kærlighedssprog
Selvudvikling

Kærlighedens 5 sprog: Lær din partners kærlighedssprog

1. august 2022
af Britta Bjerre
Udgivet første gang oktober 2009. Foto: Pantherstock
Der er forskellige måder at vise kærlighed. Her kan du læse om kærlighedens 5 sprog (og de 7 nye kærlighedssprog) og finde ud af, hvilket kærlighedssprog din partner taler.

Dit kærlighedssprog kan være lige så forskelligt fra din partners, som kinesisk er fra dansk.

Sådan lyder budskabet i bogen "Kærlighedens 5 sprog", der har er solgt i mere end to millioner eksemplarer verden over.

Ifølge Gary Chapman, der har skrevet Kærlighedens 5 sprog, findes der som titlen antyder fem forskellige sprog, der dækker over fem forskellige måder at vise kærlighed på og tage kærlighed ind på.

Sidenhen er der også kommet 7 nye kærlighedssprog.

Vi har alle ét af disse sprog som vores primære sprog, altså det sprog, vi forstår bedst og føler os mest hjemme i.

Læs om de 5 kærlighedssprog (og de 7 nye kærlighedssprog) her

Find dit kærlighedssprog med tre spørgsmål

  1. Hvad sårer dig dybest af det, din ægtefælle gør eller undlader at gøre? Det modsatte af det, der sårer dig mest, er sandsynligvis dit kærlighedssprog.
  2. Hvad har du oftest bedt din ægtefælle om? Det, du oftest har bedt om, er sandsynligvis det, der vil få dig til at føle dig mest elsket.
  3. Hvordan giver du i almindelighed udtryk for din kærlighed til din ægtefælle? Den måde, du gør det på, viser måske, hvordan du selv føler dig mest elsket.

Derfor kan du have svært ved at finde dit kærlighedssprog

Der er to slags mennesker, der kan have svært ved at finde frem til deres kærlighedssprog. Dem, der i lang tid har haft en fyldt kærlighedsbeholder og derfor føler sig elsket.

Og dem, hvis beholder har været tom i så lang tid, at de ikke kan huske, hvad der får dem til at føle sig mest elsket.

I begge tilfælde: Gå tilbage til din forelskelses-oplevelse og spørg dig selv: Hvad kunne jeg bedst lide ved min ægtefælle dengang? Eller spørg dig selv: Hvordan ville min ideelle ægtemand være?

Det vil kunne hjælpe dig på sporet af, hvad dit primære kærlighedssprog er.

De fem kærlighedssprog

1. Anerkendende ord

Taler din partner kærlighedssprog nummer 1, vil det være afgørende for ham eller hende at modtage anerkendende ord fra dig for at føle sig sikker på din kærlighed.

Et godt råd:

Måske har du svært ved at komme med anerkendelser. Måske fordi det ikke er dit eget primære kærlighedssprog. Du kan måske være blevet tilbøjelig til at komme med kritiske eller fordømmende bemærkninger uden at være bevidst om det.

Få øjnene op for det, du er glad for ved din partner og sig det. Prøv mindst to gange om ugen at rose din partner for et eller andet.

Det er umagen værd. For det er en kendsgerning, at når vi modtager anerkendelse, er vi langt mere motiveret for at gøre gengæld og gøre noget, vores ægtefælle ønsker.

2. Tid til hinanden

Taler din partner kærlighedssprog nummer 2, vil det være afgørende for ham eller hende, at I har tid sammen. I behøver ikke at sidde lårene af hinanden, men det er vigtigt, at du tydeligt viser, du prioriterer, at der er tid til din partner.

Et godt råd:

Skab mere plads i jeres kalendere til at foretage jer noget sammen. Det kan være næsten hvad som helst.

Det vigtigste er, at din partner føler sig elsket, når du vælger at være sammen med ham eller hende. Arranger en frokost sammen ude i byen, lav en middagsaftale på en restaurant eller få arrangeret den alene-weekend, I har talt om længe.

