Festlig lagkage med hindbærmousse og fondant
Brød og bagværk

Festlig lagkage med hindbærmousse og fondant

2. juni 2015
af Louise Dandanell Ørsted
Foto: Bjørn Jakobsen
En lagkage skal der til, i anledning af 100-året for kvinders stemmeret! SØNDAGs kageekspert har lavet et festfyrværkeri af en lagkage - her får du opskriften!

Festlig lagkage med hindbærmousse og chokoladefondant

Det skal du bruge til lagkage:

Bunde til lagkage:

Smør og mel til formene

8 æg

250 g sukker

125 g kartoffelmel

125 g hvedemel

1 spsk bagepulver

1 spsk vaniljesukker

2 springforme, diam. 22 cm

Hindbærmousse til lagkage:

7 blade husblas

½ l piskefløde

100 g flormelis

250 g hindbærmarmelade

Smørcreme til lagkage:

100 g smør

100 g mascarpone – eller alternativt smør

100 g flormelis

½ dl mælk

Prøv også en lagkage af lækker chokolademaregns toppet med blåbær

Sådan laver du lagkage:

Bunde:

Tænd ovnen på 170 grader.

Læg papir i bunden af to springforme og smør dem med smør. Drys mel over og hæld det overskydende ud.

Del æggene i hvider og blommer.

Pisk hviderne stive.

Pisk blommer og sukker til skummende æggesnaps.

Bland de to slags mel, bagepulver og vaniljesukker i en skål og vend det i æggesnapsen.

Vend først halvdelen af hviderne i, og dernæst resten forsigtigt i.

Fordel dejen i de to forme og bag bundene til din lagkage i 20 min., til de er lysebrune og giver efter for et tryk. Løsn dem i siderne med en kniv og lad dem køle helt af i formen på en rist.

Hindbærmousse:

Udblød husblassen i koldt vand.

Pisk fløden til skum og vend flormelissen i.

Varm marmeladen op i en lille gryde og tag af varmen.

Knug husblassen fri for vand og opløs den i den lune marmelade. Afkøl til stuetemperatur.

Vend marmeladen med flødeskummet, og sæt moussen på køl i mindst 30 min., til den skal smøres på kagen.

Smørcreme:

Pisk blødt smør, mascarpone og flormelis sammen.

Pisk mælk i, til konsistensen er glat og nem at smøre ud.

Montering af din lagkage:

Del bundene til din lagkage, så du har fire i alt.

Læg den nederste bund på det fad, du vil servere den færdige lagkag på. Sæt det på et stykke bagepapir, så du kan dreje din lagkag rundt.

Spred en tredjedel af hindbærmoussen på bunden – og gentag, så du har tre lag med mousse. Den øverste bund skal have skærefladen opad, og der skal ikke mousse på.

Skær evt. brune kanter af.

Smør smørcreme i et tyndt lag ud over hele din lagkage på både top og siden – det skal få fondanten til at blive siddende. Brug en spatel og spred det ud så glat som muligt. Drej hele tiden din lagkage rundt – det går nemt, hvis den står på noget glat.

Sæt kagen på køl.

Overtræk og pynt til din lagkage:

Ingredienser:

Ca. 650 g hvid fondant

Ca. 100 g lyserød fondant

Ca. 100 g rød fondant

Majsstivelse til bordet

Skalpel til at skære med

Udstikkersæt til blomster, f.eks. fra www.frederiksbergkoebmanden.dk og www.bagebiksen.dk

1 æggehvide

50 g flormelis

Evt. 12 små sukkerblomster

Kakao + sort farve eller madtusch

Lille tylle

Fremgangsmåde:

Regn med, at det tager 2-3 timer, afhængig af hvor øvet du er.

Rul den hvide fondant ud. Brug evt. majsstivelse til bordet. Størrelsen skal være kagens diameter plus to gange højden (siderne). Fondanten skal være ca. 3 mm tyk.

Læg fondanten over kagen. Sørg først for, at den ligger helt glat på toppen, og begynd så at lægge den pænt om siderne.

Det tager tid: Pres hele tiden fondanten, så den bliver glat, og folderne forsvinder – og pas samtidig på ikke at presse for meget på kagen.

Skær eller klip overskydende fondant væk – ikke for tæt på kanten, da den krymper lidt, når den tørrer.

Stil din lagkage på køl.

Rør æggehvide og flormelis sammen. Det skal bruges som »lim« og til at »skrive« med.

Rul lyserød og rød fondant ud – lidt ad gangen, da det tørrer ud.

Stik 80-100 blomster ud i lyserød, rød og hvid fondant og form dem i silikoneformen; blomsterne til din lagkage skal være 3½ cm på det bredeste stykke. Sæt en lille fondantkugle fast i midten med æggehvide-lim.

Sæt blomsterne og små sukkerblomster fast på kagen med æggehvide.

Skær tallene ud i fondant og lim dem på kagen med æggehvide.

Farv lidt æggehvide med kakao og sort madfarve. Hæld det i en lille tylle og skriv tallene på et lille stykke fondant. Sæt det fast på kagen med æggehvide – alternativt kan tallene skrives med en madtusch.

Opbevar din lagkage på køl, til den skal serveres.

15 kager og desserter med sommerbær

Læs også