Brev til Nikoline Werdelin
Annas brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min mor er blevet gammel og grov"

tekst og illustration af Nikoline Werdelin 6. juni 2019
"Efter min fars død er min mor begyndt at brokke sig over alt og alle. Og hun nøjes ikke med at brokke sig diskret, men er grov og ubehagelig": Læs brevet til Nikoline Werdelin her.

Kære Nikoline Werdelin

Jeg har store problemer med min mor, der blev alene for tre år siden efter et godt og langt ægteskab. Hun har altid været en bestemt kvinde, der styrede hjemmet med hård hånd og havde sin egen mening om alt. Hun var ikke en kærlig mor, men min bror og jeg synes alligevel, at vi havde en nogenlunde barndom, måske især takket være vores milde far.  
  Efter min fars død er det imidlertid, som om min mor har givet op. Hun opholder sig helst hjemme i sin lejlighed, hvorfra hun brokker sig over alt og alle – os, hjemmeplejen, naboerne, og hvem der ellers kommer på tværs af hende. Og hun nøjes ikke med at brokke sig diskret, men er grov og ubehagelig, så det er pinligt at overvære.   Jeg har flere gange undskyldt hende over for lægen og plejerne, men de tager nu hendes opførsel pænt. Hun er undersøgt for demens, men er tilsyneladende helt klar i hovedet – og vred på hele verden.    Det er så slemt, at jeg skal tage mig sammen til at besøge hende, men samtidig nænner jeg ikke at lade hende sidde alene, og jeg kommer forbi mindst en gang om ugen. Det samme gælder min bror. Det gør mig også ondt, at hun er så vred. Kan jeg tillade mig at skære ned på besøgene? Kærlig hilsen Datteren   LÆS OGSÅ: Min mor forlanger for meget  

Kære Datteren

Ja, det har konsekvenser at opføre sig dårligt, uanset hvor gammel man er. Når din mor stadig er ved sine fulde fem, synes jeg, du skal give hende det ansvar, der hører til.    Først må hun undersøges for, om hun har en depression. Det ville ikke være spor mærkeligt efter tabet af din far. Her må I sammen gå til din mors læge, og du må fortælle lægen foran din mor, hvordan det står til, så din mor kan blive henvist til en psykolog. Din mors opførsel gør dig beskæmmet og i dårligt humør – og så vidt jeg kan høre, gider du ikke høre mere på alt det skældud. Din mor har selv ansvaret for at samarbejde, så I kan have en god kontakt.  
  Hvis hun ikke lider af en regulær depression, kan hun have opgivet at opføre sig ordentligt, fordi hun simpelthen er så rasende over at være blevet alene. Men nu har hun ikke længere din far som regulerende faktor og må selv finde sin mildhed og gode manerer. Det er aldrig for sent at gå til psykolog! Jeg synes, du udviser langt mere kærlighed ved at forlange det af hende end ved at rulle med øjnene og trække dig indvendigt.    Hvis din mor hverken vil hjælpes på den ene eller den anden måde, ja, så synes jeg bare, du skal nøjes med at besøge hende af pligt. Mange hilsner Nikoline   Skriv til Nikoline Werdelin Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected]  Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.