Solbjørg Højfeldt
Kendte kvinder

Solbjørg Højfeldt: Jeg havde kun øje for Henning

De gode historier er værd at vente på. Det kan skuespiller Solbjørg Højfeldt tale med om. Snart står hun alene på scenen i en forestilling, hun har kæmpet længe for at få op at stå. Hendes egen kærlighedshistorie var også længe undervejs.

Den dag i dag ved jeg stadig ikke, hvad der skete. Jeg ved bare, at jeg ikke hørte noget som helst af, hvad der blev sagt på scenen. Jeg havde kun øje for Henning. Jeg stirrede bare på det dér menneske k-o-n-s-t-a-n-t, og det eneste, jeg tænkte, var: »Det dér er min mand!«.

Sådan husker Solbjørg Højfeldt lattermildt tilbage på sit allerførste møde med den mand, som først en del år senere skulle blive hendes, men som hun i dag danner par med på 31. år, skuespillerkollegaen Henning Jensen. 

Julie Berthelsen om kærligheden: 

Kæmpet for

Solbjørgs kærlighedshistorie er bare ét eksempel på, at der er ting i livet, der er værd at vente på. Og at kæmpe for.
Et andet eksempel er monologen ”Kvinden ved 1000 grader”, som Solbjørg er aktuel i fra 14. april. Den forestilling har hun kæmpet for at få op at stå, lige siden hun læste den islandske forfatter Hallgrimur Helgasons roman med samme titel for tre år siden og var fuldstændig bjergtaget. Først troede hun, at det ville blive en smal sag at få den dramatiseret og antaget på et teater, sådan en stor roman, der var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris det år, 2013.

Marie Louise Wille om at blive gift: 
 

Men det skulle ende med, at Solbjørg selv købte rettighederne til som den første uden for Island at dramatisere romanen. Hun måtte også selv ud og søge midler for at kunne sætte stykket op. Og snart står hun selv på scenen som den eneste og giver liv til en ganske særlig fortælling: Fortællingen om en sej og fandenivoldsk islandsk kvinde ved navn Hera, hvis skæbne er – ja, simpelthen en god historie.

Os kvinder med potentiale

Solbjørg er 68 og siger om sig selv og jævnaldrende kvinder:

–  Når man når op i denne her alder, hvor man skulle gå på pension, hvis det var »rigtigt«, så står vi som kvinder med et kæmpe potentiale. Og det vil være ærgerligt ikke at få det brugt nu, hvor vi for længst er fri af børnene og netop har tiden og også stadig har energien og kræfterne og lysten.
 
Birthe Kjær om sine korte forhold: 
 

Helt opslugt

Solbjørg var midt i 20’erne og nybagt skuespillerelev på Aalborg Teater, da hun så Henning Jensen første gang. Han stod på scenen, hun sad som publikum. Og dernede på publikumsrækkerne var hun "helt opslugt", som hun siger det og husker det.
De mødte dog ikke hinanden den aften, selv om hun blev opfordret af elevkammerater til at gå med om bag scenen og hilse på bagefter. Som hun siger: - Det turde jeg slet ikke.
Flere gange siden krydsedes deres veje igen ganske tilfældigt, uden at det blev til andet end netop tilfældige møder gennem arbejdet. Først adskillige år senere blev de endelig par og blev gift, og da skrev vi 1985.
 

Læs og se mere

Du kan læse mere om kærlighedens veje og Solbjørgs vej til scenen med "Kvinden ved 1000 grader” i SØNDAG. 

Stykket kan ses på Aveny-T i København fra 14. til 28. april,  og det genopsættes på Teater Nordkraft i Aalborg fra 14. september til 1. oktober.

 

Læs mere om: