10 tips til en flad mave

Kost og helbred

BMI rykker sig - sul på kroppen er lig med et langt og sundt liv

BMI for normalvægt burde rykkes. Ny forskning viser nemlig, at det er godt at have lidt sul på kroppen, hvis man vil leve et langt og sundt liv

Vi bliver bombarderet med billeder af åleslanke kvinder - både i tv, på internettet og i de mange magasiner, der står på kioskens bladhylder.

Og mange danske kvinder har da også et mål om at tabe sig.

Vil du gerne have en flad mave? Under artiklen har vi samlet 10 tips til en flad mave

Men nu viser det sig, at det mål vi indtil nu har brugt til at vurdere om man er overvægtig, undervægtig eller normalvægtig har rykket sig. BMI, der står for body mass index, bliver netop brugt som et udtryk for om man overhovedet behøver at tabe sig, og det er netop BMI-tallene der har rykket sig.

LÆS MERE: Kan BMI overhovedet bruges til noget?

Hvad ved man nu om vægt og sundhed?

At den vægt, der giver størst chance for et langt liv med så få sygdomme som muligt, ligger lidt højere end hidtil antaget. Så nogle af dem, vi i dag kalder overvægtige, burde kaldes normalvægtige, forklarer Morten Zacho, der er cand.scient. i idræt og studielektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Grænserne for BMI bør flyttes

Ifølge WHO er vi normalvægtige, hvis vi har et BMI på mellem 18,5 og 25, mens man er overvægtig, når man kommer over 25.
- Men grænsen burde flyttes til 20-27. Flere store internationale undersøgelser peger nemlig på, at man lever længere, hvis man har et BMI, der ligger tæt på overvægt. Ifølge WHO er man overvægtig med et BMI på 25-30. Undersøgelserne viser også, at det er usundt at være undervægtig. Det giver den største risiko for tidlig død, sandsynligvis fordi man ikke har noget at stå imod med, forklarer han.

LÆS MERE: Hvad er dit BMI? Her får du hjælp til at beregne dit BMI

Skal man så ikke tabe sig, hvis ens BMI er over 25?

- Mange med et BMI på 25-30 får at vide, at de burde tabe sig. Men et vægttab er ikke nødvendigt eller sundt i sig selv, hvis ellers man dyrker motion, spiser sundt, undgår stress og rygning, og hvis man er rask. Selv hvis man har et BMI på over 30, er der formodentlig ingen grund til at gå på slankekur, hvis man i øvrigt er rask og lever sundt. Man kan se, at mennesker, der ofte går på slankekur og har en vægt, der svinger op og ned som en yoyo, lever kortere end overvægtige med stabil vægt, siger Morten Zacho.

Vil du vide mere om BMI, finder du alt, hvad der er værd at vide her!

Læs mere om:
bmi