Brev til Nikoline Werdelin: Min storesøster koster rundt med familien
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Min storesøster koster rundt med hele familien

4. februar 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Denne læser har en storesøster, som bruger meget tid på at hjælpe deres gamle forældre. Problemet er bare, at storesøsteren konstant forsøger at give de andre søskende dårlig samvittighed over, at de ikke har mulighed for at hjælpe i samme grad.

Kære Nikoline Werdelin

Jeg er efterhånden så træt af min storesøster, der forsøger at fjernstyre hele familien. Hun er på efterløn og har god tid til at tage sig af vores gamle forældre, som er ved at have svært ved at klare sig i deres store hus. De er 87 og 89 år. Min søster hjælper dem med indkøb og rengøring, og det er jo dejligt. Desværre har jeg ikke mulighed for at deltage i samme omfang. Min datter er alenemor, så jeg hjælper hende en del. Desuden arbejder jeg stadig.

Egentlig burde det ikke være noget problem, eftersom min søster har tid. Men hun forsøger konstant at give både mig og vores lillebror dårlig samvittighed. Hun uddelegerer gerne opgaver til os og bliver fornærmet, hvis vi siger nej. Det er både praktiske opgaver og forslag om besøg. Hun føler sig travl og ophængt, men hun vælger det jo selv. Min bror har foreslået, at vores forældre får mere offentlig hjælp, men det vil min søster ikke høre tale om. Hun mener, at vi bør hjælpe, og at den offentlige service er under al kritik.

Hvad er din mening? Kan hun tillade sig at koste rundt med os? Jeg må indrømme, at hendes forsøg på at pirke til vores samvittighed virker, men samtidig skal hun ikke bestemme over vores fritid. Vi har ikke involveret vores forældre, da de ikke skal mærke, at der er uenighed mellem os. De ved dog godt, at vores søster er meget dominerende.

Mvh. Lone

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Jeg bliver ignoreret af min mands ekskone

Kære Lone

Det lyder, som om du og din bror har svært ved at sætte grænser for jeres storesøster – og det skal I nok begynde på. Det kan være, hun bliver vred og overrasket i begyndelsen, men I er voksne, ansvarlige mennesker og gør det hele, så godt I kan – og I må selv afgøre, hvor meget arbejde I er i stand til at lægge hos jeres forældre.

Der er glimrende og venlig hjemmehjælp i mange kommuner, så det er ikke rimeligt at kritisere det på forhånd. Hvis jeres forældre har et stort hus, har de måske midler til selv at købe kvalificeret hjælp. Eller I kan tale med dem om at downsize og flytte til en mindre bolig, der er nem at holde. Prøv at gå direkte til jeres forældre med disse idéer.

For det kan være, at din søster på et ubevidst plan gerne vil have, at det hele hænger på hende. Måske hun må erkende, at det til dels er et åg, hun selv har påtaget sig. Du og din bror skal nok være ret konkrete. Skriv en liste over, hvilken hjælp I er i stand til at levere. Og hold fast i idéen om, at jeres forældre kan få kvalificeret hjælp udefra.

Det kan være svært, når ens søskende er vrede på én, og jeg tror, at det næsten altid bunder i noget gammelt bras, der ikke er blevet ryddet op i. Hvis jeres søster skaber en konflikt, fordi I siger ”nej”, må I bede hende tænke over, hvad konflikten i virkeligheden handler om – så I kan tale om det. En hovedrengøring jer tre imellem kommer I nok ikke uden om – men måske det vil give en dejlig frisk duft i hele huset.

Mange hilsener, Nikoline

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også