nytårsmenu
Hovedretter

Nytårsmenu: Den perfekte nytårsmiddag for 2

En god aften med dejlig mad i godt selskab kan i sig selv gøre en masse godt for humøret. Her er menuen ovenikøbet sammensat af ingredienser, som siges at øge velværet: fisk, skaldyr, ost, nødder, grønne grøntsager, kvalitetskød og chokolade. Alle opskrifterne er til 2 personer.

DEN PERFEKTE NYTÅRSMENU FOR 2 PERSONER

 

Rugbrødschips med vagtelæg og feta-basilikum-valnøddecreme

Du skal bruge: 6 vagtelæg
Creme: 30 g valnøddekerner, 4 stilke basilikum, 3 spsk. græsk yoghurt, 50 g feta, Salt og peber, 1½ skive tyndt rugbrød, 1 tsk. olivenolie
Pynt: 2 stilke frisk basilikum
 
Sådan gør du
Kog æggene i 4 min., køl dem af i koldt vand og pil dem. 
Rist valnødderne gyldne på en tør pande. Hak dem fint. Hak basilikummen fint. Rør nødder og basilikum sammen med græsk yoghurt, feta, olie, salt og peber. 
Del rugbrødet i trekanter, så du har 6 stykker, og rist dem sprøde i lidt olie på en pande. 
Anret cremen på brødet, skær et lille stykke af ægget, så man kan se blommen, og stil det i cremen. Skær basilikumblade i tynde strimler og drys på æggene. Servér gerne champagne til.
 
 
Torsk, hummer, flødesvampe og spinatcreme på brød
Du skal bruge: 200 g torskefilet uden skind, 1 hummerhale, 2 skiver surdejsbrød
Sauterede svampe: 1 skalotteløg, 100 g kantareller, 30 g smør, 1½ dl piskefløde, Salt og peber
Spinatcreme: 100 g babyspinat, 10 g smør, 1 dl piskefløde, Salt og peber
 
Sådan gør du
Del torskefileten i to stykker, pensl dem med olie og krydr med salt og peber. Varm en grillpande og giv fisken 2 min. på hver side. Sluk for blusset og lad fisken stå på panden og trække. 
Flæk hummerhalen på langs og halvér den derefter i skallen. Steg stykkerne i olie på en pande – lad dem blive i skallen. De er færdige, når kødet er blevet hvidt. Krydr med salt og peber og stil til side. Hæld mere olie på panden steg brødskiverne sprøde og lækre, tag brødet af og stil til side. 
Pil løget og skær det i tern. Rens kantarellerne med en lille børste. Steg løg og kantareller sprøde og gyldne i smør. Hæld fløde ved, lad det koge lidt ind og smag til med salt og peber. 
Skyl og nip spinaten. Sautér spinatbladene i smørret, tilsæt fløde og lad det koge lidt ind. Smag til med salt og peber. Anret brødet med fisken på, derefter spinat, svampesauce og til sidst hummerstykket. 
 
PRØV OGSÅ: 11 lækre forretter til din nytårsmenu
 
Oksemørbrad med bearnaisecreme, fritter, gedeost og bønnesalat
Du skal bruge: 1 spsk. rapsolie, 400 g afpudset oksemørbrad, Salt og peber
Bearnaisecreme: 250 ml cremefraiche 38 %, 2 spsk. estragoneddike, 2 spsk. sød fransk sennep, Salt og peber, 10 stilke estragon
Fritter af søde kartofler: 500 g søde kartofler, 3 spsk. olie, ½ dl balsamico, 20 g sukker, 2 forårsløg, ½ rød chili, 100 g gedeost
Bønnesalat: 300 g grønne bønner, 2 fed hvidløg, 1 skalotteløg, 1 spsk. olivenolie, 4 stilke blød timian
 
Sådan gør du
Steg kødet i olie på alle sider, tag det af varmen og krydr med salt og peber. Læg kødet i et lille ovnfast fad. 
Varm ovnen op til 180°.
Vask kartoflerne og skær dem i passende stykker. Dryp olie på og fordel kartoflerne i et ovnfast fad og bag dem i 30 min. 
Stil mørbraden ind til kartoflerne i de sidste 10 min. Tag den ud og lad den hvile. 
Varm balsamico og sukker op i en gryde, til sukkeret er smeltet. Tag det af varmen og lad det køle af. 
Rens og skær forårsløgene og chilien i skrå skiver. Steg dem i olie i 2 min. Vend dem over de søde kartofler sammen med balsamicodressingen. Smuldr frisk gedeost over. 
Nip og skyl bønnerne. Hak hvidløg og løg fint og steg dem sprøde og gyldne i olie. Tilsæt bønnerne og steg dem møre, men ikke bløde, ved svag varme i 5 min. Krydr med salt og peber, drys med timian. 
Rør cremefraichen sammen med eddike, sennep, salt og peber. Pluk bladene af estragonen, hak dem fint og vend dem i cremefraichen.  
Skær bøffer af kødet, anret med bønner, dressing og søde kartofler. 
 
 
Cheddar med figenchutney og knækbrød
Du skal bruge: 50 g lagret cheddarost, 4 figner, 50 g valnødder, 2 dl portvin, 50 g farin, 50 g græskarkerner
Tilbehør: Luksusknækbrød
 
Sådan gør du
Skær osten i stænger. Del fignerne i kvarte. Varm portvin og farin op sammen i en gryde. Tilsæt valnødder, når farinen er smeltet, og lad det koge i 4 min. Tilsæt fignerne og lad det hele koge i 2 min. Tag det af varmen og lad det køle af. Rist græskarkernerne på en tør pande. 
Anret osten med figner, valnødder og sirupslagen fra fignerne. Drys græskarkerner på og servér knækbrød 
 
 
Chokoladekage med saltkaramel og limecreme
Du skal bruge: 200 g blødt smør, 200 g sukker, 80 g hvedemel, 1 tsk. bagepulver, 3 spsk. kakao, 100 g mørk chokolade, 3 æg
Drys: Kakaopulver, 50 g hvid chokolade
Syrlig creme: 200 ml cremefraiche 18 %, 1 usprøjtet lime, 4 spsk. flormelis
Saltkaramel: 120 g sukker, 2 dl piskefløde, Havsalt
 
Sådan gør du
Varm ovnen op til 175°. 
Pisk smørret sammen med sukkeret til en ensartet masse. Bland mel, bagepulver og kakao sammen og sigt det i dejen. Smelt chokoladen over et vandbad og hæld den i dejen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt mellem hvert. 
Smør en springform, Ø ca. 18 cm, med smør. Fordel dejen i formen og bag kagen i 35-40 min. Lad kagen køle af og pynt den: Sigt kakaopulver på og drys hakket chokolade på.
Rør cremefraichen med fintrevet limeskal, pres lidt saft i og smag til med flormelis. Stil cremen på køl. 
Varm sukkeret til saltkaramellen op i en gryde. Tilsæt fløden, når sukkeret er smeltet, og rør det sammen til en ensartet masse. Det tager ca. 6 min. Smag karamellen til med salt og tag den af varmen.
Anret et stykke kage på en god spsk. blød karamel og servér den syrlige creme til.
 
 

 

Læs mere om: