede om efteråret? Kan vi undgå snot og snue, og hvordan kommer vi lettest over en forkølelse? Vi har spurgt læge Marianne Stubbe Østergaard.

Hvad er forkølelse?

Forkølelse er en smitsom virussygdom i de øvre luftveje, og den hyppigste infektion i Danmark.

Vi bliver forkølede 1-2 gange om året, især efterår og vinter.

Ældre er ikke så udsatte som børn og unge, fordi de har opbygget antistoffer mod flere af de mere end 100 forskellige virustyper, der kan gøre os forkølede.

Hvorfor bliver vi forkølede efterår og vinter?

Vi kan blive forkølede hele året, men sandsynligheden er størst på den kolde årstid, måske pga. fugt, og fordi vi er mere indendørs sammen med andre, som kan smitte os. Man mente tidligere, at sygdommen opstod, fordi man blev kold og frøs, men det har en begrænset betydning, ved man i dag.

 

LÆS OGSÅ: Hvornår smitter du andre med din forkølelse?

Hvordan smittes vi?

Virus overføres via luftbårne dråber, som når nogen hoster eller nyser, f.eks. i bussen eller på kontoret.

Man kan også blive smittet ved at få virus på fingrene fra f.eks. et inficeret håndtag og bagefter gnide sig i øjnene eller pille ved næsen.

Man er mere udsat for smitte med et nedsat immunforsvar, hvis man er stresset, har sarte slimhinder, astma eller høfeber, og risikoen øges markant, hvis man er ryger.

 

Forkæl dig selv og få SØNDAG leveret hver uge. Køb et abonnement her

Hvordan lindres forkølelse?

En forkølelse varer en uges tid.

Den kan ikke behandles med f.eks. antibiotika, men lindres med god te, sugetabletter, lidt næsedråber og smertestillende midler.

Nogle kan også have glæde af husråd som kamillete, appelsiner (C-vitamin), Echinamindråber eller hvidløg.

Man bør blive hjemme fra arbejde de første par dage for at hvile sig og restituere - og for ikke at smitte sine kolleger. Det er også en god idé ikke at ryge.

Hvordan kan man undgå forkølelse?

Man kan nedsætte sin risiko ved at vaske hænder hyppigt og grundigt. Forkølelsesvira kan overleve på huden i flere timer. Undgå håndkontakt med forkølede personer og hold om muligt afstand til dem, og undgå at røre ved næse og øjne efter håndkontakt med en forkølet.

Kilde: Marianne Stubbe Østergaard er praktiserende læge og seniorforsker ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved København Universitet, hvor hun bl.a. vejleder og underviser kommende læger og forskere inden for almen medicin, astma og lungebetændelse hos børn.

Læs mere om: