https://imgix.femina.dk/media/article/img_0410-ny1.jpg
Selvudvikling

Birthe Kjær om sine korte forhold: Jeg burde have arbejdet noget mere med kærligheden

11. januar 2016
af Rikke Hast. Redigeret af Anne Bruhn Jørgensen
Foto: Bo Lynge.
Vi kan alle synge med på klassikere som ”Vi maler byen rød” og ”Knaldrøde gummibåd”. I år er det 47 år siden, sangerinde og ikon Birthe Kjær fik sit store gennembrud, og snart er hun aktuel med sin første country-pop plade. Dét, og meget mere, fortæller hun i denne uges SØNDAG

Hun kalder sig selv karrierekvinde, selvom hun godt ved, at det kan lyde lidt koldt. Men hun pointerer også, at i hendes branche er det lysten, der driver værket. Og netop karrieren betegner Birthe Kjær som den væsentligste grund til, at hun aldrig har været i et forhold, der har varet mere end et par år.

”Jamen, orker du egentlig?”

– I dag tror jeg på en eller anden måde, at jeg har opgivet. Jeg ved ikke, hvor almindeligt det er, når man er 67 år, at gå ud og finde en kæreste. Det er ikke noget, jeg søger, for jeg hviler i mig selv, og jeg har det godt. Nogle gange tænker jeg: Jamen, orker du egentlig? Og ja, det gør man jo, hvis man virkelig er forelsket, siger hun.

Ritt Bjerregaard om at leve i et åbent ægteskab: Man kan indrette livet på mange forskellige måder

Birthe Kjær længes dog ikke efter at blive forelsket. Hun har det godt, som det er, og desuden har hun brug for at kunne gå i sine egne tanker uden hele tiden at skulle høre efter eller sige noget.

– Når der er andre i min nærhed, så synes jeg, at jeg er nødt til at tage hensyn og være noget for en anden. Nu er det blevet så moderne med ægteskaber, hvor man bor hver for sig. Det kan da godt være, at jeg lige kan være med der, man ved jo aldrig.

Vild Med Dans dommer Anne Laxholm om blive ældre. Læs mere her!

Ekspert i kortvarige forelskelser

Den titel gav Birthe Kjær sig selv, da hun var yngre, for dengang var der meget andet end kærester, der trak, og derfor gik hun aldrig rigtig ind i arbejdet med at finde en kæreste. Men det handler ikke bare om, at Birthe Kjær altid har arbejdet meget. Der er også noget med det at møde nye mennesker og så være så kendt, som hun er blevet, der gør det svært at møde en mand.

– Mændene er jo stort set altid forudindtagede, de møder mig aldrig på neutral grund. De ved på forhånd, uden at kende mig, om Birthe Kjær er noget, eller om hun ikke er noget. Og nogle gange tror jeg, at de tænker: ”Ahj… det tør jeg ikke. Hun er for kendt.”

Desuden ved Birthe Kjær slet ikke, hvor hun skulle finde en kæreste i dag. Både fordi hun ikke opsøger det aktivt selv, men også fordi hun ikke længere lige møder en kæreste, når hun er i byen en aften.

– Men når jeg tænker på en endnu ikke eksisterende kærlighed, så orker jeg næsten ikke. Så jeg tror ikke på, at jeg får flere kærester. Desuden har jeg det godt med bare at være mig.

Læs også