X Factor-vært Sofie Linde fortæller om sit liv og sin opvækst
Selvudvikling

Sofie Linde: "Det er også vigtigt, man ryster posen"

7. januar 2019
af Britta Bjerre
foto: Nellie Møberg
"Jeg ved, jeg er god til det, jeg laver, for jeg har været virkelig dårlig, og jeg har gjort mig umage for at blive bedre". Sådan siger den populære X Factor-vært Sofie Linde, der nu, hvor X Factor ruller igen, står parat med både glædeskram og trøstende ord til deltagerne, som hun opfatter som helte, hver og én.

SØNDAG har mødt Sofie Linde

"Nu må du godt gå ned og handle ind til hotdogs og champagne, for vi har noget at fejre!"
Det var den besked, Sofie ringede med til vennen Johannes, altså EFTER hun havde tænkt: "Wow, det bliver vildt, det her" og havde råbt og skreget og danset rundt.
For Sofie Linde blev mildt sagt meget, meget glad, da hun fandt ud af, at hun skulle være den næste X Factor-vært dér tilbage i 2016.

- Det var en pigedrøm, der gik i opfyldelse. Jeg har set X Factor, lige så længe som det er blevet sendt, som hun forklarer nu, hvor hun netop har taget hul på en ny sæson af X Factor, en sæson, der ikke længere sendes fra DR, men har flyttet tv-station til TV2 - og Sofie Linde er altså flyttet med som vært.

LÆS OGSÅ: Michéle Bellaiche: Jeg kunne ikke blive ved at ignorere, hvad jeg følte

Var i tvivl

Men ja, hun var i tvivl, siger hun ærligt, om hun skulle rykke med til TV2:

- Ikke fordi jeg har noget imod TV2, men fordi jeg er vokset op på Danmarks Radio og har fået rigtigt meget af min tv-modermælk ind hos Danmarks Radio. Jeg er vokset op med public service-begrebet og den store B&U-tradition og har lært at lave tv fra bunden.

- Men jeg elsker at lave X Factor! Og så har jeg i en længere periode drømt om at få lov at gå freelance. Der er så mange ting, jeg gerne vil prøve kræfter med. Og når man får et barn, er dét at kunne tilrettelægge sin egen hverdag sgu bare vigtigere end at sidde ved siden af gode kolleger. Her kom så den mulighed, at jeg kan lave det program, jeg elsker, og at jeg kan blive freelance og kan styre min egen hverdag.

- Der var ovenikøbet også noget symbolsk i, at nu havde jeg været i DR i 10 år. Et helt årti. Måske var det på tide at sige: ”Okay, jeg elsker dig, Danmarks Radio, men nu siger vi på gensyn”. Det er også vigtigt, at man ryster posen en gang imellem.

LÆS OGSÅ: Cecilie Hother: Uden den cykeltur havde vi nok ikke mødt hinanden

Da græd jeg

Sofie kom næsten direkte fra gymnasiet og fik jobbet som vært for børneprogrammet Sommer Summarum. Hun husker stadig, hvordan hun havde det efter den første dag i DR med en værtstræner og nye kolleger.

– Da vi var færdige den dag, græd jeg bare. Det var alt for meget. Alt for seriøst. Alt, hvad jeg havde lavet indtil da, var leg og gode, skægge oplevelser. Og pludselig ramte det mig: Det her er seriøst. Det her er voksne mennesker.

– Jeg var 18 år gammel. Jeg vidste ingenting om at begå mig på en arbejdsplads. Bare det at være i København var mærkeligt. Jeg kendte ikke byen overhovedet. Det var første gang i mit liv, jeg følte mig ensom. Jeg følte mig ekstremt alene.

– Selve arbejdet blev hurtigt vildt sjovt, selv om det virkelig var learning by doing. Efter to uger sendte vi live. Det var mere alt det udenom, det at lære at være voksen, at huske at købe toiletpapir, at læse nyheder, at indgå i samtaler hen over frokostbordet i kantinen, alle de afstikkere var enormt svære for mig.

Albuerne fremme

Efter et stykke tid faldt hun til ro blandt de voksne kolleger, og mange af dem blev nærmest som familie for hende og er det stadig.

– De var så søde til at hjælpe mig, hvilket ikke er en selvfølge. Særligt ikke i en branche, hvor folk har albuerne fremme. På den måde fik jeg en start i denne her branche, som ikke er mange forundt. Jeg tror, det har givet mig en tro på mig selv og en styrke inden for mit fag, som gør i dag, at jeg ved, jeg er god til det, jeg laver, for jeg har været virkelig dårlig, og jeg har gjort mig umage for at blive bedre.