3. At modtage gaver

Taler din partner kærlighedssprog nummer 3, vil gaver være vigtige. Gaver er synlige symboler på kærlighed. Og for nogle mennesker er synlige symboler på kærlighed af større betydning end for andre.

Et godt råd:

Vent ikke på nogen speciel lejlighed. Hvis at modtage gaver er din partners primære kærlighedssprog, vil næsten alt, hvad du giver, blive modtaget som et udtryk for din kærlighed.

Hvis du er den sparsommelige type, vil du opleve en indre modstand mod tanken om at bruge penge som udtryk for din kærlighed. Men du skal ikke bekymre dig om din sparsommelighed.

Du vil altid være sparsommelig, men når du investerer i kærlighed til din ægtefælle, investerer du i fremtiden.

4. Tjenester

Taler din partner kærlighedssprog nummer 4, er de tjenester, du gør ham eller hende, helt afgørende for, hvor højt han eller hun føler sig elsket.

Et godt råd

Nej, du skal ikke forvandle dig til din partners tjener. Men vær opmærksom på, at selv små tjenester kan have en stor betydning for din partners følelse af at være elsket.

For ham eller hende kan dét, at du tager opvasken eller klarer vasketøjsbunkerne eller simpelthen siger: ”Hvad kan jeg hjælpe dig med?”, virke mere bekræftende end nok så mange ”Jeg elsker dig”-forsikringer.

5. Fysisk berøring

Taler din partner kærlighedssprog nummer 5, er fysisk kontakt vigtigt. Et kys, en omfavnelse, holde i hånd, samleje. Uden det føler din partner sig ikke elsket.

Et godt råd:

Mange mænd tror, at fysisk berøring er deres primære kærlighedssprog. Men for manden har seksualdriften en fysisk årsag. For kvinden er det seksuelle begær rodfæstet i hendes følelser, ikke i hendes fysik.

Hvis hun føler sig elsket og beundret og værdsat af sin mand, længes hun efter fysisk kontakt med ham.

Da manden rent fysisk drives frem mod en seksuel udløsning nogenlunde regelmæssigt, tror han måske automatisk, at det er hans primære kærlighedssprog. Men hvis han ikke længes efter fysisk berøring på andre tidspunkter, er det måske slet ikke tilfældet.

De 7 nye kærlighedssprog

I februar 2022 udgav Truity, et firma der laver personlighedsquizzer, syv nye kærlighedssprog.

Truity lavede en spørgeundersøgelse med over 500.000 deltagere og definerede de syv nye kærlighedssprog, som inkluderede det følelsesmæssige og intellektuelle kærlighedssprog, der passer bedre til et moderne parforhold.

De syv nye kærlighedssprog er:

  • Aktivitet

Det er vigtigt for dig, at din partner interesserer sig for dine hobbyer og at I kan lave aktiviteter sammen.

  • Anerkendelse

Du føler dig elsket, når du får komplimenter og bliver værdsat. Din partner må gerne eksplicit fortælle, hvorfor vedkommende holder af dig.

  • Følelsesmæssig

Du føler dig forbundet med din partner, når I kan connecte på en følelsesmæssigt plan. Det kan både være over svære eller gode følelser. Dette kærlighedssprog er et af de nye kærlighedssprog.

  • Økonomisk

Du sætter pris på en partner, der er generøs og vil forkæle dig. Dit kærlighedssprog kan ses gennem gaver, oplevelser eller forkælelse.

  • Intellekt

Et af de nye kærlighedssprog. Du sætter pris på, at din partner er intellektuel, og at i kan have en tankevækkende og respektfuld diskussion sammen.

  • Fysisk

Dit kærlighedssprog ses gennem fysisk berøring. På den måde ved du, at din partner finder dig attraktiv.

  • Praktisk

Hvis du har et praktisk kærlighedssprog, oplever du ofte at føle dig værdsat og elsket, når andre hjælper, gør gerninger og daglige pligter for dig.

Læs også