Kost og helbred

Mindre madspild: Disse madvarer kan næsten holde evigt

Spekulerer du indimellem over, om der er madvarer i dine køkkenskabe, som sagtens kan holde i evigheder – uden at du behøver være nervøs over kvaliteten? Her lister vi 13 fødevarer, som i reglen ikke kan blive for gamle.

Har du styr på, hvilke fødevarer, der sagtens kan holde sig friske i lang tid, så har du et godt udgangspunkt for at reducere dit madspild. Læs med her og bliv klogere på, hvilke fødevarer, du ikke behøver smide ud, før de er helt brugt op.

Hvide ris, mel og gryn

Disse tørprodukter kan du næsten altid være sikker på holder sig, hvis blot de opbevares tørt, tæt og mørkt. Brune ris indeholder dog modsat hvide ris olier, som gør dem lettere fordærvelige.

Honning og sirup

Biernes nektar skaber basis for et mikromiljø, hvor der ikke kan leve bakterier. Derfor kan honning næsten holde evigt, hvis blot den opbevares lufttæt, og det samme gælder for ren ahornsirup.

KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje

Sukker og salt

Når blot sukker holdes tørt, kan det fint holde sig i lang tid. Det samme gælder for salt, som grundet dets høje indhold af natriumklorid kan holde sig i årevis, uden at det bliver for gammelt.

LÆS OGSÅ: 9 gode madtips, du måske ikke kender

Soya

Opbevaret i køleskab og i en lukket flaske går soya ikke i fordærv, hvilket i høj grad skyldes dens høje saltindhold, der er med til at konservere den, og den kan derfor bruges igen og igen.

Krydderier

Smagen kan godt over tid blive mindre kraftig, men de tørre krydderier kan derudover holde sig i evigheder, når blot de holdes fri for fugt, som kan give grobund for bakterievækst.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du snyde hjernen til at spise sundt

Olier

Ligesom krydderierne kan smagen i forskellige olier ændres over tid, og nogle olier kan også komme til at smage dårligt, men olie kan ikke som sådan blive dårlig, da der ikke kan vokse bakterier i.

LÆS OGSÅ: 3 kvinder: Sådan kommer vi madspild til livs

Knækbrød

Fordi det er et tørprodukt, kan knækbrøddet næsten holde uendeligt, og husker du også at opbevare det tørt og tæt, så skal det også nok holde sig sprødt i lang tid.

Lakrids og vingummi

Sukkerindholdet virker konserverende i slikket, som gør, at lakrids og vingummi sagtens kan holde sig i år, selvom teksturen måske vil kunne ændre sig lidt over tid.

LÆS OGSÅ: Guide: Sund fornuft i køkkenet

Et par gode huskeregler

Madvarer, der kan opbevares ved stuetemperatur og er tørre, kan generelt set holde sig i længere tid.

Betegnelserne ”mindst holdbar til” og ”bedst før” karakteriserer varer, der godt må overskride mærkningen, mens betegnelsen ”sidste anvendelse” markerer, at her kan der være risiko forbundet med at indtage produktet efter den angivne dato. Ved førstnævnte kan det derfor indimellem betale sig at huske at bruge næsen og øjnene og ikke kun gå ud fra datomærkningen.

Kilder: Idényt og Søndagsavisen

 

 

Læs mere om: