Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Det er uforsvarligt, at min mor kører bil"

"Jeg synes, at min mor på 95 år er blevet for langsom og uopmærksom til at køre bil, og derfor har jeg bedt hende kontakte lægen, så han kan tage stilling til, om det er forsvarligt, at hun fortsat kører. Det vil hun ikke. Hvad gør jeg?" Læs brevet til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

Jeg er kommet i et dilemma. Min mor på 95 har – på grund af sygdom – ikke kørt bil i et halvt år. Jeg har snakket med hende om, at hun efter sygdomsforløbet er blevet for langsom og uopmærksom til at køre bil fremover. Det er blevet en konflikt mellem os, og derfor har jeg bedt hende kontakte lægen, så han kan tage stilling til, om det er forsvarligt, at hun kører. Det vil hun ikke.

Og nu ser jeg, at hun er begyndt at køre ud at handle igen. Det har jeg ellers igennem længere tid gjort sammen med hende. Jeg synes bestemt ikke, det er i orden, men som hun selv tidligere har sagt, er hun ikke umyndiggjort, og hun har stadig kørekortet. Jeg orker ikke konflikten med hende, og der er ikke andre, der vil tage stilling. Har du forslag til, hvad man gør i sådan en situation?

Hilsen "Datteren, som selv snart 
bliver pensionist"

 

Kære Datteren

Trods mulighed for uvenskab og skældud synes jeg, du skal kontakte din mors læge og fortælle om den fare, du ser. Jeg ved ikke, om lægen kan gøre noget, men så har du i det mindste handlet.

Og så synes jeg, du skal sætte dig ned – igen – og fortælle din mor om farerne ved at køre bil. Find de skarpeste eksempler, du kender … også triste historier, der er endt med livslangt handikap eller død. Og fortæl hende – igen – hvordan du oplever, at alderen påvirker hendes færdigheder. Du kan i øvrigt finde masser af empiri på området – alderen gør rigtig meget ved vores reaktioner og samspillet mellem syn og hjerne, impuls og krop.

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min mor er gammel og grov

Du vil ikke tilgive dig selv, hvis din mor bakker ind i et skolebarn. Hun udsætter sig selv for at gå i graven med skylden over en hel families tragedie som sit sidste minde.

Måske du også kan hjælpe hende med at købe ind på osuma.dk, nemlig.com eller en af de mange andre online-supermarkeder, der bringer ud. Hun kan nemt få alle sine varer bragt. Men det sociale element ved selv at købe ind betyder også noget … så I skal måske tale om, hvilke hyggelige klubber din mor kan begynde i, og hvordan I organiserer transporten. Jeg vil tro, hun trænger til at komme mere ud.

En bil er et transportredskab, men det er også en morderisk maskine. Vi burde alle mentalundersøges, før vi satte os bag et rat.

Mange hilsner Nikoline

Forkæl dig selv og få SØNDAG leveret hver uge. Køb et abonnement her

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelinl: "Min mor har ikke tid til min datter"

Skriv til Nikoline Werdelin
Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

 

Læs mere om: