Lotte Heise fortæller om at have gigt - slidgigt
Selvudvikling

Lotte Heise: Man kan jo ikke se, jeg har ondt

7. august 2017
af Britta Bjerre
foto: Christina Hauschildt
Lotte Heise har gigt. Slidgigt. En lidelse, som cirka hver femte voksne kvinde i Danmark døjer med. Ligesom mange andre kroniske smertepatienter ved Lotte, hvordan det er at have ondt altid. Og hun ved også, hvordan det er at blive mødt med skepsis, når man har smerter, ingen umiddelbart kan se.

Lotte Heise ikke alene TALER hurtigt - hun GÅR også hurtigt.

Folk, der har set hende bevæge sig rundt på en scene eller komme gående i rask trav hen ad gaden, eller som på billedet her lige smække sig ned på gulvet for at vise nogle af sine morgenøvelser til ære for fotografen, forestiller sig næppe, at Lotte Heise er kronisk smertepatient. Men det er hun altså.

Lotte Heise om at passe sin mor: man skal lære at sige fra

Lotte Heise fik en diskusprolaps

Lotte Heise begyndte at få problemer med ryggen allerede, da hun var ganske ung.
Inden hun var 20, fik hun konstateret en diskusprolaps i næstnederste ryghvirvel. I dag, i en alder af 58, har hun ikke kun slidgigt i ryggen, men også i fødder og hænder.

Lotte ved godt, at det kan være svært for folk at forstå, at netop hun skulle have gigt.

- Man kan jo ikke se, at jeg er syg, siger hun og fortsætter: - Man kan ikke se på nogen, at de har gigt, med mindre de er så syge, at de bruger gigtsko eller krykker eller kørestol.

Derfor får man gigt

Som at gå på glasskår

For Lotte betyder slidgigten, at hun har ondt altid. Kun når hun sover, er hun fri for smerter.

Og ja, hun er heldig, at hun har et godt sovehjerte, og at hun trods alt har fred for smerterne i de timer, hun sover sødt, det er hun helt klar over. For det er langt fra alle gigtpatienter, der er så heldige.

Nogle dage er smerterne værre end andre. Og vinterhalvåret er hårdest at komme igennem for hende.

- Fra slutningen af september og til langt hen i april er det som om, jeg hele tiden går på glasskår og småsten. Det gør altid ondt. Altid!

Skepsis og manglende forståelse

For Lotte er det vigtigt at forsøge at leve sit liv, som om hun ikke har gigt. Og det gør hun helt bevidst og meget målrettet.

- Det er selvfølgelig ikke alle, der kan det, siger hun, - men jeg prøver at vise, hvordan det er at være sådan nogle som os, der render rundt og har ondt hele tiden, men som det ikke kan ses på.

Manglende forståelse fra omverdenen er noget, hun som smertepatient selv har måttet kæmpe med i alle de år, hun har haft ondt, fortæller hun.

- Jeg kan f.eks. blive inviteret til fest og få en plads ved bordet, hvor jeg ikke lige kan rejse mig ind imellem for at strække min ryg. Når jeg så siger, at dér kan jeg desværre ikke sidde, kan jeg se, at det irriterer, for nu laver jeg jo rod i bordplanen. Men skulle jeg lade som ingenting og få hvinende ondt de næste tre dage?! Nej, fandeme nej!

At leve med smerter

Sig fra og vær ikke et offer

Gigt - den mest udbredte kroniske sygdom

Slidgigt er en aldersrelateret lidelse, som knap 800.000 voksne danskere er ramt af. Heraf er de 478.000 kvinder. Det vil sige, at cirka hver femte voksne kvinde i Danmark har slidgigt i en eller anden grad.

Ifølge Gigtforeningen er gigt som hovedgruppe, der dækker over mere end 200 forskellige gigtsygdomme, den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark.

Slidgigt, leddegigt og urinsyregigt er nogle af de gigtsygdomme, der forekommer hyppigst.

10. september 2017 afholder Gigtforeningen og Scleroseforeningen i fællesskab husstandsindsamling til fordel for forskning i disse to sygdomme, der netop har det tilfælles, at det er kroniske sygdomme.

Husstandsindsamlingen sker under overskriften ”Jeg står op for...” og foregår i Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

* Slidgigt er en gigtsygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges.

* Jo før du kommer i behandling, jo bedre. Vær derfor opmærksom og søg læge, hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer:

- du har haft ledsmerter i mere end et par uger, eller hvis du får det værre over få dage

- du pludselig får stærke smerter, der ikke er nogen umiddelbar forklaring på

- dine led er hævede, varme og ømme

- smerterne stråler ud i arme eller ben

- du har feber

- du føler dig træt, selv om du får din søvn.

- du taber dig, selv om du ikke er på slankekur.

Kilde: Gigtforeningen. Læs mere på gigtforeningen.dk

Læs også