LÆS OGSÅ: Tv-vært Lene Beier: Du kan blive umoderne fra den ene dag til den anden

Ikke hård mod mig selv

Men det er også en vigtig pointe for Sofie, at hun er vokset op på en måde, der har betydet, siger hun: – Jeg har aldrig døjet med dårlig selvtillid. Jeg kommer fra et hjem, hvor janteloven aldrig har hersket. Den har slet ikke vundet indpas.

- Jeg har aldrig skullet kæmpe med at være hård mod mig selv. Min far boede i USA som ung og har fået nogle af de der vitaminer med derovre fra, som er ret sunde. Derovre må man gerne sige: ”I did good!” Det er ingen skam at være den bedste til noget i USA. For de bedste, dem hylder man og ser op til og lærer fra. Herhjemme pakker vi de bedste lidt væk. For vi skal alle sammen være næsten lige gode. Sandheden er bare, at alle ikke er lige gode til alt. Alle er gode til noget. Men der ER nogen, der er bedst. Og i stedet for at dæmpe dem lidt og sørge for, at de ikke fylder for meget, skulle vi hellere kigge godt på dem og sige: ”Hvordan gjorde I? Og kan vi lære af jer? Kan vi lade os inspirere?”

Lillebror i lyserød kjole

– Det ligger i mit blod, at sådan har det været hjemme hos os. Hvis en af os søskende gjorde det godt, roste vi enormt meget. Vi har også altid diskuteret meget. Der har bare været højt til loftet hjemme hos os. Når min lillebror ville have lyserød kjole på og ”flottehaler”, skulle han da have lov til det. Bekymringen for, hvad andre tænker, har aldrig fyldt noget hos os. Det har jeg taget med mig ind i mit voksenliv. Og det vil jeg vildt gerne give videre til min datter. For det har betydet så meget for mig. Det har givet mig SÅ meget frirum oppe i hovedet, at jeg ikke har brugt tid og energi på at spekulere over, hvad andre mon tænker om mig.

Alle er helte

Sofie gør meget ud af at få hilst på alle, der stiller op i X Factor, og ikke kun dem, man ser i tv.

– Det er min måde at hylde alle på, der deltager, fordi det er så megasejt bare at turde stille op, synes jeg. Der kommer nye mennesker hvert år, som siger: ”I år tør jeg godt”. Det er fra hele Danmark, og de er i alle aldre. Men fælles for dem er, at de har truffet en beslutning om: ”Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad andre tænker. Nu gør jeg det her for mig selv!” Det gør dem i mine øjne til helte allesammen, uanset hvordan det går dem.

Med på deres rejse

- Jeg kan totalt sætte mig ind i hvad de tænker, alle dem, der dukker op. Jeg er helt med på deres rejse. Jeg er helt med på drømmen om at komme videre. Og jeg kan føle skuffelsen, når det ikke lykkes. Jeg er jo ligesom deres advokat hele vejen igennem. Og jeg elsker det.

Hun oplever, siger hun, at nogle undrer sig, når de ser programmet, og siger: "Så står hun dér og græder, og de har bare kendt hinanden i fire et halvt minut".

- Men det, de mennesker ikke har fattet, er, at det er så intenst et program, og deltagerne har så meget på spil, fordi de bare så gerne vil have denne her oplevelse af at synge for en million mennesker og møde de bedste musikere i branchen og blive coachet af nogle dygtige dommere. Det vil folk bare enormt gerne. Og hvis man forstår den præmis, forstår man også, hvis de græder. Det falder mig egentlig ret naturligt. Det er jo også dem, jeg står og kæmper for, hvis dommerne er urimelige, eller hvis de bliver ved med at skændes eller jappe derudad, så vi ikke overholder tiden. Jeg har hele tiden deltagerne i baghovedet, det er dem, jeg har for øje: DE skal have det godt.

Dejligt at være voksen

At Sofie fylder 30 til september, det synes hun bare er "for fedt".

– Én ting er, at jeg kan sidde og sige: Jeg har mand og barn, tjek og tjek. Men jeg har altså også veninder, der er singler, og som er blevet 30. Og hvor har vi tit talt om: Hold kæft, hvor er det dejligt at være blevet voksne!

– Det er bare virkelig, virkelig rart. Jeg ville ikke bytte mit 18-årige, drengesultne hoved for noget som helst. Jeg synes, jeg er det skønneste sted, man kan være i sit liv.

LIDT OM LINDE

• Sofie Linde Ingversen, født 1989.

• Debuterede som X Factor-vært i 2016 i niende sæson af talentshowet. Var højgravid i 11. sæson, fødte undervejs og måtte kortvarigt have sin mand, tv-værten Joakim Ingversen, ind som vikar i de første liveshows.

• Debuterede i efteråret 2018 som forfatter med bogen "Fårking gravid", som er hendes egen uglamourøse beretning om at være gravid og blive mor.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også