champagne
Drinks & cocktails

Kend dine bobler: Find den helt rigtige champagne til nytårsaften

18. december 2017
Mandag, 18. december 2017 - 8:03 (udgivet første gang december 2015) - af Elisabeth Hamerik Schwarz, foto panthermedia
Ingen nytårsaften uden champagne, men hvilken én skal du vælge? Hvad er forskellen på prosecco, cava og asti? Og hvad betyder det egentlig, at boblerne er sec, brut eller semisec? Få svaret her

Fyrværkeri, kransekage og champagne

Når vi tager afsked med året, der er gået, byder vi det nye år velkommen med fyrværkeri, kransekage og champagne. Men er du også i tvivl om, hvilken flaske du skal vælge?

Tunmousse er en klassisk forret, der klæder enhver nytårsmenu. Få opskriften her!

Her får du vores store guide til nytårets bedste bobler

Prosecco, Italien

Stammer fra en italiensk by nær Trieste af samme navn og er også en druetype. Den giver tørre mousserende vine og laves ikke nødvendigvis udelukkende på Prosecco-druen (der også kaldes Glera) og kan blandes med for eksempel Chardonnay og Pinot Grigio. Er Proseccoen "frizzante", har den et mindre kulsyretryk og er derfor kun semi-sparkling.

Ingen champagne uden kransekage - her får du opskriften på hjemmelavet kransekage med chokolade

Champagne, Frankrig

De mest kendte bobler kommer fra det franske vindistrikt af samme navn. Champagne laves af tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier og fås fra brut zéro til doux (se boks med ordforklaringer længere nede på siden)

Asti, Italien

Navnet på den mousserende vin fra Asti-regionen i Italien. Vinen er sød og har en lav alkoholprocent, der gerne er under 8 procent. Er Astién lavet udelukkende på muskatdruer, kaldes den for Moscato d'Asti.

Spumante, Italien

Er det italienske ord for mousserende vin. Svinger mellem noget, der minder om en tør Champagne til Prosecco. Det er en ung og let vin, der enten er brut, seco eller doux (se ordforklaringer længere nede på siden)

Cremant, Frankrig, Luxembourg

Dette navn er betegnelsen for mousserende vine fra Frankrig, der ikke kommer fra Champagne-distriktet. Den fremstilles som Champagne, men koster væsentlig mindre og kommer ofte fra Alsaze og Bourgogne. Mens Alsace laves på Riesling-druen og er let, minder Bourgogne (som ofte laves på Chardonnay) til forveksling om en rigtig champagne. Crement laves som brut og sec (se ordforklaringer længere nede på siden).

Sekt, Tyskland, Østrig

Den laves efter samme metode som Champagne og må mange billigere måder som fremstilling på tanke.

Cava, Spanien

Laves med samme metode som Champagne og er ofte på tre druer. Macabeo, Xarello og Parrellada, men kan også være på Chardonnay eller Pinot Noir. Fås som brut, seco eller semi seco (se ordforklaringer længere nede på siden).

6 farverige drinks, der sætter kulør på din nytårsfest

Er den brut eller sec?

Helt tør:

Ultra Brut, non dosage, brut zero, brut nature, extra brut

Tør:

Brut

Halvtør:

Extra dry, extra sec, extra seco, dry, sec, seco

Halvsød:

Demi sec, semi seco

Sød:

Doux, dulce, dolce

Mangler du inspiration til årets nyrtårsmenu? Her får du masser af lækre opskrifter:

Sådan laver du årets flotteste nytårsmenu

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_1.jpg

Læs også