Kost og helbred

Kys og kram dig til et længere liv

Det må siges at være en dejlig fordel, at kys og kram kan være med til at give dig en bedre sundhed. Her får du forklaringen på, hvorfor det er godt for din sundhed at kysse og kramme

Man kan ikke være i tvivl om, hvorvidt sund kost og motion er godt for vores sundhed. Det er helt oplagt, og størstedelen af de anbefalinger, der eksisterer på sundhedsområdet, går netop på motion og kost, mens også rygning og alkohol har en stor indflydelse på vores sundhed.

Men også det, man kan kalde mere bløde værdier, har en effekt på sundheden, forklarer Bente Klarlund Pedersen, der er professor og overlæge på Rigshospitalet og har skrevet bøger og holder foredrag om det sunde liv.

Sex skal ikke vente til du har lyst - det kan kvæle din sexlyst. Læs hvorfor på søndag.dk

Hjerterne skal røre hinanden

Hun nævner blandt andet kys og kram som noget, der kan være med til at styrke vores sundhed.

- Et godt knus er sådan et, hvor hjerterne så at sige rører hinanden, og dem må du gerne få nogle stykker af hver dag. Og hvis du har en, der tager imod, må du også gerne uddele så lange kys, at hele kroppen kan mærke det, forklarer hun til SØNDAG.

Bær styrker også din sundhed. Men hvor mange bær skal man spise for at få en effekt? Få svaret på søndag.dk

Kys og kram giver mindre stress

For både kys og kram kan nemlig have indflydelse på, hvor mange år man lever.

- Kys, kram og berøring i det hele taget er dejligheder, der statistisk lægger år til dig liv. Når vi gør det, producerer vi mindre af stresshormonet kortisol, vi danner glædesstoffet endorfin i hjernen, og kroppen sætter gang i produktionen af stoffet oxytocin, der også kaldes kærligheds- eller kramme-hormonet, lyder det fortsat fra Bente Klarlund Pedersen.

Føler du, at din partner misforstår dig? Måske har I forskellige kærlighedssprog. På søndag.dk finder du de 5 kærlighedssprog og en mulighed for at forstå din partner endnu bedre

Nogle forskere har peget på, at det netop den fysiske berøring kan være årsagen til, at gifte mænd og kvinder lever længere end mennesker, der ikke er i parforhold. Så gå bare til den, og gør noget ud af det - oxytocin udskilles først, når man har krammet i mere end 30 sekunder.

Læs mere om: