Kvinde snakker foran billlede
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Hun dominerer det hele

6. juli 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Hvad gør man, når der i sociale fællesskaber er en person, som dominerer det hele? Denne læser spørger Nikoline Werdelin til råds om, hvordan hun får sagt fra.

Til Nikoline Werdelin

Jeg har i flere år været medlem af en kunstgruppe, hvor vi sammen tager på udstillinger. Der er som regel arrangeret en rundvisning, og efterfølgende spiser vi sammen i museets café eller lignende, hvor vi både taler om vores oplevelser og om stort og småt fra vores tilværelse. Det plejede at være hyggeligt, men nu er der kommet et nyt medlem, som mildest talt dominerer det hele. Vi udvider af og til kredsen, og hun er søster til en af de andre deltagere.

Desværre er hun typen, der helst ikke lader andre komme til orde. Hun har altid en skråsikker mening om det, vi har set, og bagefter skal vi høre alt om hendes hverdag. Det gælder ikke den anden vej, for hun lytter ikke til andre. Jeg har mest lyst til at melde mig ud, for det er slet ikke hyggeligt at deltage længere. Men det vil også være ærgerligt at lade hende vinde! Jeg kan fornemme, at de andre er enige med mig, men jeg har ikke lyst til at spørge dem og dermed bidrage til sladder. Hvad er dit råd?

Mvh. Ruth

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Hvordan får jeg sagt, at hun ikke skal flytte ind i min opgang?

Kære Ruth

Tag tyren ved hornene! Ved indledningen til næste museumsfrokost synes jeg, du skal bede om ro, tage ordet og sige: ”Hør, skal vi ikke tale om, hvordan vi er sammen?” Så kan du kort fortælle, hvad det er, der har fungeret hidtil – og hvad det er, du har oplevet de senere gange. Beskriv blot, at én har taget al taletiden, doceret og holdt foredrag. Hvis du bliver afbrudt af bemeldte dame, må du sige, at hun må vente – nu er det dig, der har ordet. Tal højt og klart uden at ryste på hverken hånden eller stemmen.

Det bliver ikke nødvendigvis en behagelig museumstur, men du har ikke noget at miste. Hvis de andre dukker sig og lader, som om alt er fint, må du jo lade det falde. Men mon ikke den gamle kunstklub skyder hjertet op i livet og bakker dig op?

Mange hilsner, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Mine venner er nærige med værtindegaven

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Brev til Nikoline Werdelin: Er det rimeligt, at gæsterne betaler festen?

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også