Brev til Nikoline Werdelin - er det rimeligt, at gæsterne betaler festen?
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: Er det rimeligt, at gæsterne betaler festen?

23. april 2018
tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Hvad er god festskik? Er det eksempelvis i orden at bede sine gæster betale for mad i stedet for at tage en gave med? Denne læser spørger Nikoline Werdelin om hendes mening.

Kære Nikoline Werdelin

Nu skriver jeg til dig, fordi der blandt mine veninder er lidt uenighed om et fænomen, vi har observeret i hver vores øvrige bekendtskabskreds. Det handler om folk, der ikke har råd til at holde fødselsdagsfest, men gør det alligevel – og får gæsterne til at betale for mad eller restaurantbesøg. Det er min lidt grove udlægning.

Forleden fik jeg en invitation fra en veninde fra min studietid, som bor et par timer fra mig. Hun skrev blandt andet sådan her: ”Jeg sørger for mad og drikke, og I indbetaler 300 kroner i stedet for at købe gave til mig. Det betyder mest for mig at få jer samlet denne dag.”

Problemet er bare, at man (jeg) føler mig lidt tomhændet, hvis jeg ikke kommer med en gave alligevel. Det er jo en rund fødselsdag. Og så ender det med at blive en lidt dyr affære med transport og det hele.

Jeg synes – og det er her, uenigheden kommer ind – at hvis man ikke har råd til at holde stor fest, skal man lade være og i stedet invitere folk til det, man har råd til. Jeg vil gerne fejre hende, men meget hellere komme til en hyggelig aften hjemme hos hende med spaghetti og rødvin
– og en selvvalgt gave. Jeg vil nødig lyde fornæret, men jeg forstår ikke rimeligheden i, at det faktisk er gæsterne, der skal betale festen.

Kærlig hilsen, Annie

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Vi kan ikke følge med i gaveræset

Kære Annie

Hm! Jeg føler mig ikke altid helt klædt på, når jeg bliver spurgt om de mere formmæssige aspekter af danskernes selskabsliv. Jeg kan (generelt) ikke så godt lide store fester, jeg er ikke vokset op med fejringer af runde fødselsdage og sølvbryllupper – og i mit voksenliv har jeg kun sjældent selv holdt noget. Og jeg er ikke bange for at melde afbud, hvis jeg bliver inviteret til noget stort – kun nogle gange sejrer pligtfølelsen. Så… som du kan fornemme, er problemet for mig ikke så meget gaven eller pengene, men tiden, larmen og at skulle af gårde… de fleste fridage vil jeg hellere ud med hunden eller hygge mig i sofaen.

Jeg synes ikke, der er noget i vejen med set-uppet, som du nævner der – er det ikke en god demokratisk tankegang, at man godt kan holde et ordentligt brag uden at være ved muffen? Hvis du er tilpas med en fest, synes jeg, du skal tage din veninde på ordet, sende de 300 kroner og droppe gaven. Hvis du hellere vil spise alene med hende, synes jeg, du skal sige nej tak – og foreslå det med spaghettien i stedet.

Mange hilsener, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Mine venner er nærige med værtindegaven

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også