brev til Nikoline Werdelin
Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Trist ved tanken om julenytårsaften

"Jeg synes hverken om at skulle fejre juleaften uden halvdelen af min familie eller om at undvære at fejre juleaften den 24. Og jeg synes da slet ikke om at gøre juleaften til julenytårsaften". Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

I vores familie har halvdelen af den flok, der ellers trofast har været samlet hver juleaften de seneste 10 år, pludselig fundet på, at i år skal julen fejres under varmere himmelstrøg. Vi er en familie på 14: et sæt bedsteforældre, to søstre, to svigersønner, seks børn/børnebørn og to enlige tanter. Nu har den ene del, altså far, mor og fire børn, meddelt, at de er væk juleaften, men da de er hjemme igen til nytår, foreslår de i ramme alvor, at vi ”da bare flytter juleaften” og slår den sammen med nytårsaften til en slags kombi-fejring med dans om juletræ, midnatschampagne og spring ind i det nye år fra stolene.
 
 
Jeg synes hverken om at skulle fejre juleaften uden halvdelen af min familie eller om at undvære at fejre juleaften den 24. Og jeg synes da slet ikke om at gøre juleaften til julenytårsaften. Men jeg synes allermindst om at skabe splid i familien. Så nogen må jo bøje sig. Jeg er trist, Nikoline. Har du en trylleformular, der kan rede (jule)trådene ud? 
Hilsen En lidt trist Gitte
 
LÆS OGSÅ: Min svigermor vil ikke opgive at stå for julen

 

Kære Gitte

Jeg håber, der skal mere til at gøre dig rigtig trist – ellers får du et hårdt liv. Hvad med at snakke lidt med dig selv om forandringer? Hvorfor skal julen fejres på samme måde, som den er blevet de seneste 10 år? Er 10 år ikke nok? Hvis nogen i familien har lyst til noget andet, er det kun godt, de føler sig frie og kaster sig ud i det. Ville du have lyst til, at de sad og skar tænder for ikke at træde dig over tæerne? 
 
KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje
 
Det eneste, jeg tænker på, når hele familier får en vane med ”lige at fejre jul på Bali”, er, at vi skruer op for de unødvendige flyrejser, hvor vi udleder mange, mange tons CO2. De store, uafvendelige konsekvenser af klimaforandringerne er så tæt på nu. Jeg skammer mig, hver gang jeg sætter mig i en flyvemaskine. Jeg håber, det bliver lige så “no go” som at ryge en cigaret i hovedet på et spædbarn.
 
Med hensyn til julenytårsaften er den hurtigt klaret. I holder bare nytår. Som I synes, en nytårsaften skal være. Invitér dem, I har lyst til at se. Jeg tror ikke, der er nogen, der behøver at bøje sig eller at blive uvenner – det lyder bare, som om I skal give lidt slip på hinanden allesammen.
Mange hilsner Nikoline
 
LÆS OGSÅ: Min datter svigter julehyggen
 
Vil du skrive til Nikoline Werdelin?
Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«.
Eller send en email til [email protected] 
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.