brev til Nikoline Werdelin
Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min svigermor vil ikke opgive at stå for julen

"Min svigermor vil ikke opgive sin jul, selv om hun bogstavelig talt er ved at segne under opgaverne". Hvordan får denne læser overtalt sin svigermor til at give julen fra sig? Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin
Jeg ved godt, at det er lidt tidligt, men allerede nu gruer jeg for julen. I vores familie har vi i årevis holdt jul hos mine svigerforældre, og det har altid været hyggeligt. Min svigerfar døde for et par år siden, men svigermor insisterede på at videreføre julen, dog med lidt hjælp fra os til at få købt juletræ og hentet pynt ned fra loftet.
 
 
Nu kan vi dog godt mærke, at alderen trykker – hun er 87 – og jeg synes, at det er på tide, at andre overtager traditionen. Vi kan lægge hus til, og hun kan overnatte hos os. Min mand er enig, men svigermor vil ikke opgive sin jul, selv om hun bogstavelig talt er ved at segne under opgaverne. Jeg har også foreslået, at vi hjælpes ad om maden, men det vil hun heller ikke høre tale om. Hun siger, at hvis vi ikke vil komme, vil hun sidde alene, for hun vil ikke ud juleaften. Hvordan får jeg vristet julen fra svigermor?
Med venlig hilsen Lone
 
LÆS OGSÅ: Min svigermor herser og regerer – hvordan tackler jeg hende?
 
Kære Lone
At klare julen har nok fået symbolsk betydning hos din svigermor – og hun går godt nok radikalt til værks. Jeg har selv prøvet at holde jul hos en af de ældre i familien, der havde svært ved at overskue det komplekse og uoverskuelige, som det jo er at holde en klassisk dansk jul. Der er så meget, der skal laves i forvejen, så meget, der kun kan laves halvt i forvejen, en masse, der skal klares i sidste minut, og så den and, der fylder hele ovnen i mange timer. 
 
KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje
 
Jeg synes bare, I skal overtage entreprisen og flytte det til jer, så kan svigermor melde sig ind med enkeltopgaver, hvis hun vil. For hvem i en stor familie kan nogensinde bestemme det hele selv? Vi må jo alle sammen ud af huset en gang imellem, selvom vi måske helst ville være derhjemme, og vi må leve med underlige traditioner, som ikke ligner vores egen jul. Altsammen for at få det til at glide i en moderne familie.
 
Hvis din svigermor virkelig vil sidde alene, så lad hende – det er også at vise hende respekt. Hun er voksen, og hun er en Grå Panter, der gør oprør – måske hun trænger til at slå i bordet og mærke sin egen styrke. I kan jo ses til frokost 2. juledag. 
Mange hilsner Nikoline
 
LÆS OGSÅ: Påskefrokosten hænger altid på mig
 
Vil du skrive til Nikoline Werdelin?
Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]
 
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.