9 gode madtips, du måske ikke kender
Foto: Panthermedia
Kender du disse 9 madtips?
Nr. 1 Kølig kaffe
Hele kaffebønner holder sig friske længere, hvis du opbevarer dem i køleskabet! Er kaffen malet, gør det ikke den store forskel.
Nr. 2 Læg aldrig tomater på køl
Tomater har mange af os derimod ofte en tendens til at lægge i køleskabet. Men faktisk har de meget bedre af at stå på køkkenbordet. Her udvikler de smagen og holder sig i et par uger. Bliver de runkne, er det bare, fordi noget af vandindholdet er fordampet, og du kan sagtens spise dem. De har endda fået mere smag. Så konklusionen er: Læg aldrig tomater på køl. Det dræber smagen, og de holder sig dårligere.
Nr. 3 Perfekt øl
Jo koldere øl er, desto mere kulsyre kan det indeholde. Det betyder, at lunkent øl skummer mere, og selv om det måske ser flot ud, betyder det også, at der ikke er så meget kulsyre tilbage i selve øllet – og den bliver hurtigere doven.
LÆS OGSÅ: Så meget mad skal du faktisk spise på en dag
Nr. 4 Undgå svovlede løg
Spirer løgene? Så kan det skyldes, at du opbevarer dem for lyst og for varmt. Mellem februar og april kan det dog skyldes løgenes naturlige cyklus, som gør, at de spirer let i den periode. Opbevar løg mørkt og relativt køligt, fx i garage eller i en kasse i køleskabet. Begynder løgene at spire, får de en ubehagelig og svovlet smag og bør derfor kasseres. Selve spirerne kan dog snittes fint og bruges i stegeretter.
Nr. 5 Tilbered løgene hurtigt
Du skal også være opmærksom på, at løg hurtigt ændrer smag, efter du har skåret det ud. Faktisk går der ikke går mere end 15 minutter, før løgringe får en grim smag og lugt. En ultrakort blanchering eller 10 min. i iskoldt vand kan dog fjerne de stoffer, der ødelægger den gode smag.
Nr. 6 Spis spirede kartofler
Smider du altid kartofler ud, hvis de begynder at spire? Det er der faktisk ikke nogen grund til, for du kan sagtens spise de spirede kartofler. De indeholder højst lidt ekstra C-vitamin – og smager lige så godt og har de samme egenskaber som ellers.
Nr. 7 Køl hvidløgene
Har du altid hvidløg til at stå i en krukke på køkkenbordet? Hvidløgene holder sig faktisk længere, hvis du lægger dem i grøntsagsskuffen i køleskabet. Her tørrer de heller ikke så hurtigt ud som på køkkenbordet.
Nr. 8 Luft vinen rigtigt
Skal vinen trækkes op en time inden, den skal drikkes? Hvis du blot hiver proppen ud, men lader vinen blive i flasken, gør det faktisk ingen forskel, om du gør det, en time eller to minutter før den skal drikkes, fordi kontakten mellem vin og luft er meget lille, og så ilter vinen meget lidt. Hæld i stedet lidt vin i et glas, så vinen får en større overflade og dermed mere kontakt til luften. Det gør, at vinen udvikler sin smag. Du kan også hælde den på en karaffel, hvor den ilter allerbedst.
LÆS OGSÅ: 10 råd til at undgå madspild
Nr. 9 Slip for sure fisk
Når du laver mad med vin, er det vigtigt, at vinen når at koge ind, ellers giver den mest bare en sur smag til retten. Det er især vigtigt i retter med fisk. For vinen når sjældent at reducere nok på den tid, det tager at tilberede fisken. Lad derfor vinen indgå i en kogt bouillon, eller kog den ned til ca. det halve, inden du hælder den ved den rå fisk.
Kilder: Frk. Jensens kogebog, jyskvin.dk, Vestslesvigsk.com