Svigermor herser midt i grøntsagssnitningen
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min svigermor herser og regerer – hvordan tackler jeg hende?

28. juli 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Denne læser spørger Nikoline Werdelin til råds, fordi hun føler, at hendes nye svigermor behandler alle i familien, som om hun er diktator i sit eget lille rige.

Hej Nikoline Werdelin

Jeg føler næsten, at mit problem er en kliché, men nu forsøger jeg alligevel at skrive til dig. I mit første ægteskab havde jeg en sød og dejlig svigermor, som jeg holder meget af. Nu har jeg fundet sammen med en ny mand, og jeg må sige, at min nye svigermor er lidt af en mundfuld. Det er ikke, fordi jeg ikke føler mig velkommen i familien, eller hun gør forskel på børnene – nej, hun behandler alle, som om hun er diktator i sit eget lille rige, og hendes mand, min kæreste og hendes datter står på pinde for hende og lystrer hendes mindste vink.

Hun bestemmer alt, når vi er sammen – og det er virkelig alt. Det er ikke muligt at dække bord, uden at hun topstyrer hver en gaffel, og hun rådgiver gerne om, hvordan man skærer agurker ud til salaten! Hun opdrager uhæmmet på alle børnebørn, også mine børn, og er i det hele taget en prøvelse.

Nu skal vi snart på weekend i deres i øvrigt skønne sommerhus, men jeg har mest lyst til at melde fra. Jeg vil dog nødig fremstå som en, der sår splid i familien. Hvordan tackler jeg hende klogest?

Gode hilsner, Lillian

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg er skuffet over min søn og svigerdatters afbud

Kære Lillian

Svigermødre... ha, ha, ha! Jeg synes, du skal tage det hele oppefra og ned og se det som et kapitel i en humoristisk familiesaga.

Sørg for, at du kun skal sove der én nat... Hvad med at lade din mand blive og tage børnene og futte videre til et venindebesøg eller hjemad til noget ekstraarbejde efter et døgns tid? Min erfaring med vanskelige sleepovers er, at det først er på andendagen, man begynder at miste sig selv. Og det er også en måde at vise din mands mor, at du er din egen.

Begynder hun at rette på din måde at snitte grøntsager på, så læg roligt kniven, se hende ind i øjnene og sig: ”Hvis du vil have min hjælp, gør jeg det på min måde”. Giv dine børn det tip at tage deres bonusfarmor med et gran salt og sig: ”Tak, du, men jeg tager mig af opdragelsen”, hvis hun begynder at herse med dem også.

Det vigtigste er, at du er rolig og bevarer dit overskud – du skal ikke vente med at sætte grænser, til du er blevet så vred, at øjnene lyner. Husk, at din svigermor ikke er noget stærkt menneske.

At sige fra er ikke at så splid. Det er en magtkamp mellem dig og hende. Du kan sagtens tåle denne dame. Din mand og svigerinde har måske gjort det til et livsvilkår at stå på pinde for hende – det regime er du ikke opdraget til.

God weekend, når tiden er inde!

Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min storesøster koster rundt med hele familien

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Hun dominerer det hele

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også